Notícies i actualitat

Conclusions del Simposi del projecte Life Reneix : s'han assolit els objectius i en el cas de Binimel • là s'han superat

Data : 30/05/2014

La principal conclusió del Simposi d'Experiències de Restauració d'Hàbitats i Conservació de la Biodiversitat del projecte Life + RENEIX que ha tingut lloc durant aquests tres dies a Menorca és que s'han assolit els objectius inicials i en algun cas , com en el de Binimel • là , s'han superat .

Al llarg d'aquests tres últims dies a Maó i Ciutadella s'han reunit més de 50 experts en biodiversitat i ecologia procedents de diferents regions espanyoles com Andalusia , Múrcia, Madrid , Canàries , Albacete, Catalunya a més de Balears en un esdeveniment de rellevància per a la gestió del medi natural i la biodiversitat de Menorca .

Després de dues hores de reunió , els membres del Comitè Científic del projecte LIFE + RENEIX han fet balanç dels més de quatre anys del projecte .
Primer amb el Comitè Científic del projecte Life + RENEIX i després al llarg del mateix Simposi s'han pogut escoltar diferents casos teòrics i pràctics de conservació de la biodiversitat .

Són poques les vegades en què és possible disposar en tan poc temps d'un ventall tan extens de coneixements sobre aquest tema . Hem viatjat des dels aspectes relacionats amb la part més interna dels organismes , la seua estructura i riquesa genètica , i com aquesta pot ser fonamental per realitzar una conservació realment efectiva , fins a aquells més pràctics , en els quals el treball de camp , la intervenció directa sobre els hàbitats ha estat la principal experiència.

Des de Sardenya , estretament relacionada , històricament i biogeogràficament amb Menorca , amb problemàtiques actuals similars en la gestió dels sistemes dunars , passant per la gestió d'hàbitats riparis a Catalunya a la zona del Ter o al Delta de l' Ebre, els marins a Andalusia , la gestió de la biodiversitat vegetal a la Comunitat Valenciana , fins a les costes atlàntiques de Cascais , a Portugal , totes elles amb problemàtiques similars pel que fa a la conservació dels hàbitats i les espècies .

Però aquests casos pràctics s'han de nodrir de treballs previs per millorar el coneixement dels hàbitats i les espècies , com es comporten aquests , que influeix en el seu desenvolupament , que cal tenir en compte en la gestió , aquests aspectes han estat els que han tractat amb detall altres ponents , principalment els membres del Comitè Científic del projecte LIFE + RENEIX .

Així , s'ha rallat de la importància de tenir en compte la diversitat genètica i com aquesta pateix variacions , de com tractar poblacions extremadament reduïdes o com plantejar-se les experiències de translocació : desplaçar poblacions d'un lloc a un altre . I com l'esperit autocrític és sempre desitjable i positiu , també hi ha hagut espai per a plantejaments de fons per considerar per què i com cal intervenir per restaurar i si això és sempre positiu i necessari , considerant tant els costos com els resultats obtinguts .

L'home és a la vegada destructor i restaurador , hem de fer el possible perquè el segon vagi molt per davant al primer. Tenim aquesta capacitat amb una gestió adequada dels recursos i sent conscients d'on actuem , com ho fem i perquè ho fem .

El projecte LIFE + RENEIX ha estat un recull de més de deu anys de treball de gestió del medi natural i de la biodiversitat . " Ara que arriba a la seva etapa final , aquest simposi ha estat una oportunitat per posar en comú i donar a conèixer les actuacions realitzades in situ . També ha estat una excel • lent ocasió per conèixer iniciatives similars desenvolupades en altres regions . Aquest intercanvi de coneixements ha estat positiu per als assistents i participants , hauria de ser un incentiu més per continuar en el nostre afany en la conservació del patrimoni natural de Menorca " , explica el conseller d'Economia , Medi Ambient i Caça , Fernando Villalonga .Maó, 30 de maig de 2014
Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS