Notícies i actualitat

El Consell i Correus presenten el segell de Menorca Talaiòtica

Data : 08/10/2014

CIMEEl Departament de Cultura, Patrimoni i Educació, juntament amb Correus, presenten divendres, 10 d'octubre, el nou segell dedicat a promocionar la candidatura de Menorca Talaiòtica.

El segell està il·lustrat amb la imatge de la taula del poblat talaiòtic de Torretrencada, un jaciment inclòs dins els trenta-dos que opten a la candidatura de patrimoni mundial de la UNESCO.

Correus ha fet una emissió de 250.000 exemplars, que seran presentats divendres a les 11 h a la Sala de Plens del Consell Insular de Menorca, amb la presència del sotsdirector de Filatèlia de Correus, Modesto Fraguas Herrera.

Les gestions per aconseguir aquest segell van començar durant l'agost de l'any 2013, quan la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo, es va dirigir a l'Administració central, a través de la Secretaria de la Comissió Filatèlica de l'Estat, i va explicar que el 29 de gener de 2013 la UNESCO havia aprovat la inclusió de la candidatura Menorca Talaiòtica en la llista indicativa del patrimoni mundial. La proposta inclou trenta-dos jaciments arqueològics, els quals són els més significatius de Menorca per la seva monumentalitat, bona conservació, diversitat, així com accessibilitat.
“Vam pensar que un segell emès per Correus ens ajudaria a difondre la candidatura per tot el territori nacional, la qual cosa seria un suport important per donar a conèixer aquest aspecte de la nostra illa, i a més que la difusió que permetria el servei postal seria de gran ajuda a aquest projecte”, explica la consellera Baíllo.

El dia 8 de novembre el Consell va rebre l'escrit pel qual es comunicava que la Comissió Filatèlica de l'Estat havia aprovat la petició de l'emissió d'un segell de Correus dedicat a la Menorca Talaiòtica, dins de la sèrie denominada Cultures Antigues, de manera que l'emissió del segell quedava inclosa en la programació d'emissions de segells de correu i altres signes de franqueig per a l'any 2014.

Torretrencada

El poblat talaiòtic de Torretrencada és un dels jaciments arqueològics més coneguts de Ciutadella, ja que conserva l'única taula dreta de tot el municipi. És un jaciment arqueològic d'unes 3,5 hectàrees d'extensió, que va ser declarat monument historicoartístic pel Decret 2563/1966. Posteriorment, la Llei 16/1985, de patrimoni històric espanyol, el va declarar bé d'interès cultural. Disposa, per tant, de la màxima categoria de protecció.

En aquest jaciment no s'han duit a terme mai excavacions arqueològiques, però sí que és prou conegut dins la bibliografia arqueològica, començant pel mateix arxiduc Lluís Salvador, que inclou un dibuix de la taula dins la seva obra sobre Menorca.

La taula, única a tot Menorca, fa quasi 4 m d'alçària i el pes total de les dues grans pedres arriba a més de 20.000 kg. És única per la pilastra de reforç que conserva a la cara posterior, amb l'objectiu d'ajudar a suportar la pedra capitell a sobre de la pedra suport.

En el poblat hi ha altres restes arqueològiques molt interessants, com les sales hipòstiles i els enginys hidràulics prehistòrics o basses, que servien per recollir l'aigua de pluja, així com els hipogeus i el talaiot que encara es conserva.

Cal destacar una necròpolis de tombes excavades a la roca, probablement d'època altmedieval, i el sistema de recollida d'aigua format per aljubs excavats a la roca i connectats per canals també excavats a la roca, d'ús actual, i que foren emprats fins fa ben poc per a la gestió de la finca.

Maó, 8 d'octubre de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS