Notícies i actualitat

Avançam amb el model territorial d’illa d’equilibri econòmic i social

Data : 16/01/2018

La Presidenta i consellera d’Ordenació Territorial i Turística del Consell Insular, Susana Mora, la directora insular d’Ordenació Turística, Elena Costa, i el director insular d’Ordenació del Territori, Eduard Soriano, han presentat avui en roda de premsa la proposta de l’equip de Govern del Consell Insular per a la zonificació del lloguer turístic.

Aquesta proposta neix a partir del moment en el qual el Consell Insular es veu amb la responsabilitat de marcar una seguretat jurídica després que el passat mes de juliol s’aprovés la modificació de la llei turística per part del Parlament Balear. Aquesta Llei, per una banda, pretén afrontar aquest fenomen a través de la seva regularització i, per altra, atorga als Consells Insulars com a competents en matèria de planejament territorial i turístic a reglamentar mitjançat PTI. La Llei també preveu que fins que no s’adapti el PTI els Consells podran declarar provisionalment, amb un acord de ple, les zones aptes i no aptes de la comercialització d’estades turístiques en habitatges d’ús residencial.

Aquesta proposta, ha explicat Mora, és un avanç sobre el model territorial que determina el PTI del 2003. Un model pioner que ha estat model pioner i exemple per altres territoris i destinacions turístiques de qualitat. El model territorial de Menorca és un model diferenciador i amb visió de futur. L’eix transversal d’aquest model va lligat a la declaració de Reserva de Biosfera i, per tant, és un model que cerca i construeix un equilibri entre el desenvolupament econòmic, el benestar social i la preservació territorial. Per tant, des de l’equip de govern s’entén que aquesta zonificació ha d’anar amb coherència amb aquest model i evitar rompre aquest equilibri econòmic, social i
territorial.

Així com ha explicat Costa «nosaltres tenim ara l’oportunitat de posar mesures de prevenció i mantenir l’equilibri social i econòmic, a la vegada que integrar de la millor manera possible aquesta nova demanda amb una seguretat jurídica. Així doncs ens trobam en la responsabilitat de declarar provisionalment les zones aptes o no aptes i per això hem marcat uns criteris, i que a parer nostre, han d’anar lligats al model territorial de Menorca que és un model exemple per als altres territoris, pioner, amb visió de futur, diferenciador, que es basa amb el fet de ser reserva de biosfera i un
model que no romp l’equilibri econòmic i social que hem mantingut durant tot aquest temps».

En aquest sentit, l’equip de Govern del Consell Insular va establir uns criteris de
zonificació que garanteixin l’equilibri entre el desenvolupament econòmic, el benestar social i la preservació del territori.

Criteris de zonificació:
- Assegurar la bona convivència entre la població resident i la visitant.
- Preservar el model territorial que marca el PTI entenent-lo com l’eina que assegura el manteniment del producte turístic de Menorca com és el paisatge.
- Garantir l'ocupació dels nuclis tradicionals per a la població resident amb l'objectiu de mantenir la funcionalitat dels serveis ubicats: centres de salut, escoles...
- Garantir el manteniment de la qualitat de vida dels espais urbans residencials i de convivència ciutadana. Per exemple, evitar problemes de soroll, brutícia... en zones residencials.

Proposta de zonificació
El Consell Insular ha compartit en diverses reunions mantingudes amb la resta dels municipis de l’illa els criteris de zonificació esmentats anteriorment. L’objectiu sempre ha estat arribar a un acord de consens per tal que tots els ajuntaments, tot i les divergències i particularitats del seu cas, vegin recollides les seves demandes. Mora ha volgut «agrair profundament tot l’esforç que han fet els ajuntaments per intentar arribar a un punt d’acord comú».

Així com ha dit Soriano «el Consell Insular estava i està disposat a assumir com a pròpia la proposta que sorgís com acord entre ajuntaments, sempre seguint els criteris esmentats anteriorment. Ara bé, volem deixar clar que si aquest acord no ha arribat a bon port ha estat per la intransigència dels ajuntaments governants majoritàriament pel Partit Popular, Alaior i Es Castell, que han anat en contra d’aquests criteris que avancen en el model territorial de Menorca».

1. Sòl Rústic
Són aquelles zones definides com a sòl rústic que apareixen delimitades en les determinacions gràfiques del Pla Territorial Insular de l’illa de Menorca (Norma Territorial Transitòria), incloses aquelles zones coincidents amb la qualificació de nucli rural i hortal d’oci. Es tracta del sòl caracteritzat per l’activitat agrària i que el PTI pretenia garantir-hi un alt grau de protecció ambiental (ecològica i paisatgística) de l'agricultura.

En el sòl rústic, el model de Menorca determina, que serà una activitat complementària de l’activitat agrària que ha de ser, i seguir sent, l’activitat principal del camp. Soriano ha remarcat que «no serem nosaltres que propiciem la turistificació del sòl rústc del camp. Per això, ja existeixen les figures que contemplen l’activitat turística com a activitat complementària com és en el cas dels agroturismes i hotels rurals».

Per tant, considerem no aptes per a la comercialització d’estades turístiques les residències a aquelles zones qualificades com a sòl rústic.

2. Zones turístiques:
Són aquelles zones definides com a zona turística. Es tracta dels àmbits costaners amb alta concentració de serveis turístics. En aquestes zones l´ús predominant pel qual s’ha apostat històricament és el turístic. En aquest sentt, es considera que l’interès general de mantenir el model territorial de l’illa sumat al principi de dinamització de l’economia, no suposa una repercussió sobre el medi ambient, ni el territori.

Així, com ha explicat Mora, «es consideren les zones turístiques aptes. Amb aquesta declaració, a part de declarar la zona apta, donam solució a una problemàtica que portem arrossegant durant molts anys en relació a la inexistència en molts de cases de la unitat d’explotació que s’exigeix en el conjunt dels apartaments turístics».

3. Nuclis tradicionals
Són aquelles zones definides com a nucli tradicional determinades per l’article 45 del Pla Territorial Insular de l’illa de Menorca i delimitades en les seves determinacions gràfiques (o de la Norma Territorial Transitòria). Es tracta de les trames urbanes caracteritzades pel predomini de l’ús residencial.

Mora ha reiterat que «en aquestes zones se’ns presenta l’oportunitat d’avançar-nos a una realitat ja coneguda a altres destins turístics com, per exemple, les nostres illes veïnes. Per tant, hem de defensar que els nuclis tradicionals siguin declarats no aptes per a la comercialització d’estades turístiques en habitatges d’ús residencial. Hem de mirar cap al futur assegurant que els nostres fills i filles puguin accedir a un habitatge digne i a un lloc on es garanteixin tots els serveis necessaris per a la seva residència».

Tot i així, a dins dels nuclis tradicionals, i seguint el Planejament actual, l’equip de govern actual entén que aquells nuclis tradicionals amb vocació turística com són les urbanitzacions costaneres i també Fornells, han de ser excepcions perquè la seva realitat s’apropa més a les característiques d’una zona turística. Per tant, els nuclis tradicionals costaners inclosos en l’article 45.2 (Es Murtar, Cala Sant Esteve, Sa Mesquida, Es Grau) i Fornells, es declararan zones aptes.

Maó, 16 de gener de 2018


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS