Notícies i actualitat

Els incendis ha suposat el 27% de les actuacions del servei de bombers durant 2013

Data : 07/03/2014

El 27% de les actuacions que va protagonitzar el servei de Prevenció i Extinció d'Incendis dels Bombers de Menorca durant l'any 2013 va tenir com a motiu un foc, dos punts percentuals menys que en 2012. Així ho han explicat avui el conseller de Cooperació, Esports i Habitatge, Juanjo Pons, acompanyat de la directora insular, Assumpta Vinent i del cap d'aquest Servei, Joan Gorries.

Segons la Memòria del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis dels Bombers de Menorca, s'inclouen en aquest apartat tota casta d'incendis: s'ha actuat a focs en habitatges, edificis, garatges, indústries, vehicles, embarcacions, vegetació agrícola i forestal, contenidors de deixalles, quadres elèctrics, etc.

En relació a anys precedents aquest servei ha tingut una disminució d'intervencions per incendis. S'ha passat del 29% els anys 2011 i 2012 al 27% el 2013. En quan al nombre total d'actuacions per aquest motiu, 148 l'any 2013, ens movem entre les 145 de l'any 2008 i les 150 de l'any 2010. Enfora de les 250 intervencions de l'any 2006.

Actuacions en salvaments, auxilis i rescats

Els coneixements i la professionalitat dels bombers fan que puguin actuar en moltes situacions en que la vida de les persones, animals o béns materials corren perill (accidents de trànsit, rescats en llocs de difícil accés, recerques, etc.) Han representat un 26% de les actuacions del servei durant l'any 2013 amb un total de 144 intervencions per aquest motiu. Mantenint una tendència al descens en els darrers 5 anys. Segurament pel descens d'actuacions en exhauriments i en altes fenòmens meteorològics adversos. El temps és un factor que influeix en el nombre d'actuacions d'un any a l'altre.

Prevenció de perills públics.

La funció preventiva inclou actuacions diverses i imprevisibles. Apuntalaments d'estructures que presenten risc de caiguda, retirada de restes caigudes a la pública o carreteres, risc caiguda arbres a la via pública, vessaments de materials perillosos, descàrrega de material explosiu o altres feines de suport a situacions que puguin representar risc com llançament de focs artificials a les festes patronals dels municipis de Menorca. També es fa especial esment a les activitats divulgatives i pràctiques sobre prevenció i actuació en incendis a diferents col·lectius com escoles, hotels o personal d'empreses privades o organismes públics. Han representat un 39% del total de les actuacions del bombers. Un augment de 6 punts en relació a l'any anterior que van significar un 33% del total d'actuacions.

El principal motiu de l'augment el trobam en la puja d'actuacions per divulgació i formació a tercers i en l'augment del nombre de pràctiques internes per una millor preparació del personal.


Novetats any 2013.

Dins l'any 2013, entre altres, es van produir les següents novetats pel servei de bombers:

Asfalt zona exterior parc bombers Maó
Instal·lació compressor botelles aire parc bombers Maó
Instal·lació generador corrent exterior parc bombers Maó
Feines manteniment i millora coberta parc bombers Ciutadella.
Adquisició millores equipaments equip hidràulic rescat accidents tràfic.
Curs de recerca de persones desaparegudes.
Curs conducció vehicles bombers en emergències.

“La prevenció del conjunt de la població i la formació dels propis bombers són dos factors claus per intentar reduir al màxim les actuacions d'urgència d'aquest col·lectiu”, explica el conseller Juanjo Pons.

El Consell Insular de Menorca i els Ajuntaments com a institucions públiques de Menorca tenen entre els seus objectius donar respostes a les necessitats i problemes col·lectius dels ciutadans. El Consell i els vuit ajuntaments de l'illa venen construint un servei insular de bombers que garanteix la seguretat dels ciutadans i dóna resposta efectiva i professional davant les situacions d'emergència.

Un servei que pot atendre qualsevol emergència que es doni a Menorca i que posi en risc la vida, la integritat física de les persones i danys a bens materials. Els bombers de Menorca són els professionals i semi-professionals encarregats d'atendre i solucionar els incidents i les emergències que sorgeixen dels diferents tipus de sinistres que es produeixen a l'illa de Menorca.

Els bombers intervenen en tot tipus d'incendis, rescats de persones en tot tipus de circumstàncies, rescats a la mar, exhauriments per inundacions, auxilis provocats per vendavals o altres fenòmens meteorològics, rescats d'animals, etc.

També es fan tasques relacionades amb la prevenció com serveis d'auxili que eviten accidents, pràctiques, simulacres així com activitats divulgatives a diferents sectors de la societat. Des del Consell Insular de Menorca i els vuit ajuntaments de l'illa es va treballant en la millora de la qualitat del servei i en la seva professionalització.

Maó, 7 de març de 2014

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS