Notícies i actualitat

Govern Balear i Consells Insulars acorden iniciar el traspàs de competències de promoció turística amb la previsió que es faci efectiu en el primer trimestre de 2018

Data : 24/11/2017

La presidenta al Consell Insular de Menorca, Susana Mora, juntament amb el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, van assistir aquest dimecres a la Comissió Mixta de Transferències, durant la qual es va aprovar iniciar el traspàs de competències de promoció turística al Consell Insular de Menorca, i també als de Mallorca i Formentera, amb la previsió que el traspàs es faci efectiu en el primer trimestre de 2018. En aquest sentit, Susana Mora va agrair “al Govern de les Illes Balears la feina que està fent amb vocació federalista per dotar als consells insulars de recursos per a l’autogovern de les nostres illes”.

Durant la Comissió, a la que també hi van assistir el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; el president del Consell d’Eivissa, Vicenç Torres; i el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, es va aprovar també la proposta definitiva del traspàs de funcions i serveis en matèria de Serveis Socials als Consells Insulars amb un cost efectiu de 20 milions d’euros, que haurà de ser aprovada posteriorment pels respectius plens insulars, abans de ser aprovada definitivament pel Consell de Govern. Aquest traspàs, explica la presidenta del Consell Insular de Menorca, “ens permetrà consolidar els recursos per a les persones dependents a la nostra Illa, concretament un total de 114 places de dependència que passaran a estar dotades per llei”.

En matèria de promoció turística, es va sotmetre a debat de la Comissió Mixta de Transferències l’acord del Consell de Govern del passat 20 d’octubre, pel qual el Govern quantificà en 5.638.132€ el finançament corresponent a 2017 del cost efectiu anual de les funcions i serveis de la promoció turística de Mallorca, Menorca i Formentera, de manera que la quantificació total que rebran els Consells Insulars és 6.766.993€. Aquesta proposta inicial del Govern serà ara negociada amb cada un dels Consells en les Comissions bilaterals. “Poder aconseguir la transferència de les competències en matèria de promoció turística és una fita molt important que ens permetrà començar a marcar el nostre propi full de ruta d’acord a la singularitat i una promoció diferenciada de la nostra Illa”.

La proposta del Govern inclou una quantia fixa de 675.000 euros a favor de cada consell insular, que recull els costs generals o fixos associats a les funcions i els serveis corresponents.   S’hi inclou una quota variable calculada en funció de les variables socioeconòmiques i les ponderacions de població flotant, places d’allotjament i superfície protegida per a cada una de les illes.


La proposta de traspàs preveu la creació de la Comissió Interinsular de Coordinació de les Accions Promocionals en Matèria Turística, que es constituirà com a plataforma permanent de col·laboració i cooperació multilateral entre les administracions autonòmica i insulars.

L’Administració de la Comunitat Autònoma i els consells insulars compartiran les competències en creació, administració i revaloració del producte turístic, investigació dels factors que incideixen sobre el turisme i creació i difusió del coneixement i la intel·ligència turística, i la coordinació de la informació sobre el sector turístic. Per la seva part, els consells insulars també assumiran la planificació sectorial de caràcter insular, que inclou l’aprovació dels seus plans de desenvolupament turístic i la fixació de polítiques comunes amb altres institucions. Finalment, l’acord també inclou una transferència del personal necessari per poder exercir les funcions i els serveis que s’han de traspassar o ampliar.

En matèria de Serveis Socials, la proposta definitiva aprovada avui per la Comissió preveu, en el cas de Menorca i Formentera, l’ampliació de mitjans i serveis següents:

La transferència econòmica prevista permetrà als consells de Menorca i de Formentera finançar els costs de funcionament i manteniment de places per a gent gran en situació de dependència a les residències i centres de dia de gestió insular a partir de l’any que ve, un finançament que des de l’any 2011 s’havia fet per mitjà de convenis de col·laboració amb el Govern. L’import de la transferència és d’1,4 milions d’euros en el cas del Consell de Menorca.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS