Notícies i actualitat

Maria Lluïsa Serra (1911-1967) Cinquanta anys de la seva mort

Data : 08/11/2017

L’arqueòloga, investigadora, bibliotecària, arxivera i conservadora Maria Lluïsa Serra Belabre (Maó, 1911-1967) morí el 19 de novembre de 1967. Enguany es compleixen cinquanta anys de la mort, en plena maduresa professional, d’una de les persones més il·lustres i intel·lectualment més completes que ha donat la nostra illa.

Serra cursà els estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. L’any 1951 va ser nomenada directora de la Casa de Cultura, institució que abastava la Biblioteca, el Museu Provincial i l’Arxiu Històric de Maó.

La seva tasca de recerca sobre la història i l’arqueologia de Menorca és immensa, de manera que ens deixà un gran nombre de publicacions. Com a arqueòloga, participà i dirigí nombroses excavacions i publicà diverses obres derivades d’aquesta activitat. El 1967 organitzà el X Congrés Arqueològic Nacional a Menorca.

Pel que fa al camp dels arxius i les biblioteques, organitzà l’Arxiu Històric de Maó i d’altres de l’illa. Així mateix, dinamitzà activament la biblioteca amb múltiples activitats culturals i de promoció de la lectura; impulsà la creació d’una xarxa de biblioteques municipals, amb les inauguracions de les biblioteques de Sant Lluís, es Castell i Ferreries i la millora de les altres, pocs mesos abans de morir.

L’any 1971 va ser nomenada Filla Il·lustre de Maó. El 2011, coincidint amb el centenari del seu naixement, el Consell Insular li concedí, a títol pòstum, la Taula d’Or.

Per tots aquests motius, diverses institucions de l’illa, sota el paraigües del Consell Insular de Menorca, han programat una sèrie d’activitats per commemorar el cinquantenari de la mort d’aquesta insigne menorquina. Les activitats que es duran a terme són les següents:

-Conferència Semblança de Maria Lluïsa Serra, a càrrec de l'arqueòloga i presidenta de l’Ateneu de Maó, Margarita Orfila: divendres 10 de novembre, a les 20 h, a la Biblioteca Pública de Maó.

-Exposició de les obres de Maria Lluïsa Serra a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Menorca.

-Exposició Recordant Maria Lluïsa Serra a través del seu fons fotogràfic: del 3 de novembre al 31 de desembre, a l’Arxiu d'Imatge i So de Menorca, del Consell Insular.

-Recordant Maria Lluïsa Serra a través del seu fons fotogràfic: exposició virtual als canals de Youtube i Vimeo de l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca, del Consell Insular.

Es col·locarà un roll-up a l’entrada del Consell Insular, la Biblioteca Pública de Maó i el Museu de Menorca, per recordar aquesta commemoració.

Maó, 8 de novembre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS