Notícies i actualitat

El Consell Insular i l'Ajuntament de Ferreries inauguren el Centre de Geologia de Menorca

Data : 19/09/2014

Avui ha tingut lloc la inauguració del Centre de Geologia de Menorca al municipi de Ferreries, amb la presència del president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo; el batle de Ferreries, Manuel Monerris; el conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Vilallonga, i el seu director insular, José Luis Orfila, així com amb regidors d'aquest municipi i autoritats de la corporació insular.

El Centre de Geologia de Menorca és fruit de l'acord de col·laboració entre el Consell Insular de Menorca i l'Ajuntament de Ferreries amb l'objectiu d'impulsar i donar a conèixer la geologia de Menorca en forma d'exposició permanent. Aquest centre pretén ser una eina útil per a l'educació i la difusió de la geologia entre la població local, i a la vegada per formar part d'una oferta turística complementària de qualitat i per difondre els valors geològics de Menorca en el context de la reserva de biosfera de Menorca.

El Centre de Geologia de Menorca disposarà de dues exposicions permanents:

- La planta baixa del centre acollirà l'exposició principal, que portarà el nom de “Paisatge, colors, i geologia” i que té com a objectiu principal ensenyar com el paisatge d'un territori, com és el cas de Menorca, està condicionat de manera determinant per les seves característiques geològiques.

- A la planta superior s'ubicarà l'exposició “L'evolució geològica de Menorca de 500 milions d'anys”, que pretén donar a conèixer l'evolució geològica de Menorca.

El Centre de Geologia també disposarà d'un espai dedicat a les publicacions sobre la geologia de Menorca i el medi natural de l'illa.

Cal fer un agraïment i un esment especial a la col·laboració rebuda per diverses organitzacions i particulars que han contribuït amb la cessió de peces i llibres i que han fet possible que el Centre de Geologia de Menorca compti amb un fons, en el moment de la seva obertura, de 695 exemplars de roques, fòssils i minerals, procedents de sis col·leccions, de les quals s'han escollit 349 mostres que estaran exposades permanentment.

La col·laboració i la cessió de roques i fòssils al centre de Geologia han estat per part de: Fundació Museu de Ciències Naturals de Menorca-Col·leccions Carreras Torrent, Col·lecció del Grup Ornitològic i de Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB), Col·lecció “Exposició pedres de Menorca 1994”, Miquel Fernández, Josep Florit, Margalida Monjo, el Dr. Antonio Obrador, Col·lecció Museogràfica del Seminari Conciliar de Menorca, Francesc Cardona i Orfila, Col·lecció Dr. Josep Maria Quintana, Col·lecció Sr. Andrés Herrero, i Col·lecció Pedrera de Marès de Son Salord, el gerent de la qual és Cristóbal Torres.

El batle de Ferreries ha explicat que l'obertura del Centre de Geologia de Menorca a Ferreries és una gran notícia per al poble, fruit del conveni de col·laboració que es va signar fa vuit mesos amb el Consell Insular de Menorca, període durant el qual han treballat per fer realitat l'obertura del centre. «Sens dubte, és una oportunitat per posicionar-nos encara més en el concepte de municipi diversificador de l'activitat relacionada amb el medi ambient i la reserva de biosfera de Menorca», ha manifestat el senyor Monerris, que ha agraït especialment la col·laboració d'entitats i particulars per enriquir el contingut del Centre de Geologia.

Per la seva banda, el president del Consell ha remarcat que «avui valoritzam la geologia de Menorca i posam a disposició de tots els menorquins el patrimoni geològic que tenim, un patrimoni que, gràcies a la col·laboració de particulars, d'associacions i de la primera institució insular, estarà a partir d'avui a la disposició dels menorquins i dels visitants de la nostra illa».

«Avui iniciam el camí cap a la creació d'un nou producte turístic amb el qual els científics i el segment de turistes que estimen la geologia podran gaudir, en els seus desplaçaments a Menorca, de tota la riquesa geològica que valoritzarem durant aquests pròxims mesos des de la primera institució insular. Sens dubte, aquesta és una altra de les polítiques transversals que aplicam des del Consell Insular de Menorca: conservació i divulgació del nostre patrimoni, oferta turística nova i possibilitat de creació d'economia, a través de les conselleries de Cultura i Patrimoni, Turisme, Economia i Medi Ambient», ha afegit Santiago Tadeo.

El conseller Vilallonga ha recordat que la inauguració del Centre de Geologia ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Agència Reserva de Biosfera mitjançant un conveni per import de 30.000 euros, dedicats a la posada en marxa d'aquestes instal·lacions.

Vilallonga ha explicat que avui, a partir de la inauguració del Centre, s'iniciem uns mesos en els quals l'objectiu principal de l'Agència Reserva de Biosfera serà la valorització del patrimoni geològic de Menorca, mitjançant el desenvolupament de diverses accions que comptaran amb un pressupost de 60.000 euros. Així, ha desvetlat que prest es donaran a conèixer les rutes geològiques de Menorca, de les quals podran gaudir tots els menorquins i turistes que ens visitin. «També estam treballant en l'organització de les Primeres Jornades de Geologia de Menorca, que comptaran amb ponents especialitzats en la matèria i que serviran per difondre i promoure el que volem valoritzar a Menorca. I aviat anunciarem l'edició d'un llibre que explica el naixement de Menorca des del punt de vista geològic», ha afegit.

Per tant, el pressupost total de 60.000 euros es desglossa en 30.000 € per al Centre de Geologia i els 30.000 restants per a les altres tres accions esmentades.

Vilallonga ha ressaltat que una de les coses més importants, a part de posar de manifest el nostre patrimoni geològic, és l'objectiu principal del projecte, que és la intenció de generar economia, mitjançant empreses d'excursions que puguin dissenyar les rutes per als possibles turistes que ens puguin visitar atrets pel nostre valor geològic, i per les necessitats que tenim de comptar amb especialistes en la matèria. «Sens dubte, és un forma més de generar economia conservant i mantenint el medi natural i el nostre patrimoni. Aquí és on veim perfectament una bona forma d'entendre el desenvolupament sostenible i l'aplicació dels valors de la reserva de la biosfera de Menorca», ha conclòs el conseller.


Maó, 19 de setembre de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS