Notícies i actualitat

Presentació del programa d'activitats en commemoració dels 1600 anys de la carta del bisbe Sever

Data : 31/01/2018

Enguany es commemoren els 1600 anys transcorreguts d'ençà que el bisbe Sever de Iamona (Ciutadella) va escriure una carta on narrava un enfrontament religiós entre cristians i jueus, esdevingut a Menorca poc temps abans. El conflicte, desencadenat per l'arribada a l'illa de les relíquies del protomàrtir sant Esteve, va tenir com a conseqüència la conversió al cristianisme de la nombrosa comunitat jueva que habitava a Magona (Maó).

Aquesta carta constitueix un document excepcional per poder conèixer com era la Menorca del segle v, una època de la qual ens han arribat pocs documents escrits. Evidentment, els fets que constitueixen el tema central de la carta, vistos des de l'òptica actual, constitueixen un exemple de la intolerància religiosa que és necessari evitar. La commemoració dels 1600 anys de l'encíclica, per tant, no pretén reivindicar els fets en si, sinó la importància de la carta en tant que document històric.

Així, les activitats del programa tenen com a objectiu donar a conèixer com era el context cultural, social i religiós de Menorca i la Mediterrània a l'època del bisbe Sever. Però, com veureu, també s'ha volgut aprofitar aquesta efemèride com una oportunitat per fomentar el diàleg interreligiós i el coneixement envers les tres grans religions monoteistes, una de les quals, l'islam, no s'havia desenvolupat encara a l'època de Sever. Malgrat tot, la convivència entre jueus i cristians que es va produir a les acaballes del món romà, tant en els moments de calma com en els de conflicte, constitueix una prefiguració dels conflictes religiosos que es desenvoluparan al llarg dels segles següents i en els quals participaran ja les tres religions.

Esperam que les activitats que us proposam contribueixin a un millor coneixement del nostre passat i que ajudin, encara que sigui de forma humil, a la construcció d'un futur en el qual el diàleg pacífic substitueixi els enfrontaments violents.

Participen en aquest programa d'activitats les entitats següents: Consell Insular de Menorca, Ateneu de Maó; Institut Menorquí d’Estudis; Bisbat de Menorca; Cercle Artístic de Ciutadella; Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears; Fundació Rubió, Institut d’Estudis Baleàrics

Les activitats comencen aquesta setmana, amb la presentació del llibre La circular del bisbe Sever de Menorca sobre la conversió dels jueus, de Josep Amengual, i la presentació del programa d'activitats. Aquesta doble presentació es farà el dia 1 de febrer a les 20:00 h a l'Ateneu de Maó i el dia 2 a la mateixa hora al Cercle Artístic de Ciutadella.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS