Notícies i actualitat

L'Associació “Leader Illa de Menorca” invertirà 721.000 euros en un projecte pilot per a la millora de la qualitat de l'aigua

Data : 29/07/2014

Avui el Consell Rector de l'Associació Leader Illa de Menorca ha aprovat l'inici del Projecte Pilot denominat “Millores a la qualitat de l'aigua a l'Illa de Menorca” amb una inversió de 721.886 euros i una execució de dotze mesos.

El pressupost del projecte és aportat pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural, el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el Fogaiba a través de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern Balear i l'Associació Leader Illa de Menorca mitjançant el conveni de col·laboració amb el Consell Insular de Menorca, que aportarà el 10% de les actuacions del projecte així com assistència tècnica.

El President de l'Associació Leader Illa de Menorca i Conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Vilallonga, ha explicat al costat del president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, el Gerent de l'Associació, Gonçal Segui, del director insular José Luís Orfila que avui s'inicia el projecte propi sol·licitat pel grup Leader Menorca, en l'última convocatòria del període 2007- 2013, després de passar l'elegibilitat de l'organisme intermedi i l'aprovació del Consell Rector, que s'ha reunit avui a les dependències del Consell Insular de Menorca.

Vilallonga ha explicat que el projecte pilot compta amb tres objectius principals:

Instal·lació i posada en funcionament d'una planta per a la reducció de nitrats i la millora de l'aigua potable de la població.

Promoure la recuperació de l'aqüífer, mitjançant la recàrrega natural del mateix.

Impuls a la rehabilitació dels sistemes tradicionals de recollida d'aigua en el medi rural i la instal·lació de filtres verds en unitats familiars urbanes.

El principal objectiu és la posada en funcionament d'una màquina desnitrificadora per a la reducció de nitrats i la consegüent millora de l'estat de l'aigua, així com els mesuraments, controls i divulgació de l'acció. Pel desenvolupament del primer objectiu es compta amb un pressupost de 507.933 euros, que inclou la compra de maquinària i l'execució de les obres necessàries per a la seva instal·lació. Segons ha explicat el conseller Villalonga és molt probable que a principis de 2015 torni a haver aigua potable a l'abast d'aquesta població. En qualsevol cas, aquesta planta és mòbil per si s'hagués de traslladar. S'ha escollit la població des Castell per instal·lar-la perquè és la que presenta els pitjors indicadors en quant a presència de nitrats.


El segon objectiu és promoure la infiltració natural en un torrent de l'illa de Menorca per la recàrrega de l'aqüífer i la millora del seu estat, així com els estudis previs, seguiment, mesuraments i dades per a l'elaboració d'estadístiques d'infiltració. Aquest objectiu compta amb una pressupost de 102.598 euros.

El tercer objectiu es basa en la recuperació de sistemes tradicionals de recollida d'aigua en tres finques rurals, i la posada en funcionament de tres filtres verds en tres nuclis familiars, així com la seva divulgació a la societat com una forma sostenible de recollida d'aigües pluvials i la regeneració d'aigües residuals. Per a aquest tercer objectiu es compta amb un pressupost de 27.406 euros.

En l'apartat de despeses generals, coordinació i assistències tècniques es compta amb una partida de 62.169 euros, i per a la difusió i sensibilització amb 21.780 euros.

Amb les tres actuacions pilot del projecte es pretén actuar en tres àmbits ben diferenciats i es vol donar a conèixer l'efecte d'una gestió sostenible correcta de l'aigua: Els efectes en una zona urbana, els efectes en una zona rural i els efectes en una zona natural.

Així mateix, el President de l'Associació Leader Illa de Menorca ha explicat que el projecte comptarà amb la col·laboració de diferents professionals especialitzats en la temàtica de l'aigua, com és l'Enginyer de Camins, Canals i Ports José Antonio Fayas, especialista en Recursos Hídrics i Aigües Subterrànies i membre del Cercle d'Economia, l'Enginyer Industrial Miquel Sabater i el Grup Ornitològic de Menorca (GOB), a més del suport tècnic dels treballadors de l'Associació Leader Illa de Menorca.

Sens dubte, ha remarcat el President del Grup Leader Illa de Menorca, comptam amb el suport de les Conselleries implicades (Medi Ambient, Recursos Hídrics i Agricultura i també la de Salut), un grup de tècnics i professionals formidable, amb una gran preparació tècnica i experiència sobradament demostrable, que coneix perfectament la situació dels recursos de l'aigua a l'Illa de Menorca.

El President del Consell Insular de Menorca, el Sr. Santiago Tadeo, ha recordat que Menorca ha de donar passos cap a l'ús sostenible de l'aigua en l'àmbit rural, urbà i industrial i ha recordat que Menorca compta amb una pluviometria mitjana alta considerable que cal saber aprofitar i gestionar.

Hem de millorar la gestió de l'aigua pluvial; especialment la recàrrega de l'aqüífer, així com millorar les nostres condicions de generació d'energia renovable, i una millor i eficaç gestió dels residus.


Aquests tres aspectes esmentats són claus pel futur de l'Illa de Menorca com a Reserva de la Biosfera i el projecte d'una Menorca sostenible que des del Consell Insular de Menorca recolzem, treballem i estem impulsant d'una forma intensa i decidida.

És per això que el Consell Insular de Menorca recolzarà amb mitjans tècnics i econòmics el projecte pilot que ara s'inicia des de l'Associació Leader Illa de Menorca, i que sens dubte serà un exercici molt interessant que ens posarà a disposició de tots els ciutadans dades i resultats per a la correcta presa de decisions i millorarà la conscienciació d'un ús sostenible dels recursos naturals.

Per finalitzar, el President del Grup Leader Illa de Menorca ha volgut agrair la tasca que desenvolupa el Consell Rector de l'Associació.


Maó a 29 de juliol del 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS