Notícies i actualitat

La temporada turística creix i dinamitza l'economia d'abril a octubre

Data : 17/11/2017

De l’1,5 milions de turistes arribats el 2017, el 39,2% ho va fer fora dels mesos d’estiu, dos punts més que l’any passat, el que posa de manifest l’efectiu allargament de la temporada turística.

Per mercats, els més dinàmics han estat un any més el britànic, que representa el 38,4% del total, i el francès. A tenir en compte també el bon comportament dels països nòrdics i Suïssa.

La confiança empresarial ha crescut un 3,4% en un any i ha superat en el tercer trimestre la mitjana balear. Només un 8,9% dels empresaris menorquins ha qualificat la temporada de “desfavorable”.

El mercat laboral també ha exhibit major dinamisme aquest any, amb una variació anual d’un 4,5% més d’afiliats en el tercer trimestre i un 13,3% menys d’aturats.
Enguany, la temporada turística ha mantingut el to positiu dels dos anys anteriors. Tots els indicadors han registrat bones xifres. N’avancem alguns:
- Les arribades han tornat a marcar un màxim històric amb el trànsit d’1.519.257 passatgers entre els mesos d’abril i octubre (+9%), si bé s’ha produït un major creixement fora de la temporada alta (+14,7%);
- L’afluència de turistes estrangers també ha mantingut un ritme ascendent i s’ha situat en 926.193 (+10,9% i 60,1% del total d’arribades);
- La creació d’empreses ha crescut un 5,2% i la confiança empresarial ha sumat d’un any per l’altre 3,4 punts, superant la mitjana balear (143,9 a Menorca i 140,8 a Balears);ç
- El 65,2% dels hotels ha registrat un major nombre de reserves, el 82,6% ha facturat més i el 76,2% ha millorat la rendibilitat;
- El mercat laboral ha experimentat un marcat dinamisme durant tota la temporada, amb un 4,5% més d’afiliats i un 13,3% menys d’aturats.

La suma de totes aquestes xifres dibuixa un panorama encoratjador ja que constata que la rendibilitat econòmica comença a transformar-se de nou, després d’uns anys de preocupants desajusts, en rendibilitat social.

La temporada és més llarga
La temporada turística ha deixat un reguer de xifres de tipologia diversa, si bé entre totes en destaca una especialment: l’índex d’estacionalitat. En només un any, Menorca ha aconseguit reduir en 2 punts aquest indicador, passant del 62,8% del 2016 al 60,8% del 2017, el que vol dir que enguany el 39,2% dels turistes ha arribat fora dels mesos de temporada alta (juny, juliol i agost), una xifra que l’any passat es va situar en el 37,2% i que el 2012 no superava el 35%. I això, malgrat la fallida de Monarch i la conseqüent pèrdua de seients (l’any passat va transportar 7.720 passatgers a l’octubre).

En termes absoluts, dels 1.519.257 turistes arribats a Menorca al llarg de la temporada (+9% respecte del 2016), 594.845 ho han fet en els mesos d’abril, maig, setembre i octubre (+14,7%). Especialment destacables han estat els increments de l’abril (+40,15%) i l’octubre (+11%, sense la capacitat de Monarch).

Per mercats, els més desestacionalitzadors han estat l’alemany (el 45,6% ha visitat l’illa fora de temporada), el britànic (41%) i el nacional (42,5%; en aquest cas, però, s’ha de tenir en compte la mobilitat dels residents). El francès, que abasta de l’abril a l’octubre, demostra tenir capacitat desestacionalitzadora, i el nòrdic, que ha despuntat aquest any, comença a donar bones xifres (en dos anys, el trànsit de turistes nòrdics més enllà de l’estiu ha crescut 10 punts, passant del 24,4% del 2015 al 34,4% del 2017).

Aquests nombres posen de manifest que enguany, per primera vegada, s’ha superat la xifra rècord d’arribades en primavera i tardor de l’any 2000, quan es van comptabilitzar 565.829 turistes.

L’objectiu amb què treballa la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) és el de mantenir el nombre d’arribades i consolidar una proporció entre temporada alta i mitja de 60% - 40% amb vistes a assolir, en un futur, una proporció òptima de 55% - 45%. Aquest nou escenari suposaria l’efectiva recuperació d’una temporada turística de sis-set mesos, amb el que això representaria en termes d’activitat econòmica i estabilitat laboral.

Per ajudar a fer-ho possible, des de la FFTM es dedicaran bona part dels esforços promocionals a obrir noves rutes i connexions aèries, a apostar per companyies regulars i low cost i a perseverar en l’avançament de l’inici de l’operativa, una feina que ja ha donat els seus fruits amb el mercat britànic i que ara es dirigeix al mercat alemany.

MÉS INFORMACIÓ AL PDF ADJUNT.

Maó, 17 de novembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Balanç temporada 2017 FFTM
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS