Notícies i actualitat

La consellera Baíllo, durant la presentació del segell Menorca Talaiòtica: “Ajudarà a difondre la candidatura per ser patrimoni mundial”

Data : 10/10/2014

La conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, ha explicat avui durant la presentació del segell de Correus Menorca Talaiòtica que “ajudarà a difondre la candidatura de l'illa a patrimoni mundial davant la UNESCO”.

El segell està il·lustrat amb la imatge de la taula del poblat talaiòtic de Torretrencada, un jaciment inclòs dins els 32 que opten a la candidatura de patrimoni mundial.

Durant la seva intervenció la consellera Baíllo ha agraït el suport dels grups filatèlics de Menorca i concretament de José Ametller, president del Grup Filatèlic i Numismàtic de l'Ateneu de Maó, per haver col·laborat a fer possible aquesta iniciativa.

Maruja Baíllo també agraeix a la senadora per Menorca Juana Francis Pons Vila i al diputat nacional Juan Carlos Grau les seves gestions personals fetes a Madrid per ajudar a aconseguir fer realitat aquest segell de Menorca Talaiòtica.

Les gestions per aconseguir aquest segell van començar durant l'agost de l'any 2013, quan la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, es va dirigir a l'Administració central, a través de la Secretaria de la Comissió Filatèlica de l'Estat, i va explicar que el 29 de gener de 2013 la UNESCO havia aprovat la inclusió de la candidatura Menorca Talaiòtica en la llista indicativa del patrimoni mundial. La proposta inclou trenta-dos jaciments arqueològics, els quals són els més significatius de Menorca per la seva monumentalitat, bona conservació, diversitat, així com accessibilitat.

Per la seva banda, el sotsdirector de Filatèlia de Correus, Modesto Fraguas, ha assegurat que s'ha fet una emissió de 250.000 exemplars amb un valor cadascun de 0,92 euros. “Dels centenars de peticions que rebem cada any, només n'editam 90 i enguany una d'elles és aquest segell referit a Menorca. De fet, amb aquest l'illa ja té nou segells dedicats a diferents temàtiques, com els fars, els escacs, les taules o la reincorporació de l'illa a la corona espanyola pel Tractat d'Amiens”.

“Vint-i-cinc milions de persones arreu de tot el món es dediquen a la col·lecció de segells, els quals són un testimoni del coneixement, arrels i costums d'un país”, ha explicat el representant de Correus.

Torretrencada

L'arqueòleg del Departament de Cultura, Patrimoni i Educació, Simón Gornés, ha fet un recordatori sobre les dades més interessants del poblat talaiòtic de Torretrencada, un dels jaciments arqueològics més coneguts de Ciutadella, ja que conserva l'única taula dreta de tot el municipi. De fet, és un dels únics set de Menorca amb la taula intacta.

És un jaciment arqueològic d'unes 3,5 hectàrees d'extensió, que va ser declarat monument historicoartístic pel Decret 2563/1966. Posteriorment, la Llei 16/1985, de patrimoni històric espanyol, el va declarar bé d'interès cultural. Disposa, per tant, de la màxima categoria de protecció.

En aquest jaciment no s'han duit a terme mai excavacions arqueològiques, però sí que és prou conegut dins la bibliografia arqueològica, començant pel mateix arxiduc Lluís Salvador, que inclou un dibuix de la taula dins la seva obra sobre Menorca.

La taula, única a tot Menorca, fa quasi 4 m d'alçària i el pes total de les dues grans pedres arriba a més de 20.000 kg. És única per la pilastra de reforç que conserva a la cara posterior, amb l'objectiu d'ajudar a suportar la pedra capitell a sobre de la pedra suport.

En el poblat hi ha altres restes arqueològiques molt interessants, com les sales hipòstiles i els enginys hidràulics prehistòrics o basses, que servien per recollir l'aigua de pluja, així com els hipogeus i el talaiot que encara es conserva.

Cal destacar una necròpolis de tombes excavades a la roca, probablement d'època altmedieval, i el sistema de recollida d'aigua format per aljubs excavats a la roca i connectats per canals també excavats a la roca, d'ús actual, i que foren emprats fins fa ben poc per a la gestió de la finca. El jaciment va ser poblat segurament a partir del 1.400 aC.

En finalitzar, el representant de Correus i la consellera Baíllo han fet l'acte de mata-segellament.


Maó, 10 d'octubre de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS