Notícies i actualitat

Les Coves de Cala Blanca obriran la temporada 2015

Data : 24/07/2014

ImatgeLes Coves de Cala Blanca estaran obertes de cara a la pròxima temporada turística. Així ho ha anunciat avui el Consell Insular de Menorca, juntament amb la resta de membres del Pla de Dinamització del Producte Turístic de Menorca que promou aquest projecte.

El president del Consell, Santiago Tadeo, ha explicat que les coves s’obriran després de dos anys d’intensos treballs per “posar en valor els atractius que tenim a Menorca, tant per als visitants com per als residents’. Tadeo ha senyalat també que de forma paral·lela es treballa per millorar els accesos i l’aparcament a la urbanització de Ciutadella.

La consellera de Turisme, M. Salomé Cabrera, ha anunciat que el proper mes de setembre s'executarà la compravenda a la majoria dels propietaris les edificacions dels qual se situen sobres les coves. En total es destinen 140.000 euros a la compravenda del subsòl, a raó de 18 euros/m2, una quantitat que inclou despeses de notaria (que assumeix la conselleria de Turisme). Un dels aspectes més importants per a l'execució del projecte és la seguretat tècnica i jurídica, motiu pel qual s'han realitzat informes geotècnics, jurídics, patrimonials, mediambientals i hídrics. Cabrera ha agraït 'l'acte de generositat dels veïns i propietaris, que han posat facilitats perquè l'obertura de les coves sigui una realitat l'any que'.

El president d'ASHOME, per la seva banda, ha manifestat la satisfacció de veure com es porta a terme un projecte molt complex a nivell tècnic liderat pel Consell Insular que permetrà revalorar la zona i 'ser un element d'atracció turística i per aficionats a la espeleologia, un segment a tenir en compte. L'alcaldessa de Ciutadella, Francisca Marquès, ha declarat que "es tracta d'un dia històric per Ciutadella ja que culmina un dels projectes fixats a l'inici de la legislatura '. Marquès espera que les coves 'siguin un motor i dinamitzador de l'economia local'.
Dades tècniques

Les Coves de Cala Blanca estan formades per la Cova de na Megaré i la Cova de s’Aigua. Ocupen una superfície de 4.833 m2 i 1882 m2 respectivament. L’execució del projecte està prevista iniciar-se amb l’adequació de la cova de Na Megaré.

- El cost de l’actuació és, aproximadamente i inicialment, d’uns 750.000 euros. Les obres començaran enguany, una vegada acabada la temporada turística, per tal que les coves siguin visitables la propera temporada.

- La particularitat de l’ubicació, sobre la cova hi ha propietats provades i edificacions ha fet necessari comptar amb la col·laboració dels propietaris per tal d’arribar a un consens per adquirir el subsol que conforma la cova de na Megaré. Aquesta col·laboració ha estat molt positiva prioritzant aspectes de seguretat técnica i dels aspectes jurídics.

- Hi ha una trentena de veIns afectats. D’aquests, practicament la totalitat ja han acceptat la venda del subsòl al Consell Insular de Menorca. La signatura de compravenda es realizarà, un cop fets els corresponents tràmits, pel mes de setembre.

- La tramitació de l’expedient ha requerit de la realització d’una serie de informes i estudis, dels que destacas: estudi geotècnic, informes jurídics, estudis hidrològics i de patrimoni, l’estudi de valoració i finalment un darrer geotècnic específic per a la realització del projecte de conexió de les coves. En aquests estudis s’ha prioritzat els aspectes de seguretat en l’execució de les obres i de les edificacions existents

- L’apertura de les Coves de Cala Blanca és un projecte liderat pel PDPT, el Pla del Desenvolupament del Produte Turístic (format per Consell Insular de Menorca, Govern de les Illes Balears, Ministerio de Indústria, Energía y Turismo y ASHOME), així com els propietaris i l’ajuntament de ciutadella
Cova de na Megaré

- La Cova de na Megaré va ser descoberta, quan uns veïns de la urbanització van construir un pou i es van trobar amb la cavitat. L’Ajuntament de Ciutadella en féu l’exploració entre els anys 2003 i 2006 i van descobrir la que és la cova més gran del sector de Cala Blanca.
- Té 480 metres de recorregut, i es considera de dificultat alta. S’habilitarà un recorregut còmode de 200 metres per als vistants. La seva extensió és de 4.833 m2. Es considera una cova molt rica en formacions litoquímiques.
- Els espeleòlegs han distingit i nomenat les zones del recorregurt
- Sala del Llac (30 metres de longitud, 14 d’amplària i 6,5 altura màxima)
- Sala Parella. És la sala principal de la Cova de na Megaré. Té una longitud de 85 metres, una amplada màxima de 34 i altura de 9 metres.
- El Pas. Aquesta petita passadís connecta la Parella i la Sala del Laberint. Té una longitud de 13 metres, 7 d’amplària i 2,5 metres d’altura. Suposa un canvis brusc de nivell amb la zona anterior.
- Sala del Laberint. Conté un autèntic bosc d’espeleotomas. Les seves mides són: 45 metres de llargaria, 36 d’amplaria i 2,5 d’altura.
- Corredor de s’Aigua, fa 20 metres de llargària, 2,5 d’amplada i 1,2 d’alçada.
- Sala del Con, sala contigua a la Sala del Laberint. Té 16 metres de llarg, 15 d’ampla i una altura d’entre 1 i 2 metres.
- Sala Blanca, destaca perquè compta amb precioses formacions: estalagmites, estalactites i columnes. Té 31 metres de llarg, 20 d’ampla i una altura de 4 metres.
- Sala del Fang, té un accés pràcticament impossible, de només 25 cm. una vegada dins la Sala fa 44 metres de llarg, per 14 d’ampla i 2,5 d’altura.
- Sala de la Barrera: té 14 metres per 5,5 d’ampla i 2,5 d’altura.
- Sala de l’Ocell. Mides: 13 de llarg, 11,5 d’ampla i altura d’entre 2,5 i 3 metres.
- Sala de l’Esquitx. S’hi accedeix des de la Sala de l’Ocell i és de difícil trànsit. Fa 15 metres de recorregut, per 11 d’amplada i 1,4 d’altura.
- El Descans, petita raconada de 4 metres per un d’ampla i 1,7 d’altura.
- Sala dels Espeleotemes. Es tracta d’una zona baixa i estreta: 31 metres de llargària, només 1 d’amplària i 1,7 d’altura.
- Cova de s’Aigua
- Va ser declarada BIC com a Zona Arqueològica pel valor del seu patrimoni històric. Fa 50 anys es va fer un intent d’obrirla al públic, motiu pel qual hi ha un accés, encara que avui està clausurat.
- Antigament era coneguda com Cova de na Figuera o Cova de s’Aigua de Perelleta.
- Té un recorregut de 420 metres dividit en tres zones: entrada, corredor i llac.
- Té un dels llacs naturals subterranis més grans d’Espanya. Durant molts d’anys es va considerar que era el segon llac subterrani més gran del país.
- El 1955 es realitzen exploracions submarines del llac, i es troben restes arqueològiques valusoses, a més d’inscripcions que es remonten al segle XVI.
- El llac ocupa una superfície de 500 metres quadrats. La seva fondaria és d’entre 1,5 i 2 metres.
- La cova, en total, té 1.882 m2

Ciutadella, 24 de juliol de 2014


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS