Notícies i actualitat

Presentació del projecte: Passeig literari pel segle XVIII

Data : 12/12/2017

El Departament de Cultura i Educació del Consell ha presentat avui el projecte ‘Passeig literari pel segle XVIII’, i que neix de la col·laboració entre la Biblioteca Pública de Maó i les promotores del projecte cultural Illetra, Lara Juanola i Anna Tudurí.

Amb aquesta iniciativa, el Consell Insular preté impulsar la difusió de la literatura sobre la Menorca del segle XVIII, per part d’autors de l’època com Joan Ramis, Vicenç Albertí, Antoni Febrer i Cardona i John Amstrong, entre d’altres i també d’autors del segle XX i contemporanis que han escrit sobre la Menorca del XVIII com Joan Timoner i Petrus, Josep Pla, Josep Maria Quintana i Pau Faner. També s’hi inclouen textos sobre arquitectura, història, llengua i altres disciplines que mostren el llegat que van deixar els britànics a la nostra comunitat.

Així com ha explicat el Conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, «és una activitat pensada per a tot tipus de públics. Una proposta adaptable, que inclou la possibilitat de fer una ruta virtual amb un ordinador o un telèfon mòbil, o fer-la físicament a través d’un itinerari pels carrers de Maó».

Per la seva banda, Francesc Florit, director de la Biblioteca Pública de Maó, ha remarcat que «amb aquest projecte volíem que el nostre patrimoni literari es posés a la disposició de les persones que visiten Menorca per tal d’oferir una activitat d’aprofundiment en un moment d’esplendor de la història i de la literatura a Menorca. Es contribueix així al turisme cultural pel que s’aposta actualment a l’illa».

Aquesta iniciativa es presenta en català, castellà i anglès. El cost d’aquesta iniciativa ha estat assumit en la seva totalitat pel Consell Insular de Menorca, amb un total de 3.027€, que inclou el disseny del projecte, la preparació i elaboració dels materials, les traduccions al castellà (a càrrec de Illestra) i a l’anglès (a càrrec de Sam Abrams). Finalment, SILME ha dissenyat i programat la pàgina web.

Contingut del recorregut

El “Passeig literari del s.XVIII” consisteix en un itinerari per Maó ambientat en el període en què Menorca es trobava sota dominació britànica i que produí una gran riquesa cultural en tots els àmbits. Es tracta d’un recorregut que podrà fer-se de manera física - passejant pels carrers de Maó on es trobaran indicadors amb codis QR que, mitjançant el mòbil, adreçaran a la pàgina web- o virtual -a partir d’una plataforma web on, des de casa o des del mòbil, es pugui navegar per un plànol de Maó o passejar pels carrers, clicar en algun dels punts marcats i llegir el text i la informació de l’autor que se li desplegarà a la pantalla.


Estructura del recorregut

El producte resultant s’ofereix en tres possibilitats:
1. Una navegació virtual per la web
2. Una ruta in situ lliure a través dels indicadors QR ubicats als carrers (pendent)
3. Una ruta contractada amb Illetra com a guia amb visites i lectures.
La web estarà disponible en tres idiomes: català, castellà i anglès.

Hi ha una introducció general al moment històric i una cronologia. Recull textos de 13 escriptors de Menorca, de l’època o actuals. Incorpora un mapa sensible amb 21 indrets relacionats amb els textos, i cadascun dels textos va acompanyat d’una contextualització. També es troba un comentari sobre els anglicismes lingüístics del català de Menorca i finalment una extensa bibliografia per qui hi vulgui aprofundir.


Maó, 12 de desembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS