Notícies i actualitat

El Museu de Menorca afronta la renovació més esperada

Data : 22/01/2018

El Ministeri d’Educació, Cultura i Educació invertirà 525.785,00 euros en escometre la reforma de l’exposició permanent i l’adequació de les zones de recepció, sales temporals, l’espai didàctic i l’espai familiar.

Les obres, que obligaran a mantenir el recinte tancat al públic, duraran sis mesos i s’aprofitarà aquest espai de temps per organitzar un seguit d’activitats divulgatives per tota Menorca sota el títol El Museu surt del Museu.

El Museu, convertit en Museu d’Història de Menorca, tornarà a obrir les seves portes al mes de juliol.


Pas previ i decisiu en el vintè aniversari de la inauguració del Museu de Menorca amb la reforma i remodelació que la institució afrontarà de la seva exposició permanent per poder tancar el cercle del discurs museogràfic. Uns treballs que suposaran una inversió de 525.785 euros, íntegrament finançats pel Ministeri d’Educació, Cultura i Educació del Govern i que permetran incorporar un conjunt d’intervencions de millora a les instal·lacions museogràfiques. En aquest sentit, els treballs d’execució incidiran com a primer objectiu en la reforma de l’exposició permanent situada a la primera i segona planta de l’edifici de l’antic Convent de Sant Francesc però també, en l’adequació de diverses zones com la recepció, les sales temporals, el taller de restauració, l’espai didàctic i la creació d’un nou espai familiar. Tot el treball executiu anirà a càrrec de l’empresa Croquis, Dissenys, Muntatges i Realitzacions, S.A i s’ha previst que es porti a terme entre els mesos de gener a juliol d’aquest any, temps durant el qual el Museu de Menorca quedarà tancat al públic.

Des de la inauguració de l’antic museu l’any 1998, la col·lecció del museu havia vist incrementar els seus fons en més d’un 50%, uns increments basats en el resultat de les diverses excavacions ja que l'illa de Menorca té una activitat arqueològica molt rica al voltant dels seus 1200 jaciments, a més d’afegir-se un seguit de donacions, la darrera i més important, la col·lecció Flaquer, rebuda el passat mes de juny. En el nou discurs museogràfic s’incorporarà material no exposat fins al moment i s’apostarà per peces senceres per a una major llegibilitat per part del visitant.

De cara a una òptima utilització dels recursos disponibles que s’invertiran, el projecte ha contemplat que es reaprofitin bona part de les vitrines amb l'excepció d’aquelles en les que la mida s'hagi hagut de variar i s'aprofitaran també tots aquells recursos museogràfics que s'hagin pogut disposar del muntatge anterior o d'exposicions que hagi organitzat el propi Museu o el Consell Insular de Menorca.

La nova exposició permanent
L’exposició permanent és sempre l’eix vertebrador de la visita de qualsevol museu i la seva carta de presentació amb el que la remodelació museogràfica del Museu de Menorca, implicarà la seva l'actualització i un nou plantejament del relat de l'exposició permanent. En aquest sentit, passarà de ser un Museu generalista a ser un Museu de la Història de Menorca a partir d’unes àrees temàtiques que s’han elaborat sobre el treball de diferents especialistes en arqueologia i en història de la illa, mirant de dotar al discurs d’una singularitat, tot allunyant-se de conceptes genèrics i proporcionant les claus per comprendre l'evolució històrica de Menorca.

El visitant iniciarà la visita a l’exposició permanent amb un audiovisual que presentarà les claus i la caracterització geogràfica i històrica de la illa per després iniciar un recorregut per conèixer des de la prehistòria, l’explotació dels seus recursos agropecuaris, la diversitat de cultures i pobles que han habitat Menorca, la conquesta catalana, la influència britànica, la organització social tradicional, la insularitat i la importància del mar, el creixement de l’època contemporània, el desenvolupament social, econòmic i cultural i la relació entre el medi i les persones a través del paisatge. En els diversos apartats també s’aprofitarà per presentar la història de l'edifici seu del museu així com també un apartat d'exposició destinat a traspassar els murs del museu i difondre la riquesa arqueològica i monumental de l'illa.

L'elaboració del recorregut de les àrees temàtiques de la nova museografia del Museu de Menorca s’ha fet amb l'anàlisi de les seves col·leccions, incorporant aquells objectes procedents de les excavacions més actuals, però també amb la introducció d'aquells aspectes importants de la seva història en els quals les col·leccions no permetien oferir un guió exhaustiu de la història de l'illa.

Millores en la visita
Amb aquesta intervenció, el Museu també es dotarà d'un ampli i divers conjunt de materials de suport a la visita, procurant la màxima accessibilitat i amb l’objectiu de donar les claus i pautes per proporcionar una correcta interpretació dels continguts i ordenament de les col·leccions i de la seva nova presentació a les sales. De la mateixa manera, i com a compliment de l'obligació de garantir l'accés a la cultura, s’incorporaran ajudes i recursos tecnològics per afavorir l'accés als continguts a persones amb necessitats especials.

Els criteris generals proposats es regiran pel rigor en els continguts, una presentació atractiva i d'acord amb la resta del muntatge així com una millora en la qualitat del llenguatge escrit i visual. A nivell idiomàtic, el català, el castellà i l’anglès s’incorporaran en tots els suports informatius. En definitiva, un museu amb una clara vocació didàctica i comunicativa.

Reobertura al juliol
Seguint el termini que s’ha previst, el Museu de Menorca tornarà a obrir les seves portes al mes de juliol per tal de poder presentar tot el seu conjunt nou i remodelat. Durant els sis mesos que durin aquestes obres de reforma i remodelació, però, no s’ha volgut que l’activitat del Museu de Menorca quedi aturada com a centre cultural i és per això que s’aprofitarà per organitzar un seguit de presentacions pels vuit municipis de la illa sota el títol, El Museu surt del Museu, amb l’objectiu d’anticipar a la societat menorquina els continguts del nou Museu que sorgirà després dels treballs previstos.

Dades d’interès:
Inici de les obres: febrer de 2017
Final de les obres: juliol de 2018

Cost total
525.785,00€ (IVA inclòs)

Empresa adjudicatària
Croquis, Dissenys, Muntatges i Realitzacions, S.A.

Finançament
Ministeri d’Educació, Cultura i Esports


Cronologia del Museu de Menorca
Va obrir les seves portes al públic com Museu Municipal de Maó el 4 de novembre de 1889 a partir de les donacions realitzades per alguns particulars. Estava situat en un edifici proper a l'Ajuntament de Maó i va ser inaugurat com Museu d'Arqueologia i Història Natural.

A la mort del fundador de la institució Joan Seguí Rodríguez al 1890, la corporació municipal va oferir la tutela de la col·lecció al claustre de professors de l'Institut i es va nomenar conservador a Francesc Hernández Sanz, qui va consolidar la col·lecció fent interessants portacions a la difusió del patrimoni. Al 1906, l'Ajuntament va decidir dipositar els fons del Museu Municipal a l'Ateneu de Maó i al 1944, es va crear el Museu Provincial de Belles Arts. Aquell mateix any es va cedir el palau de Can Mercadal i començaren les obres per adequar-lo i allotjar-hi el Museu i la Biblioteca Pública.

A la nova ubicació, la col·lecció s'incrementà de manera notable a l'existent del Museu Municipal i entre altres fets destacats, va assumir la seva direcció la cèlebre arqueòloga, historiadora i arxivera, Maria Lluïsa Serra Belabre, que ocuparia el càrrec fins a la seva mort al 1967.

L’any 1974, l'arqueòleg mallorquí Lluís Plantalamor va assumir la direcció del Museu Provincial de Belles Arts, integrant-lo a la xarxa del Patronat Nacional de Museus en una nova etapa en què es produiria el trasllat definitiu al Convent de Sant Francesc, actual seu del Museu, un edifici de gairebé sis mil metres quadrats.

Al 1984 el Govern Balear es va fer càrrec de la gestió i en paral·lel, s'iniciaran les obres de rehabilitació que culminarien al 1998 amb el ple funcionament i obertura al públic de les sales temporals i permanents.

L’any 2011 la gestió del museu va ser traspassada al Consell Insular de Menorca si bé el personal seguiria pertanyent al Govern Balear i l'edifici, al Ministeri de Cultura. En els darrers anys s’ha viscut una sèrie d'obres i inversions que han permès entre d'altres realitzar la instal·lació de la climatització, la millora de la il·luminació de la seva façana així com del claustre, la remodelació de la sala d'actes, de la biblioteca i dels magatzems.

Maó, 22 de gener de 2018.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS