Notícies i actualitat

Adquisició fons documental Joan Ramis

Data : 22/02/2018

Antecedents
El 31 d’agost de 2001 es va donar a coèixer a l’opinió pública la catalogació del Fons Documental del Sr. Gabriel Llambias Llabrés, encarregat pel Consell Insular a l’historiador Joan Pons Alzina. El fons consistia amb prop de 3000 documents històrics, especialment referits a la població d’Alaior. Ja aleshores es considerà l’oportunitat de promoure aquest fons com a Be Històric Catalogat.

En la presentació pública, l’historiador Joan Pons Alzina va remarcar la importància d’aquest fons i com es pot esdevenir un instrument de gran utilitat a les futures investigacions. Igualment en Consell Insular es va fer càrrec de la restauració de 150 documents d’aquest fons amb una despesa de 200.000 pessetes.

Aquella catalogació implicava l’accés als investigadors al fons.

El setembre de 2015, l’historiador MiquelÀ. Limón per un costat i José Simón Gornés com a tècnic en gestió de patrimoni històric de l’altre emeten una carta perhom en les quals fan constatar la rellevància del Fons documental guardat pel Sr. Gabriel Llambias Estivales, fill de Llambias Llabrés i continuador de la col·lecció documental.

El conjunt d’aquest fons documental se l’anomena Fons Salord.

Amb els anys, aquell fons documental es va anar enriquint amb noves adquisicions relatives a documents dels s. XVIII i XIX de l’entorn de l’il·lustrat menorquí Joan Ramis i Ramis.

Finalment el proppassat 1 de febrer de 2018 es va signar l’acta de recepció del Fons Ramis del Sr. Gabriel Llambias Estivales per part del Consell Insular.

Fons Ramis
L’adquisició del Fons Ramis forma part de la política de preservació pública del patrimoni documental com una de les línies d’intervenció cultural del Consell Insular de Menorca.

Fetes les corresponents valoracions amb els informes tècnics pertinents i la taxació del fons, el Consell Insular de Menorca va adoptar la decisió d’adquirir aquest fons documental atenent les recomanacions emeses a la Comissió Tècnica d’Arxius de Menorca fetes a la reunió celebrada el 13 de desembre de 2017.

El fons es composa de 202 documents agrupats en 16 lligalls dipositats actualment a l’Arxiu Històric ubicat a la Biblioteca Pública de Maó.

El preu de l’adquisició del fons Ramis ha estat de 42.500 € (IVA inclòs)


L’Arxiu històric de Maó té una copiosa documentació sobre els il·lustrats Joan Ramis i el seu germà Antoni Ramis. Aquesta nova adquisició completa de forma generosa la informació sobre aquesta família tan significada del s. XVIII i XIX a Menorca.

Els documents diversos tenen un interès doble: l’històric, en els aspectes econòmics i socials; i el lingüístic, per la vitalitat culte del català de Menorca del s. XVIII. Aquest fons doncs podrà donar lloc a noves línies de recerca per a estudis d’antroponímia, genealògica, sobre la vida quotidiana, sobre l'economia menorquina del segle XIX i sobre l'ús de la llengua a l'illa.

Així doncs l’adquisició per part del Consell insular del FONS RAMIS de Gabriel Llambias significaria posar a disposició pública dels investigadors una documentació rellevant des de diversos punts de vista, justament en una època que configura la modernitat de Menorca, especialment interessant per a historiadors i filòlegs, però també per a altres disciplines científiques atesa la rica producció cultural de l’illa al segle XVIII.

Una volta adquirit el FONS RAMIS, els serveis d’arxiu procediran a la catalogació rigorosa segons criteris universals i estàndards que permetran una consulta guiada i ordenada, tot facilitant la tasca de recerca.

Conclusió
Per tant és de gran importància l’adquisició del FONS RAMIS de Gabriel Llambias per tal que formi part del patrimoni documental de Menorca d’accés públic i així garantir la seva disponibilitat a la comunitat científica, fer-ne una acurada catalogació i assegurar la seva salvaguarda en les condicions òptimes. En aquest sentit el FONS RAMIS de Gabriel Llambies s’ha d’incorporar a l’Arxiu Històric de Maó, sota la custòdia d’un entorn professional.

Maó, 22 de febrer de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS