Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca reclama més transparència en la retirada del cable elèctric i sol·licita resposta des del Ministeri d’Energia

Data : 20/12/2017

El Consell Insular de Menorca, tal com ha fet el Govern de les Illes Balears, mostra la seva preocupació per la decisió de Red Eléctrica de retirar el cable elèctric que connecta Menorca i Mallorca.

En aquest sentit, des del mes de novembre, les administracions públiques, autonòmica, insular i locals, sempre coordinades, han expressat a Red Eléctrica la seva preocupació i la seva oposició a la decisió aparent de deixar inoperatiu el cable sense oferir una alternativa en la seva substitució. En el marc de diferents converses i reunions mantingudes per responsables públics amb l’empresa es va fer la petició verbal de rebre informes i dades que argumentassin i justificassin la decisió de la retirada del servei del cable per part de Red Eléctrica.

Atès que el mes de desembre encara no s’havia donat resposta a la petició expressada per les corporacions públiques, tant des de la conselleria de Territori, Energia i Mobilitat del Govern de les Illes Balears com des de la Presidència del Consell Insular de Menorca es va tornar instar per escrit a Red Eléctrica i al Minisiteri d’Energia per disposar de les dades i els informes tècnics que avalassin aquesta decisió. Al mateix temps, es va sol·licitar una reunió urgent per tractar aquest tema atesa la seva repercussió insular en quan als efectes negatius que podria suposar, tot i que la suficiència energètica de Menorca està garantida amb la central tèrmica de Maó.

A dia d’avui, el Consell Insular de Menorca encara no ha rebut resposta ni per part de Red Eléctrica ni del Ministeri referent als informes que permetin justificar la retirada del cable, així com tampoc de la petició de reunió urgent, sol·licitats des del Govern i la institució insular. Així, des del Consell Insular es manifesta la disconformitat pel que fa a la retirada del servei del cable fins que no es comparteixi la informació pertinent que justifiqui aquesta actuació i s’insta el Ministeri d’Energia i a Red Eléctrica a informar sobre quines mesures urgents s’implementaran per pal·liar els efectes negatius que això podria ocasionar si finalment es decidís deixar sense servei de manera definitiva el cable submarí.
La Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha reiterat que «considera imprescindible disposar dels informes i les dades que emparen la possible decisió de Red Eléctrica de no reparar ni mantenir el cable, una decisió que aïllarà elèctricament Menorca. Alhora, demana al Ministeri que es manifesti en resposta a l'escrit remès des d'aquesta Presidència, atès que l’obligació de resoldre aquesta situació recau en l’esmentada administració estatal com a responsable públic de la garantia de subministrament, i que, com a tal, tingui present la veu de les institucions insulars.»

El Conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, ha posat en manifest que «Menorca no pot dependre d’un únic enllaç i, per tant, instem al Govern que agilitzi la tramitació administrativa per a la implementació del segon cable». I ha afegit que «la ruptura de l’enllaç actual encareix els costs del sistema i les conseqüències mediambientals. Per això, instem a un canvi energètic cap a les renovables»

Finalment, per a la Presidenta, «aquesta situació deixa més clar que a Menorca és necessari el que reivindiquem des de fa molt temps: una implicació i una aposta clara des del Govern de l’Estat per la millora de la situació energètica de l’illa. Ara més que mai és necessari i urgent accelerar i facilitar la introducció del nou cable, així com la implicació del Ministeri per facilitar l’inici del camí i acció de suport a la transformació del model energètic de Menorca cap a les energies renovables».


Maó, 20 de desembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS