Notícies i actualitat

L'Escola de Salut Pública de Menorca arriba a la XXVena edició amb un ampli programa d'onze cursos i nou trobades

Data : 11/06/2014

L’Escola de Salut Pública de Menorca (EMSP) arriba enguany a la XXVena edició refermant-se com a punt de referència en la formació de qualitat, la innovació científica i el debat obert, crític i independent sobre les intervencions en salut. Així ho demostra el fet que la present convocatòria, que es celebrarà del 22 al 26 de setembre al Llatzeret del port de Maó, compti amb una oferta més àmplia dirigida a professionals de l’àmbit de la salut; dels serveis sòcio-sanitaris; a cuidadors no professionals; organitzacions ciutadanes; professionals del món de la informació, la comunicació i les ciències socials; estudiants de grau i post-grau; residents; directius de serveis sanitaris; i responsables polítics.

La nova edició s’ha presentat avui matí a la seu del Consell Insular de Menorca amb la presència de la consellera de Benestar Social i Joventut i presidenta del Consell Rector de l’Escola de Salut, Aurora Herráiz; el director general del Servei de Salut de les Illes, Miguel Tomás; la presidenta de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME), Maruja Baillo; i la directora de l’Escola de Salut, Marisa Rebagliato.

Del programa d’aquesta nova edició destaca especialment l’increment de l’oferta formativa, amb un total d’onze cursos front els sis de la darrera convocatòria o els quatre cursos que es van portar a terme l’any 2012. Els onze cursos tractaran aspectes com la sexualitat i la qualitat de la vida en persones amb discapacitat; la medicalització de la vida quotidiana; les habilitats comunicatives i la gestió de les emocions; l’abordatge de la salut comunitària des del punt de vista multisectorial més enllà de l’àmbit dels centres de salut; les noves tecnologies aplicades als estudis d’epidemiologia; el tractament i l’atenció a les persones amb diabetis tipus 2; o el model d’atenció a les persones majors davant la realitat d’una població cada vegada més envellida.

L’Escola continua també formant i preparant els investigadors del camp de les ciències de la salut que volen acollir-se als projectes i les fonts de finançament d’Europa, amb una nova edició del curs sobre el programa Horizon 2020 que promou el Instituto de Salud Carlos III (ISCIII). Al mateix temps, es manté l’atenció en els aspectes més actuals i controvertits amb l’organització d’un curs dedicat a analitzar l’impacte de les crisis econòmiques sobre la salut i les desigualtats socials. El debat, l’esperit crític, la capacitat per analitzar les conseqüències per a la salut de totes les polítiques és, precisament, un dels objectius que s’ha marcat l’Escola des del seus inicis l’any 1989 i que ha mantingut durant el recorregut de 25 anys.

Gràcies a la col·laboració institucional és possible comptar a Menorca amb ponents de prestigi internacional com el professor Miguel A. Hernán, del Departments of Epidemiology and Biostatistics, Harvard School of Public Health que, del 22 al 25 de setembre, impartirà un curs magistral amb el títol “Causal Inference in Epidemiologic Research”, un acte co-organitzat amb la UIMP i que compta amb la col·laboració de la Fundació Dr. Esteve. També de manera conjunta amb la UIMP, membres de la Sociedad Española de Sanidad Ambiental (SESA) impartiran un curs al Llatzeret sobre “Los sistemes de información ambiental como herramientas en la vigilancia de los factores de riesgo ambiental” i, durant el mes de juliol, es faran dues trobades al Palacio de la Magdalena a Santander sobre e-Salut i telemedicina i sobre la reflexió sanitària, ètica i econòmica dels cribatges per a la detecció primerenca de malalties.


Trobades

Un dels elements d’identitat de l’EMSP és la programació de tallers i trobades paral·leles a la realització dels cursos, que es va implementar per primera vegada l’any 1994. Aquestes trobades remarquen el seu caràcter obert i multidisciplinar donat que permet la participació de professionals i col·lectius d’altres àmbits com l’educació, l’economia o l’urbanisme per aportar-hi el seu enfoc i la seva mirada en la transformació continua de la Salut Pública.

En aquesta XXVena edició es manté el número de trobades respecte l’any passat. Seran nou en total dedicades a temàtiques molt diverses: la promoció de l’activitat física per a la salut; el balconing com a problema social i de salut pública; l’estratègia en innovació i l’excel·lència en la investigació en salut pública; la reunió de seguiment de la formació especialitzada; la trobada de la Red Española de Universidades Saludables que tindrà lloc per segon any al Llatzeret; la trobada sobre avaluació en Salut Pública, o la VI trobada del grup de responsables autonòmics de les biblioteques virtuals de les ciències de la salut, entre d’altres.

Activitats obertes

Els 400 professionals i experts que de mitjana visiten Menorca per participar a l’Escola de Salut Pública al Llatzeret tenen també l’oportunitat de descobrir l’illa per primera vegada o gaudir dels seus atractius durant una setmana a l’any. Des d’aquest punt de vista, l’Escola ha estat i és una eina de promoció turística i un canal de difusió constant dirigida als més de 1.500 contactes de professionals, coordinadors i alumnes que han participat en els cursos i les trobades al llarg d’aquests vint-i-quatre anys.

Des de l’organització, per altra banda, sempre s’ha volgut obrir l’Escola a la societat i a la gent de Menorca. D’ençà la III edició, l’any 1991, s’han fet activitats extraacadèmiques com conferències, taules rodones o exposicions, amb propostes tant exitosos com la ponència sobre humor i salut que va oferir Andrés Rábago, El Roto, durant l’edició de 2007. El programa d’enguany inclou una taula rodona sobre “Responsabilidad personal y col·lectiva sobre la salud. Un análisis ético desde la perspectiva de la salud pública”, amb la presència de Pere Ibern, Ángel Puyol i Begoña Roman, del Grup de treball d’Ètica i Salut Pública de la Sociedad Española de Salud Pública y Administración Sanitaria (SESPAS), moderada pel seu president, Andreu Segura, i patrocinada per la Fundació Víctor Grífols i Lucas.

Durant la setmana del 22 al 26 de setembre també està previst que s’organitzi un acte commemoratiu d’aquestes 25 edicions de l’Escola de Salut Pública de Menorca, una celebració que comptarà amb la presència dels principals protagonistes de la història d’aquest espai de formació i debat que ha mantingut com a seu l’emblemàtic entorn del Llatzeret de Maó i amb absències també destacades, com la de Josep Miquel Vidal Hernández, un dels seus impulsors a qui l’Escola va retre homenatge l’any 2009 i una figura que perdura en la memòria de tots els que fan possible aquest projecte.

Després de 24 edicions, l’Escola ha aconseguit situar Menorca com un referent en l’àmbit de la salut pública gràcies a la vocació d’obertura i internacionalització de l’equip impulsor d’una iniciativa que avui esdevé un gran projecte col·lectiu. Organitzat pel Departament de Benestar Social i Joventut del Consell Insular de Menorca, la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, el Instituto de Salud Carlos III, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), l’Escola compta amb l’Institut Menorquí d’Estudis (IME per a les tasques d’organització i secretaria, i amb la col·laboració d’una vintena d’institucions i col·lectius de l’àmbit acadèmic, administració pública, xarxes d’investigació, societats científiques i organitzacions del sector sanitari i social.

Menorca, 11 de juny de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS