Notícies i actualitat

Constituïda la comissió de feina del Ple del Consell de Serveis Socials

Data : 22/07/2014

Constituïda la comissió de feina del Ple del Consell de Serveis SocialsEn la segona reunió del Ple del Consell de Serveis Socials, que ha tingut lloc avui, dimarts 22 de juliol, s'ha decidit la composició i la periodicitat de les trobades de la comissió de feina d'aquest grup.

Aquesta comissió de feina tindrà com a president el director insular d'Atenció a les Persones i Promoció de l'Autonomia Personal, Carles Canes, i estarà formada per un representant dels membres dels diferents col·lectius i administracions que conformen el Ple del Consell de Serveis Socials, com són el mateix Consell Insular, el Govern balear, els ajuntaments de Menorca, així com els col·legis professionals, el Fòrum de la Immigració de Menorca, el Consell de la Joventut de Menorca, el Consell Assessor de la Dona, el Consell de la Gent Gran, el Fons Menorquí de Cooperació, la Federació de Pares i Mares, la Federació d'Associacions de Veïns, la Creu Roja, Càrites i els sindicats UGT i CCOO. Aquest grup de treball es reunirà una vegada cada tres mesos.

Per la seva part, la consellera de Benestar Social i Joventut de Menorca, Aurora Herráiz, és la presidenta del Ple del Consell de Serveis Socials, que en la reunió d'avui ha comptat amb la participació del director general de Serveis Socials, Rafael Romero, i del secretari general de l'IB-Salut, Jesús González, així com dels consellers de Serveis Generals, Treball i Innovació, Pilar Pons, i de Cooperació Local, Juanjo Pons, de la directora insular d'Atenció a la Dóna, Infància, Drogodependència, Immigració i Joventut, Cristina Fernández, a més dels representants dels ajuntaments i altres col·lectius.

La finalitat d'aquest consell és promoure i facilitar la participació social en aquesta matèria. En aquest sentit, la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local, i la seva incidència en els serveis socials de Menorca ha estat un dels punts debatuts.

Sobre aquest punt, la presidenta Herráiz ha coincidit amb els treballadors i assistents socials que l'atenció a les persones és prioritària per a les administracions, però ha recordat que aquesta també ha de ser sostenible econòmicament perquè pugui ser perdurable en el temps.

Concretament, ha recordat que l'equip de govern del Consell Insular ha destinat en els pressupostos de 2014 en Benestar Social una partida de 19,4 milions d'euros, que significa la major dotació pressupostària que s'hagi fet mai per a aquest departament, que en conseqüència reflecteix el “compromís ferm amb el benestar dels ciutadans de Menorca, especialment amb els col·lectius vulnerables”.

El president de la comissió de feina, Carles Canes, ha remarcat que l'objectiu del Consell Insular és ajudar més persones amb els actuals recursos. En aquest sentit, durant 2013 s'han incrementat 20 places residencials en l'apartat de dependència, la qual cosa suposa 7.300 noves estades de residència. A Santa Rita, les places de convalescència han passat del 75 % al 99 % d'ocupació, cosa que es tradueix en 438 estades més que en anys anteriors. També s'ha optimitzat l'ocupació de les places de Centre de Dia, que han arribat al 100 % d'ocupació.

Respecte a la renda mínima d'inserció, també s'ha augmentat el 2013 de 500.000 euros a 820.000 de dotació pressupostària. També s'ha incrementat el conveni entre el Govern i el Consell per a la reserva i ocupació de places a centres per a persones amb discapacitat en més de 270.000 euros l'any passat, la qual cosa suposa un 13 % comparat amb 2011.

La consellera Pilar Pons ha referendat les paraules d'Aurora Herráiz explicant que el veritable risc dels serveis socials és la inestabilitat de les administracions, circumstància que a Menorca s'ha regularitzat els darrers anys. Les dades posen de manifest que ja el 2012 –el primer any complet del nou equip de govern insular– es va passar d'un romanent de menys 7,9 a menys 2 milions d'euros. Aquesta dinàmica s'ha accentuat, ja que el 2013 aquesta xifra ja és positiva, circumstància destacada pel mateix informe d’intervenció.

Per la seva part, Rafael Romero ha explicat que la Llei 27/2013 se centra en la coordinació entre les diferents administracions per continuar oferint els serveis socials.

Un repàs a la situació dels municipis i l'informe de Càritas de 2013 han estat alguns dels temes que també s'han posat damunt la taula en aquesta reunió del Consell de Serveis Socials. La directora Cristina Fernández també ha destacat la imminent dotació d'advocats d'ofici per a dones víctimes de violència de gènere, una mancança que no s'havia solucionat fins ara malgrat ser obligatori per llei des de 2007.

Maó, 22 de juliol de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS