Notícies i actualitat

Menorca rebrà 100,6 milions d’euros del pressupost CAIB 2018, dels quals 42 es destinaran a inversions en ports, habitatge, residències i dependència, educació i salut.

Data : 16/11/2017

La consellera Catalina Cladera ha presentat les principals xifres del PGIB 2018 al Consell Insular de Menorca, a representants municipals i de les principals associacions sindicals i empresarials de l’illa.

El Govern destinarà 100,59 milions d’euros a Menorca, via Pressupost CAIB 2018. D’aquesta quantitat, 42,36 milions d’euros es destinaran a inversions, que provindran tant de les mateixes conselleries del Govern com de les empreses del Sector Públic Instrumental. El Consell de Menorca disposarà d’una dotació de 47,20 milions d’euros per al funcionament ordinari de la institució, per transferències corrents i de capital, amb un increment del 8,8% per sobre de l’assignació dels pressuposts 2017, a resultes de l’aplicació de la Llei de Consells Insulars, la “major partida pressupostària de la història per despesa incondicionada que rebrà Menorca de les arques del Govern”, segons ha destacat la consellera Catalina Cladera.

Així s’ha remarcat en la jornada de presentació oficial del Pressupost CAIB 2018 a Menorca, celebrada a la seu del Consell, davant de representants insulars, municipals i actors socials i econòmics, que ha encapçalat la presidenta Susana Mora. “Aquest Govern omple de contingut la Llei de Consells”, ha afirmat Cladera en relació a la dotació pressupostària. Per Cladera el pressupost 2018 “aconsegueix cobrir algunes de les necessitats dels ciutadans de Menorca que ens han manifestat Consell i Ajuntaments”, i l’aportació de 2018 serveix per poder “dotar les seves competències de manera adequada”. ”Els 47,20 milions que rebrà el Consell són incondicionats, i el Consell els podrà destinar de manera lliure a les partides que consideri”, ha afirmat la Consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, que ha comparegut acompanyada del director general de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, i de la directora de l’Agència Tributària de les Illes Balears, Maria Antònia Truyols.

En l’apartat d’inversions, el pressupost CAIB 2018 permet afrontar alguns dels reptes pendents a Menorca en matèria d’infraestructures, habitatge i protecció social i educació. Els 42,36 milions d’euros que aportaran les empreses del Sector Públic Instrumental, i el Sector Públic de l’Administració de la CAIB completaran l’esforç inversor del Govern. En matèria de Medi Ambient, en 2018 s’afrontarà l’obra de connexió de la dessaladora de Ciutadella, la declaració de la reserva marina de l’Illa de l’Aire, o la compra de dues embarcacions per la vigilància de la posidònia oceànica. En l’apartat d’educació, 2018 serà l’any de l’inici de l’ampliació de l’IES Joan Ramis, de la reforma del CEIP de Ciutadella, i de l’habilitació d’una part del Quarter de Santiago per a la instal·lació d’un nou CEPA. Precisament aquest mateix Quarter de Santiago també allotjarà una nova residència de 110 places, impulsada des de la Conselleria de Serveis Socials, que d’altra banda també farà accions inversores a Ferreries, on ampliarà la cabuda de l’actual residència, i també a la de Bintalfa.
En l’apartat d’habitatge social, 2018 serà l’any d’arrencada de tres promocions noves, dues a Maó i una a Sant Lluís, per un valor global de 27,6 milions d’euros fins a final de 2020. En total seran 62 nous habitatges. Des del mateix departament de Territori, el Govern destinarà als ports de Ciutadella i Ferreries, la meitat del pressupost d’inversió en matèria d’infraestructures portuàries, amb projectes diversos amb un cost conjunt proper als 9 milions d’euros. Finalment, dins aquest capítol d’inversions 2018 per Menorca, també hi destaquen les actuacions relacionades amb la conselleria de Salut, que permetran que l’Hospital Mateu Orfila compti amb un servei estable de radioteràpia, i que posarà finançament a la redacció del projecte arquitectònic i de protecció de la façana del vell centre sanitari de referència a l’illa, el Verge del Toro a Maó.

“Són un conjunt d’inversions necessàries, parlades amb el Consell i els ajuntaments, que impulsa el Govern i que ens permeten seguir creixent com a societat, per que demostren clarament allò que suposa millorar el repartiment de la riquesa que generam, ha dit Cladera.
De la seva banda, la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora creu que els “pressuposts CAIB 2018 consoliden la política social d’aquesta comunitat, a la vegada que aposten per polítiques de promoció i diversificació econòmica en moments de creixement de la nostra economia. Per Mora els comptes suposen “un esforç per augmentar els recursos i l’autonomia del Consell Insular amb pressuposts directament dirigits, de manera territorial, a cadascuna de les illes, i que en el cas de Menorca, augmenten exponencialment les inversions públiques, com ho podem veure en exemplars clars com el del Verge del Toro, la creació de noves places de residència o l’ampliació de l’IES Joan Ramis”.

“Un pressupost per traslladar a la societat la riquesa que genera la nostra economia”

El Govern ha presentat un pressupost que per primer cop en la història supera els 5.000 milions d’euros. En concret 5.009 milions d’euros que se sustenten en el sòlid creixement econòmic de les Illes Balears i la voluntat del Govern de traslladar ràpidament aquesta generació de riquesa cap a tota la societat de les Illes.

Els comptes de 2018 representen una ocasió única per consolidar totes les polítiques socials posades en marxa Uns pressuposts madurs i responsables, que permeten destinar una xifra rècord de 2.830 milions d’euros a les àrees relacionades amb salut, educació, serveis socials, ocupació i habitatge. El retorn de drets i serveis es demostra amb fets: els 525 milions d’euros que aquest Govern ha sumat a les polítiques socials en el que portam de legislatura. És la distància real que va des de les retallades, al retorn dels serveis per a tota la ciutadania.

Al mateix temps el pressupost CAIB 2018 permet proporcionar una forta empenta a la inversió pública, que rebrà un increment de més del 47 % respecte a la de 2017, amb especial atenció a les infraestructures bàsiques i les mesures de protecció mediambiental, la promoció de les energies netes i la política d’habitatge, o a la promoció de la recerca i el desenvolupament.

En aquest sentit, la palanca del Govern impulsarà en 2018 polítiques de promoció dels sectors econòmics productius, posarà especial cura en les iniciatives que promoguin la diversificació del model i serà plataforma de llançament del Pla d’indústria, així com d’iniciatives destinades a promoure la sostenibilitat mediambiental i la transició energètica.

I tot això sense oblidar el paper institucional imprescindible dels consells insulars, que queda reconegut en el pressupost 2018 a través de la dotació d’una major quantitat de recursos, tant per a la despesa corrent incondicionada, com per executar inversions a cadascuna de les illes.

Maó, 16 de novembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS