Notícies i actualitat
Conclusions del Simposi del projecte Life Reneix : s'han assolit els objectius i en el cas de Binimel • là s'han superat
Data : 30/05/2014
La principal conclusió del Simposi d'Experiències de Restauració d'Hàbitats i Conservació de la Biodiversitat del projecte Life + RENEIX que ha tingut lloc durant aquests tres dies a Menorca és que s'han assolit els objectius inicials i en algun cas , com en el de Binimel • là , s'han superat .
Al llarg d'aquests tres últims dies a Maó i Ciutadella s'han reunit més de 50 experts en biodiversitat i ecologia procedents de diferents regions espanyoles com Andalusia , Múrcia, Madrid , Canàries , Albacete, Catalunya a més de Balears en un esdeveniment de rellevància per a la gestió del medi natural i la biodiversitat de Menorca .
Després de dues hores de reunió , els membres del Comitè Científic del projecte LIFE + RENEIX han fet balanç dels més de quatre anys del projecte .
Primer amb el Comitè Científic del projecte Life + RENEIX i després al llarg del mateix Simposi s'han pogut escoltar diferents casos teòrics i pràctics de conservació de la biodiversitat .
Són poques les vegades en què és possible disposar en tan poc temps d'un ventall tan extens de coneixements sobre aquest tema . Hem viatjat des dels aspectes relacionats amb la part més interna dels organismes , la seua estructura i riquesa genètica , i com aquesta pot ser fonamental per realitzar una conservació realment efectiva , fins a aquells més pràctics , en els quals el treball de camp , la intervenció directa sobre els hàbitats ha estat la principal experiència.
Des de Sardenya , estretament relacionada , històricament i biogeogràficament amb Menorca , amb problemàtiques actuals similars en la gestió dels sistemes dunars , passant per la gestió d'hàbitats riparis a Catalunya a la zona del Ter o al Delta de l' Ebre, els marins a Andalusia , la gestió de la biodiversitat vegetal a la Comunitat Valenciana , fins a les costes atlàntiques de Cascais , a Portugal , totes elles amb problemàtiques similars pel que fa a la conservació dels hàbitats i les espècies .
Però aquests casos pràctics s'han de nodrir de treballs previs per millorar el coneixement dels hàbitats i les espècies , com es comporten aquests , que influeix en el seu desenvolupament , que cal tenir en compte en la gestió , aquests aspectes han estat els que han tractat amb detall altres ponents , principalment els membres del Comitè Científic del projecte LIFE + RENEIX .
Així , s'ha rallat de la importància de tenir en compte la diversitat genètica i com aquesta pateix variacions , de com tractar poblacions extremadament reduïdes o com plantejar-se les experiències de translocació : desplaçar poblacions d'un lloc a un altre . I com l'esperit autocrític és sempre desitjable i positiu , també hi ha hagut espai per a plantejaments de fons per considerar per què i com cal intervenir per restaurar i si això és sempre positiu i necessari , considerant tant els costos com els resultats obtinguts .
L'home és a la vegada destructor i restaurador , hem de fer el possible perquè el segon vagi molt per davant al primer. Tenim aquesta capacitat amb una gestió adequada dels recursos i sent conscients d'on actuem , com ho fem i perquè ho fem .
El projecte LIFE + RENEIX ha estat un recull de més de deu anys de treball de gestió del medi natural i de la biodiversitat . " Ara que arriba a la seva etapa final , aquest simposi ha estat una oportunitat per posar en comú i donar a conèixer les actuacions realitzades in situ . També ha estat una excel • lent ocasió per conèixer iniciatives similars desenvolupades en altres regions . Aquest intercanvi de coneixements ha estat positiu per als assistents i participants , hauria de ser un incentiu més per continuar en el nostre afany en la conservació del patrimoni natural de Menorca " , explica el conseller d'Economia , Medi Ambient i Caça , Fernando Villalonga .
Maó, 30 de maig de 2014