Notícies i actualitat

Menorca inicia els treballs de creació d’un paquet d’ecoturisme en el marc del projecte europeu DestiMED

Data : 19/10/2017

El Consell Insular de Menorca és conscient de la importància del turisme a dins de l’economia insular, al mateix temps que és conscient de l’impacte negatiu que pot causar al medi ambient. En aquest sentit, el Consell està treballant per promoure una línia de turisme més sostenible i respectuós amb el nostre entorn. Sota aquesta premissa neix el projecte DestiMED.

DestiMED és un projecte internacional finançat pel programa de cooperació entre territoris europeus INTERREG MED. La seva fita és la creació d’una organització per a la gestió de destinacions (DMO Destination Management Organization) per a àrees protegides del Mediterrani, amb l’objectiu de crear una xarxa de destinacions turístiques sostenibles.

Segons declaracions del Conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Javier Ares, «el projecte DestiMED busca impulsar un canvi de model turístic en zones com Menorca amb elevat valor ambiental, per tal de contribuir a la seva conservació, i a la vegada promoure el desenvolupament de projectes empresarials vinculats als valors d’aquest territori».

Concretament DestiMED pretén treballar en tres àmbits:

Desenvolupar i testejar un estàndard mediterrani d’ecoturisme. En aquest sentit, es vol crear un marc de qualitat a escala interregional, que serveixi també per al seguiment de la sostenibilitat de l’ecoturisme a la regió mediterrània.

Desenvolupar eines de monitoratge i seguiment a 13 àrees protegides de la conca Mediterrània. Per tal de permetre millorar l’ús racional dels recursos naturals, és a dir, fer un control de la sostenibilitat de la destinació, a través de la metodologia de càlcul de la petjada ecològica.

Desenvolupar ofertes d’ecoturisme a aquests llocs, per constituir un model de qualitat per al futur DMO. L’objectiu és fomentar la integració dels actors locals per a la creació de l’oferta d’ecoturisme.

En aquest marc, l’illa de Menorca ha estat escollida com a una d’aquestes àrees pilot del projecte DestiMED. A l’hora d’escollir Menorca com a projecte pilot, s’ha tingut especialment en compte el seu status de Reserva de Biosfera, i també l’estreta col·laboració entre aquesta i el Parc Natural de S’Albufera des Grau, com a zona nucli.

Acció pilot DestiMED que desenvolupa Menorca:

L’acció pilot DestiMED que es desenvolupa Menorca consisteix en la creació d’un paquet pilot d’ecoturisme, un clúster local d’ecoturisme i l’elecció del turoperador local.

Creació d’un paquet pilot d’ecoturisme. Es tracta d’un paquet turístic per a grups reduïts, dedicat íntegrament a desenvolupar una experiència d’ecoturisme, que prioritàriament es desenvolupi en temporada baixa turística. Es posa especial atenció a fer una acurada selecció de proveïdors de serveis turístics, per tal de salvaguardar la coherència del paquet amb la sostenibilitat i la filosofia del projecte DestiMED.

Creació d’un clúster local d’ecoturisme, amb participació de l’òrgan que gestiona la Reserva de Biosfera, l’òrgan de gestió del Parc Natural de s’Albufera des Grau, la Fundació Foment del Turisme de Menorca (totes tres entitats des de l’inici han estat impulsores de la participació de Menorca al projecte DestiMED) i un tur operador receptiu local (ITO). En una segona etapa, es promourà la integració al clúster de les empreses proveïdores de serveis al paquet, per tal de fomentar la creació de xarxes de cooperació empresarial a favor del foment de l’ecoturisme.

Elecció del turoperador local (ITO): Viatges Magon. Entre els mesos de juliol i agost es va realitzar un procés de concurrència pública promogut des de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera que va comptar amb la col·laboració de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatge de Balears (AVIBA), al qual es van presentar 4 empreses locals. Al llarg d’aquests mesos Viatges Magon ha estat l’agent encarregat de configurar la primera proposta de paquet ecoturístic DestiMED.

Seguiment de les pressions del turisme sobre les àrees protegides a Menorca, avaluació de la petjada ecològica del paquet ecoturístic, i formació específica de cara a la millora de la sostenibilitat en les empreses proveïdores de serveis.

Des del dissabte 14 fins al dimecres 18 d’octubre un conjunt de 7 experts independents vinculades al projecte DestiMED provinents de Grècia, Itàlia i Tuníssia, s’han desplaçat a Menorca per desenvolupar el primer test del paquet ecoturístic.

El Parc Natural de s’Albufera des Grau com a nucli de les activitats

Des de l’inici, la implicació de l’equip tècnic del Parc Natural en el projecte ha estat primordial. L’objectiu és posar en valor l’inestimable patrimoni natural que alberga, i la possibilitat de donar un component turístic a algunes de les activitats econòmiques que es realitzen dins els seus límits. El Consell Insular valora la implicació d’entitats terceres per desenvolupar un producte que sigui coherent i respectuós amb tots els ens implicats.

Socis internacionals del projecte DestiMED:

Regió del Lazio (coordinador, Itàlia), MedPAN (Francia), WWF Adria (Croàcia), WWF Mediterrani (Itàlia), UICN Med (Espanya), Asociació per a la Protecció i Preservació del Medi Natural (Albània), Federparchi (Itàlia), Global Footprint Network (Bèlgica). Les accions pilot del projecte seran implementades als següents països: França, Croàcia, Grècia, Espanya, Albània i Itàlia. A Espanya, les dues destinacions escollides per posar en marxa paquets d’ecoturisme DestiMED són dues Reserves de Biosfera en el seu conjunt: l’illa de Menorca i Terres de l’Ebre.

Més informació:
https://www.iucn.org/regions/mediterranean/projects/current-projects/mediterranean-ecotourism-destination-destime

Maó, 19 d’octubre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS