Notícies i actualitat

S’inicien les obres de restauració del poblat Talaiòtic de Montefí

Data : 15/07/2014

La Conselleria de Patrimoni, Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca informa de l’inici de les obres del projecte de restauració del poblat talaiòtic de Montefí i habilitació d’un aparcament. L’empresa adjudicatària M. Polo, SL, va començar els treballs de recuperació del poblat el dijous passat, dia 10 de juliol, i es preveu que el termini d’execució sigui de sis mesos.

El projecte, que compta amb un pressupost de 120.901 €, inclou la restauració d'un dels talaiots del poblat deteriorat pel pas del temps. Cal destacar que Montefí, que és propietat del Consell Insular Menorca, és un jaciment format per un extens poblat talaiòtic, és un dels més grans de l'illa i encara conserva diferents talaiots, restes i un hipogeu.

El poblat de Montefí té categoria de bé d’interès cultural i és un dels 32 monuments representatius de la cultura talaiòtica de Menorca inclosos en la llista indicativa de la UNESCO per ser declarats patrimoni mundial.

La primera actuació que es durà a terme serà la recuperació del talaiot núm. 1, el més gran i un dels més afectat pel pas del temps. L'adequació de la zona del jaciment és bàsica, ja que amb les obres de la Ronda Sud de Ciutadella es van descobrir noves restes. Per a la recuperació del jaciment es faran tot tipus d'intervencions, principalment arqueològiques. Retirar la vegetació incrustada en el jaciment, fins i tot en la pedra del monument, és una de les intervencions més complicada.

Un altre aspecte que cal destacar és l'eliminació del vèrtex geodèsic, actuació que també es durà a terme en altres jaciments. El vèrtex geodèsic està representat per un cilindre d’uns 120 cm d'altura muntat sobre un pedestal de formigó. En comptes de cilindres, també n'hi ha de representats per senyals prismàtics. El senyal serveix per col·locar sobre el cilindre l'instrumental topogràfic per fer amidaments. Des de cada senyal s’albiren altres vèrtexs geodèsics, raó per la qual sempre estan col·locats als llocs més alts, buidats i amb àmplies visions paisatgístiques. Podem trobar elements com aquest en molts monuments al llarg de tot Menorca, la construcció dels qual damunt talaiots o taules ha afectat negativament aquests monuments.

El projecte preveu, així mateix, la delimitació d’una zona per estacionar els vehicles dels usuaris que visitin el jaciment, a fi d'evitar l’estacionament de vehicles en camins o en zones no condicionades ni segures, com passa en altres monuments.

«Des del Consell volem remarcar la importància d'aquesta intervenció en un jaciment malmès pel pas del temps. D'aquesta manera recuperam part del nostre patrimoni i afegim valor a la candidatura de Menorca Talaiòtica», ha explicat la consellera Maruja Baíllo.

Maó,15 de juliol de 2014


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS