Notícies i actualitat

La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora i la batlessa de Maó, Conxa Juanola, visiten la central d'Endesa a Eivissa

Data : 31/01/2018

Perquè les turbines de gas de la Central de Maó puguin funcionar més enllà de l’1 de gener de 2020 és necessari que s’hi facin inversions de millora mediambiental que permetin reduir el nivell d’emissions de NOx.

Aquestes inversions necessiten un termini de execució material de 24 mesos.

És un procés físic que redueix l’emissió de NOx gràcies al control de la temperatura amb aigua.La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora i la batlessa de Maó, Conxa Juanola, acompanyades pel conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, i pels regidors de l’Ajuntament de Maó, Isabel López i Rafael Muñoz, juntament amb el director general d’Endesa a Balears, Martí Ribas i el director de generació a Balears, Antoni Cantarellas, han visitat avui la Central d’Eivissa per conèixer de primera mà la tecnologia que aquesta central fa servir per reduir les seves emissions.

Perquè les turbines de gas de la Central de Maó puguin funcionar més enllà de l’1 de gener de 2020 és necessari que s’hi facin inversions de millora mediambiental que permetin reduir el nivell d’emissions de NOx per tal de complir amb els valors límit, més restrictius, que a partir d’aquesta data fixa la directiva europea d’emissions industrials.

Aquesta tecnologia, que avui les autoritats menorquines han pogut veure, ja està implantada i funcionant a les turbines de gas més modernes instal·lades a la Central d’Eivissa. El procés consisteix en la injecció d’aigua desproveïda de minerals i d’impureses dins de la cambra de combustió de la turbina. D’aquesta manera s’aconsegueix el refredament de la seva temperatura i amb això s’evita que l’oxigen i el nitrogen de l’aire s’ajuntin per formar els NOx. Es tracta, per tant, d’un procés únicament físic que gràcies al control de la temperatura amb aigua evita una reacció química entre dos elements inerts que dona lloc a un agent contaminant (els NOx) i que no genera cap altre subproducte més que aigua en estat de vapor. Ara per ara, la Central d’Eivissa obté aquesta aigua de la xarxa pública mentre es construeix una dessaladora d’aigua de mar pel subministrament definitiu per no haver de comprometre els recursos hídrics de l’illa.

A Menorca, la tecnologia que es vol implantar és la mateixa que es fa servir a Eivissa, i està previst que s’obtengui l’aigua del sobrant de la depuradora de Maó-Es Castell que ara s’aboca a la mar. S’aconsegueix així, fer servir un recurs que ara es perd i donar una passa més cap un model d’economia circular.

Aquestes inversions necessiten un termini de execució material de 24 mesos i perquè es puguin dur a terme a Menorca és necessari que prèviament obtinguin la resolució de compatibilitat que atorga el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital mitjançant la convocatòria d’un procés de concurrència competitiva que a dia d’avui encara no ha estat convocat.

Tenint en compte que la demanda elèctrica màxima de l’illa de Menorca és de 122 MW, que la potència total neta instal·lada a la central de Maó és de 245 MW i que les turbines que no podran funcionar més enllà de l’1 de gener de 2020 sense aquestes inversions mediambientals, que estan a l’espera de la resolució del Ministeri, sumen 204 MW. Les autoritats menorquines i els representants d’Endesa han acordat treballar conjuntament en realitzar les actuacions necessàries per pal·liar el dèficit de potència que es tindria si no es fessin les actuacions i avançar conjuntament amb l’acceleració de les autoritzacions necessàries per fer aquestes inversions en l’illa de Menorca.

Eivissa, 31 de gener de 2018

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2Foto 3Foto 4
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS