Notícies i actualitat

Menorca acull la cinquena edició de la conferència Internacional Greening the Islands

Data : 07/03/2018

Menorca acollirà la cinquena edició de Greening the Islands International Conference durant els dies 17 i 18 de maig del 2018 en col·laboració amb el Consell Insular de Menorca, el Govern Balear, l'Agència de Reserva Biosfera Menorca i la UNEF. L'eix transversal de l'acte seran les illes europees. En aquest sentit, la conferència pretén donar respostes a les necessitats específiques del desenvolupament d’aquestes àrees.

La conferència Greening the Islands gira entorn d'un concepte ampliat de l'economia circular d'illes, desenvolupant el nexe entre energia, aigua i mobilitat alhora que també es tractaran temes lligats com els residus, agricultura, turisme, cultura i tradicions.

“Estem portant als governs illencs, comunitats locals, serveis públics i empreses a desenvolupar un enfocament integrat i sostenible per millorar els territoris insulars” ha comentat Gianni Chianetta, Director Científic de Greening the Islands. “Aquest és l'únic camí a seguir si volem avançar ràpidament cap a una economia illenca circular que també pot resultar rellevant per al continent. Els sectors públics i privats han de reconstruir la confiança i cooperar sota les regles clares i comunes”.

En els últims anys, aquesta conferència ha estat acollida per diferents territoris com Malta, Pantelleria (Itàlia), i les Illes Canàries (Espanya). Aquest any, l'esdeveniment enfortirà el seu compromís donant pautes concretes en com el desenvolupament sostenible de les illes pot ser més exitós si es respecta i abraça les cultures locals i tradicions.

La conferència europea Greening the Islands a Menorca també uneix llaços amb la Xarxa de Reserva de Biosfera Illes i Zones Costaneres, la següent trobada de la qual tindrà lloc a Menorca la següent setmana. Aquesta cooperació ha servit com a element inspirador cap a un tòpic especial per a l'esdeveniment – la biosfera – com el camí a seguir i en com les illes poden ser laboratoris per trobar un equilibri entre natura i activitat humana, en una població que fluctua a causa del turisme i la migració.

Aquest tema serà presentat durant la sessió d'obertura, amb convidats especials del món de la xarxa de biosferes, i investigat en totes les sessions temàtiques de l'economia circular illenca. De fet, biosfera és un concepte transversal amb rellevància en energia, aigua, transport, residus, agricultura i turisme. Tots els sectors han de créixer de manera sostenible i amb respecte per a la natura i tots els habitants ‘no-humans’ de les illes.

“El món ha d'escoltar els senyals de la terra, i necessitem treballar units per frenar l'avanç del canvi climàtic i mantenir el rumb cap a la sostenibilitat de manera constant i decidida. Els petits territoris illencs tenen la vocació d'arribar a ser exemples modèlics per deixar enrere les tendències d'insostenibilitat. És del tot imprescindible influir sobre els vectors de l'energia i la mobilitat ja que són pilars fonamentals en el desenvolupament de qualsevol societat cultural. Les bones pràctiques són fonamentals en tots els sectors de la societat per permetre aquest equilibri entre l'activitat humana i la biosfera” ha dit el Conseller de Medi Ambient i Reserva Biosfera del Consell Insular de Menorca.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic del Govern Balear, Joan Groizard, ha volgut remarcar que “les Illes Balears, i Menorca en particular, com a Reserva de Biosfera, estan dissenyant un futur lliure de fòssils, que ens ajudarà a convertir-nos en una destinació turística d'excel·lència en l'àmbit de la sostenibilitat, però també a diversificar i reforçar la nostra economia amb el creixement de nous sectors. Aquesta conferència no és tan sols una ocasió d'explicar aquests plans a la resta de les illes, sinó també d'aprendre experiències d'altres territoris insulars, i de reforçar la posició de les nostres illes com un espai per al debat i la proposta de solucions per a la transició ecològica”.

Per a complementar la conferència Europea, Greening the Islands també vol acollir una conferència nacional en el matí del 17 de maig, centrat en el context espanyol i les problemàtiques actuals que són rellevants per a les illes espanyoles.

“No hi ha dubte que el canvi climàtic representa una sèrie amenaça, especialment per a les illes. Creiem que Espanya pot jugar un paper clau en aquesta lluita fomentant el desenvolupament d'energia fotovoltaica i renovable, que fa ús de recursos locals i il·limitats, com el sol, el vent i l'aigua, i que també pot contribuir a crear ocupacions i valor afegit per a l'economia del país”, ha afirmat José Donoso, Gerent General de la UNEF.

El congrés serà transmès en directe a través de les plataformes web. Per a més informació sobre l'esdeveniment es pot consultar la pàgina web: www.greeningtheislands.net


Maó, 7 de març del 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS