Notícies i actualitat

X Jornades d'Educació Infantil: L’educació davant la pobresa infantil

Data : 02/11/2017

Per què aquesta temàtica?

Totes les anàlisi coincideixen: en els darrers 10 anys ha augmentat al nostre entorn la pobresa infantil, així com la resta de problemàtiques que afecten la infància. Les dades de lNE no deixen marge a la tebiesa: actualment en el nostre entorn 1,2 de cada 3 infants viu en la pobresa. Tanmateix la pobresa tendeix a fer-se invisible.

Parlar de pobresa, famílies, primera infància i escoleta és parlar també de tota l’educació, dels infants i les famílies i de quina societat estem conformant. Son famílies i infants que es mantenen en l’anonimat, que intenten subsistir des de la vida anònima. Perquè davant la pobresa es tendeix a mirar cap a una altra banda.

La pobresa de les llars familiars limita les oportunitats dels infants que hi habiten. En una llar pobra és més probable trobar condicions socials i/o emocionals que afectin negativament el desenvolupament dels menors. També suposa una amenaça a la cohesió social de les societats futures; obre fractures que després són molt difícils de reparar i que generen fenòmens sociològics preocupants. La prevenció és la via per evitar el patiment de la infància i frenar la reproducció de les desigualtats socials. La pobresa s’hereta si la societat no hi posa remei.

A Menorca, bona part d’aquests infants i famílies s’han fet visibles a les escoles infantils durant els darrers anys, gràcies a les polítiques de bonificacions que Ajuntaments i Consell han dut a terme per afavorir l’accés a l’escolarització dels col.lectius més vulnerables.

La seva incorporació a l’escoleta i la de les seves famílies, suposa una primera passa per sortir de l’anonimat i comptar amb un espai de suport , a tenir l’oportunitat de sentir-se part d’una comunitat, a no estar soles. Les escoles infantils s’estan tranformant en Espais de protecció per als infants.

L’objectiu d’aquestes Jornades és donar a conèixer quina és la realitat de la pobresa infantil a Menorca i quines son les respostes que s’hi estan, i s’hi poden donar, des de l’escola infantil. Per açò cal situar les famílies com a element central de recolzament per prevenir situacions de risc dels infants i poder identificar les pràctiques que més contribueixen al benestar de tota la familia.

Des de fa alguns cursos les escoletes s’han mobilitzat per donar resposta a aquestes noves realitats. Han participat en formacions centrades en l’exclusió social i la primera infància, en com acollir i acompanyar aquestes famílies perquè l’escoleta pugui esdevenir un espai de resiliència per a elles i les seves criatures.

En aquestes Jornades tindrem l’oportunitat de compartir exemples de bones pràctiques, escoltar testimonis directes de relacions d’acollida i suport a les famílies i avançar en la comprensió de quina és la realitat i necessitats d’aquests infants.

Les Jornades son organitzades conjuntament pel Departament d’Educació i Cultura del CIMe i la Conselleria d’Educació del Govern Balear a través de la implicació del Centre de Professors de Menorca i l’Equip d’Atenció Primerenca.

El programa de les Jornades és el següent:

DIVENDRES 3 (Tarda )
Conferència Pau Mari – Klose
La pobresa infantil com a experiència vital i factor d’exclusió a càrrec de Pau Marí -Klose. Doctor en Sociologia. Actualment treballa com a profesor a la Universitat de Saragossa. Ha realitzat nombroses investigacions i publicacions vinculades a la pobresa, la infancia i l’estat del benestar. Klose.pmklose@unizar.es

Conferència
Bones pràctiques per l’empoderament educatiu de famílies en situació de vulnerabilitat a càrrec de Carme Calafat Siquier, Psicòloga. Terapeuta en l’àmbit d’atenció a les famílies i infants en especial situació de vulnerabilitat social. Actualment Directora de l’àrea d’infància i família d’ABD- Associació Benestar i Desenvolupament. ccalafat@abd-ong.org


DISSABTE 4 (Matí)
9’00 Experiències i comunicacions
Es presentaran quatre comunicacions:
1. Presentació del Catàleg de Bones pràctqiues elaborat pel Patronat Municipal d’Escoles Infantils de Ciutadella.
2. Un exemple de Protocol d’Acollida per part de l’EI Es Passarells de Maó.
3. La Pobresa infantil a Menorca i les polítiques d’Infància. A càrrec de l’Observatori de la Infància i la Família del CIMe.
4. El testimoni d’una relació d’acompanyament per part d el’EI Joguina de Ciutadella
12.00h Conferència
De la vulnerabilitat a l’autonomia. Educar avui. a càrrec de Francesc Torralba Professor universitari, filòsof i teòleg. És catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull i imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitat d'Espanya i de Sud Amèrica. Des de 2003 dirigeix la Càtedra de Pensament Cristià d'Andorra. És director de la Càtedra Ethos d'ètica aplicada a la Universitat Ramon Llull. administracio@francesctorralba.com


Maó, 2 de novembre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS