Notícies i actualitat

El Govern Balear inicia els tràmits per fer efectiu el traspàs de promoció turística a Menorca

Data : 20/10/2017

El consell del Govern Balear ha aprovat fer efectiu el traspàs a la resta de consells insulars de les funcions i els serveis en matèria de promoció turística que avui exerceix l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en relació amb els àmbits territorials de Mallorca, de Menorca i de Formentera.

La Presidenta del Consell Insular, Susana Mora, ha reconegut que es tracta d’una “fita històrica, perquè ens permetrà en un moment clau de la promoció turística marcar el nostre propi full de ruta: Menorca no té les mateixes necessitats que Eivissa, ni Mallorca. Seguirem treballant amb el sector privat per consolidar-nos com el destí turístic que volem ser”.

El pressupost total del 2017 de l’ATB en referència a les partides de promoció, estadística, imatge i productes és de 6.334.868€. Amb aquest nou acord, s’ha quantificat que el cost efectiu que s’hauria de traspassar és de 5.638.182€, un 70% sobre el total.

L’acord aprovat avui inclou una quantia fixa a favor de cada consell insular, que recolliria els costs generals o fixos associats a les funcions i els serveis corresponents, que s’estableix en import de 675.000€ per a cadascun. Així, aquest import augmenta 75.000€ la quota fixa establerta en el 2015.

També inclou una quota variable, la distribució de la qual es calcula tenint en compte les variables socioeconòmiques i les ponderacions de població flotant, places d’allotjament i superfície protegida. L’import total de la quota variable és de 4.066.993€.

Per tant, el total de la dotació del cost efectiu pel conjunt de les Illes Balears és de: 6.766.993€ (vs 5,3M€ el 2015). A més a més, entre el 2018-2022, s’afegirien 7M€ addicionals.

El repartiment també afavoreix a Menorca: s’ha passat d’un 16,85% del 2015 al 17,23% en el 2017. La variable de “territori protegit” que el 2015 no es tenia en compte s’ha tingut en consideració i ha resultat favorable per a Menorca. D’aquesta manera, en el 2018, es traspassarà a Menorca 1.510.480€.

En paral·lel, el Consell Insular de Menorca ha negociat amb el Govern una millora de la dotació a través de la Llei de finançament que augmentaria en 250.000€ anuals i que se sumaran al pressupost esmentat de promoció turística de Menorca. A més a més, l’equip de govern del Consell es compromet a mantenir en el pressupost la partida dedicada a promoció turística amb fons propis. D’aquesta manera, el pressupost del Consell Insular de Menorca destinat a promoció turística pujaria a 3.000.000€.

D’altra banda, l’acord preveu la creació d’una Comissió Interinsular de Coordinació de les Accions Promocionals en Matèria Turística, que es constitueix com a plataforma permanent de col·laboració i cooperació multilateral entre les administracions autonòmica i insulars.

D'ara endavant, l'Administració de la Comunitat Autònoma i els consells insulars compartiran les competències en creació, administració i posada en valor del producte turístic, investigació dels factors que incideixen sobre el turisme i creació i la difusió del coneixement i la intel·ligència turística i la coordinació de la informació sobre el sector turístic.

Continuarà essent competència del Govern la fixació dels principis generals sobre la matèria, la coordinació de l'activitat dels consells insulars, la cooperació i la coordinació turística d'institucions públiques i privades, la planificació general i el foment de l'activitat econòmica de les Illes Balears que afecti el sector turístic en la creació i comercialització de productes turístics, la modernització del sistema turístic i la prestació dels serveis de màrqueting a l'exterior.

Per la seva part, a banda de la promoció turística els consells insulars també assumiran la planificació sectorial de caràcter insular, que inclou l’aprovació dels seus plans de desenvolupament turístic i la fixació de polítiques comunes amb altres institucions.

Finalment, l’acord inclou també una transferència del personal necessari per poder exercir les funcions i serveis que s'han de traspassar o ampliar.

La Vicepresidenta Primera, i consellera de Cooperació Local i Promoció Turística, Maite Salord, ha valorat positivament aquesta fita ja que “per primera vegada tindrem l’oportunitat de fer una promoció diferenciada per a la nostra illa i posar en valor tot allò que els nostres visitants reconeixen com a més atractiu de Menorca com és el nostre territori, la nostra cultura, la nostra gastronomia… Més enllà d’aquestes platges que tenim que són indudablement un gran atractiu. Però en aquests moments, el més important és poder començar a fer feina administració pública i el sector privat per poder tirar endavant una promoció de Menorca que sigui la que els menorquins volem i la que Menorca necessita”

Maó, 20 d’octubre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS