Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca participa en l’Assemblea General Anual d’Arc Llatí

Data : 11/11/2017

L’assemblea de l’any 2018 se celebrarà a Menorca

El Conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, ha assistit a l’Assemblea general de l’Associació Arc Llatí, celebrada a la ciutat de Torí el 10 de novembre.

Arc Llatí és una associació internacional de governs locals supramunicipals de les regions mediterrànies d’Itàlia, França i Espanya, constituïda l’any 2002, de la qual el Consell Insular de Menorca en forma part des de la seva fundació. Es tracta d’un espai de cooperació política i tècnica que treballa en tres àmbits: l’acció política, per tenir interlocució directa amb les institucions de la Unió Europea; l’elaboració i gestió de projectes i iniciatives conjuntes, orientats especialment als programes de finançament europeu; i l’enfortiment de les relacions institucionals en la regió euromediterrània, propiciant la cooperació amb els països del Sud del Mediterrani.

El tema principal de l’assemblea general d’enguany ha estat el rol dels governs locals en la recepció i acollida de persones refugiades i immigrades. La jornada s’ha obert amb una ponència d’Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms, que es dedica al rescat de refugiats al mar Mediterrani, i ha seguit amb un seminari de bones pràctiques de les autoritats locals en l’acollida i integració de persones refugiades i immigrades. Representants dels serveis socials de la Ciutat Metropolitana de Torí han explicat el programa d’acollida de migrants a municipis petits i a l’entorn rural de la regió. Del Consell General de l’Aude, França, s’ha compartit la gestió d’iniciatives de visibilització i autonomia de dones refugiades. I la Diputació de Tarragona ha explicat la posada en marxa del Programa Català de Refugi, basat en les exitoses polítiques d’integració de Canadà, i que té per objectiu acompanyar la integració de les persones refugiades un cop finalitzada la seva participació en el programa estatal d’asil.

S’han debatut propostes de coordinació d’aquestes iniciatives, des del convenciment que els governs locals són clau per superar les limitacions que imposen les polítiques dels estats europeus en matèria de refugi. A proposta del Consell Insular de Menorca, Arc Llatí analitzarà la viabilitat de constituir-se en promotor d’un corredor humanitari europeu per a l’acollida de persones refugiades, aprofitant les experiències que s’han analitzat avui de les entitats italianes Comunità di Sant’Egidio i Diaconia Valdese. En aquest cas, seria imprescindible, tanmateix, signar convenis amb els governs estatals de França, Itàlia i Espanya, ja que el Conveni de Dublín no reconeix un estatut de refugiat d’àmbit europeu, i per tant no permet el trasllat de persones refugiades fora de les fronteres de l’estat que els ha concedit l’estatut d’asil humanitari.

Durant l’assemblea s’han tractat també els projectes en marxa d’Arc Llatí, en especial el projecte Bleu Tour Med, sobre turisme sostenible al Mediterrani, que lidera Arc Llatí en el marc del programa europeu Interreg.

L’assemblea d’Arc Llatí ha renovat també el Consell d’Administració. La Província de Màntua finalitza la presidència, que ha assumit la Diputació de Tarragona. El Consell Insular de Menorca entra com a vocal en el nou Consell d’Administració, amb una àrea de treball encara per definir, però que previsiblement abordarà qüestions relacionades amb la insularitat i el turisme sostenible, mediambiental, cultural i patrimonial.

S’ha acordat també que la propera assemblea se celebrarà a Menorca la tardor de 2018, en dates encara no confirmades.

Maó, 11 de novembre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS