Notícies i actualitat

El Consell Insular emprendrà la restauració de la cova de Diodorus i estudiarà quina és l’actuació necessària per frenar la degradació de les inscripcions romanes de Calescoves

Data : 01/11/2017

La cova de Diodorus, situada al terme municipal de Ciutadella, conté una sèrie d’inscripcions possiblement romanes, en algunes de les quals es pot llegir el nom de Diodorus, d’on prové el topònim de la cova.

El sostre de la cova es troba en una situació precària, ja que presenta fractures i alguns blocs corren el perill de desprendre’s. Les inscripcions, per altra banda, s’han vist afectades per les filtracions d’aigua motivades per les esquerdes del sostre.

És per aquest motiu que, des del Servei de Patrimoni del Consell Insular, s’emprendran una sèrie d’actuacions per a evitar el col·lapse del sostre de la cova, consolidar les inscripcions per evitar el seu deteriorament i estudiar el seu valor epigràfic.

La primera actuació que es portarà a terme és l’eliminació de la vegetació que creix sobre el sostre de la cova, per tal d’alleugerar el pes que suporta i aturar l’acció destructiva de les arrels. Properament visitarà la cova el restaurador especialista en pedra Pere Rovira, del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, acompanyat pel també restaurador Francesc Isbert, per tal de fer un diagnòstic de l’estat de conservació de les inscripcions i proposar un tractament. Previsiblement serà necessari realitzar alguns ancoratges de blocs per garantir l’estabilitat estructural de la cavitat. Pel que fa a l’estudi epigràfic de les inscripcions es comptarà amb la col·laboració del catedràtic de Filologia Llatina Marc Mayer, de la Universitat de Barcelona.

Respecte a les inscripcions de la cova des Jurats, a Calescoves, presenten una problemàtica diferent, derivada de la seva proximitat al mar i la poca consistència de la paret rocosa sobre la qual es troben ubicades, però també s’estudiarà, amb l’assessorament de Pere Rovira, el possible tractament per frenar-ne la degradació. El restaurador visitarà també el denominat «nimfeu» de Cala'n Forcat, que recentment va ser objecte d'un acte vandàlic, per tal d'assessorar als tècnics del Consell Insular sobre el millor sistema per eliminar les pintades sense fer malbé la pedra. Donat que la roca on es troba excavat el nimfeu és molt porosa, eliminar la pintura sense afectar la pedra presenta una certa dificultat.

Maó, 1 de novembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS