Notícies i actualitat

El Consell Insular i la Conselleria de Medi Ambient del Govern porten a terme un programa per al control de les espècies exòtiques invasores a la Reserva de Biosfera

Data : 13/03/2018

El Conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera, Javier Ares, i el tècnic de Medi Ambient, Alex Cortada, han presentat avui en roda de premsa el programa de control de les espècies exòtiques invasores i el treball que s’està portant a terme a la zona nord de Menorca. Les tasques s’emmarquen en la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca amb la Reserva de la Biosfera.

La problemàtica de les espècies invasores
El Consell Insular vol recordar que les espècies invasores representen un problema a diversos nivells (biodiversitat, economia, salut…) i els seus efectes s’acostumen a veure accentuats en aquelles zones d’introducció geogràficament petites. En aquest sentit, trobem el cas de les Illes Balears, zones geogràficament aïllades i amb una extensió limitada i reduïda. Aquestes característiques fan que els ecosistemes de les illes hagin evolucionat, generalment, d’una manera molt diferent als ecosistemes continentals, presentant un nombre més reduït de competidors i major quantitat d’endemismes.

Això fa que els ecosistemes insulars siguin especialment vulnerables a les espècies al·lòctones amb capacitat d’invasió, ja que al no trobar-se espècies competidores ni altres factors reguladors de la població propis de la seva zona d’origen, són capaces de reproduir-se i estendre’s d’una manera a la que les espècies autòctones no poden fer front. Això acaba amb el desplaçament d’aquestes espècies natives que, de desaparèixer totalment i tractant-se moltes d’elles d’espècies endèmiques que no es troben enlloc més d’aquest planeta, resultaria en una gran pèrdua per a la biodiversitat. La majoria d’introduccions d’espècies foranies es veu promoguda per la constant globalització de les societats humanes, en què aquestes introduccions d’espècies al·lòctones tenen lloc tant conscient com inconscientment.

A Menorca, durant els darrers anys s'han dut a terme un gran nombre d'actuacions destinades a controlar o erradicar algunes de les espècies invasores que més estan afectant a la biodiversitat de l’illa. Aquestes actuacions contemplen des de l'execució d'un projecte europeu LIFE-Flora, en què el seu objectiu va ser controlar la coneguda com a “patata frita” (Carpobrotus edulis) - espècie invasora originària del sud d’Àfrica amb un dels impactes més grans sobre les espècies de flora endèmiques-, l'elaboració de diferents materials divulgatius per a conscienciar a la població sobre aquesta amenaça, així com també diverses actuacions de voluntariat per a la retirada d'espècies, totes elles amb l'objectiu de reduir la presència d’espècies invasores a Menorca. Posteriorment, diverses administracions, com la Conselleria, la Demarcació de Costes i també el Consell, han continuat realitzat esforços per al seu control.

Programa 2017/2018

Per continuar amb aquesta línia d'actuacions, durant l'any 2017 i inicis del 2018 s'ha comptat amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern Balear, en què s’ha executat un programa de control d’espècies invasores en espais de la Xarxa Natura 2000. Aquest programa ha contemplat tant el control i erradicació de les principals espècies exòtiques invasores de flora, així com actuacions destinades a promoure la sensibilització de la població envers la problemàtica ambiental que generen aquests tipus d’espècies.

Per al control i erradicació d’espècies de flora invasora, s’ha disposat d’una direcció tècnica que ha permès dirigir i establir les zones prioritàries d’actuació, així com l’elaboració d’una cartografia actual amb la distribució de les espècies exòtiques a la superfície de la Reserva de Biosfera, facilitant-ne la gestió.

Per a aquestes actuacions, que s’han distribuït arreu de tota Menorca, s’ha comptat amb dues brigades de feines terrestres: una brigada contractada dins del programa en qüestió (Brigada de ECOVERD de la Fundació de Discapacitats) i una altra brigada aportada directament pel Consell Insular de Menorca, cadascuna formada per entre 3 i 5 persones. Cal destacar la participació d’una tercera brigada (de l’empresa MAR DE FONS) especialitzada en treballs verticals. Aquesta ha estat una gran novetat en relació a anys anteriors, ja que ha permès per primera vegada l’erradicació de la “patata frita” (Carpobrotus edulis) en zones de penya-segats, unes zones molt sensibles i importants de cara a la presència d’aquestes espècies invasores per diversos motius: per una banda les zones costaneres tenen una important diversitat de flora endèmica i, per una altra banda, actuen de reservori i zona d’expansió per a les plantes invasores, ja que acostumen a ser zones de difícil accés.

Metodologia: extracció manual, deixant els exemplars extrets en saques en zones de penya-segats per al seu assecament (disminuint-ne significativament el pes) tot evitant el contacte de les parts verdes amb el sòl (evitant-ne la propagació). Posteriorment el material extret es baixa fins al límit costaner on és extret mitjançant embarcació.

Resultats: s’han destinat un total de 155 jornals al projecte en 31 dies de feina, sense tenir en compte els treballs que s’estan portant a terme ja dins l’any 2018. S’ha actuat en 15 localitzacions diferents al llarg de l’illa i s’han extret prop de 40 tones de material vegetal d’espècies invasores (concretament, 39.755 kg).

Edició d’un fulletó sobre espècies invasores a la Reserva Biosfera
Per una altra banda, per contribuir a la conscienciació i sensibilització de la població sobre l’amenaça i els impactes que representen les espècies invasores, s’ha editat un fulletó informatiu de 32 pàgines. S’hi explica què és una espècie invasora, quins són els seus principals efectes (impactes en biodiversitat, economia i salut), quines són les espècies invasores de fauna i flora més rellevants a Menorca, i que podem fer entre tots i totes per reduir-ne el seu impacte mitjançant un seguit de bones pràctiques.

Dirigit directament a la població juvenil, s'està oferint un taller sobre espècies exòtiques invasores als centres educatius de l’illa. El taller es troba disponible a través del programa educatiu Salut Jove i Cultura que elabora anualment el Consell Insular de Menorca. És possible sol·licitar-ho a través de la seva pàgina web (www.salutjove.cime.es). Fins a la data, s’han realitzat 7 visites en 4 centres diferents, en què els tallers han arribat a un total de 142 alumnes. Xifres que es completaran, fins a final de curs, amb 7 tallers que involucraran a 165 alumnes més.

A més, donada la importància d'aquesta problemàtica en què també s’estan veient afectades diverses espècies de fauna, durant tot l'any 2017, personal propi del Departament de Medi ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i personal contractat han estat actuant per controlar les poblacions de tortuga de Florida (Trachemys scripts), una espècie invasora de tortuga d'aigua dolça amb importants efectes sobre l'espècie de tortuga d'aigua pròpia de l’illa, la tortuga europea. Per això, des de l'abril de 2017 s'han instal·lat cinc trampes d’assolejament fixes en dos dels punts amb una abundància més elevada de tortugues de Florida (la Vall i cala Tirant). Totes aquestes trampes han permès la captura, fins a data d’avui, de 67 exemplars d'aquesta tortuga invasora.

Aquesta metodologia es preveu estandarditzar i millorar dins de la pròxima subvenció del Govern Balear, en què les espècies invasores de fauna seran un dels pròxims objectius en termes d’actuació.

Maó, 13 de març de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS