Notícies i actualitat

El Consell presenta les III Jornades d’Habitatge centrades en el dret subjectiu de l'habitatge

Data : 18/10/2017

La consellera de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, Cristina Gómez, ha presentat, juntament amb la tècnica d'Habitatge del Consell Insular de Menorca, Elisa Marí, el programa de les III Jornades d'Habitatge que tindran lloc els dies 26, 27 i 28 d'octubre. Aquestes jornades estaran centrades en el dret subjectiu de l'habitatge, encara que inclouran altres aspectes que també influeixen en l'accés a l'habitatge.

Tal com ha explicat la consellera Cristina Gómez, aquestes jornades són les terceres que es realitzen de manera consecutiva. La trajectòria que han portat a terme ve marcada per l'evolució de la societat i les noves necessitats o dificultats a l'hora d'accedir a un habitatge digne. Les primeres jornades es van dur a terme el 2015 i van estar enfocades als desnonaments hipotecaris i els deutors hipotecaris. Recordem que aquells anys les execucions hipotecàries eren una de les grans preocupacions de la població. Les segones jornades, es van fer en 2016, la tendència d'un canvi de model de la bombolla hipotecària a la bombolla de lloguer, va inspirar aquestes jornades que preveien el que ja és una realitat avui en dia amb una pujada del 3% del preu dels lloguers a balears, així com l'augment de desnonaments per lloguer. Les últimes dades del Consejo General del Poder Judicial, indiquen que en el segon trimestre d'aquest any els desnonaments per impagament de lloguer derivats de la Llei d'Arrendaments Urbans han sigut 382, enfront de les 190 execucions hipotecàries. Així i tot, com ha volgut remarcar la consellera, des de fa unes setmanes existeix un raig esperançador amb la petita estancació dels preus de lloguer a Eivissa, segurament com a conseqüència de la regulació del lloguer turístic.

L'objectiu d'aquestes jornades ve determinat per una doble intencionalitat. Per una banda, el vessant pròpiament acadèmic, corrent indispensable per trobar mecanismes legislatius que permetessin garantir de manera eficaç l'exercici del dret a l'habitatge. En aquest sentit estan convidats acadèmics com el Dr. Sergio Nasarre de la Càtedra UNESCO d'Habitatge i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili. Per una altra banda, està la transmissió de les experiències exitoses o no, d'altres indrets d'Espanya o del món. En aquest cas, comptem amb la presència de Mario Yoldi, del Govern Basc, una comunitat que té una llarga trajectòria en l'articulació del dret subjectiu de l'habitatge al seu territori.

A més comptarem amb la presència de Josue Huidobro, la responsable de programes de PROVIVIENDA, empresa adjudicatària de l'Oficina Integral d'Habitatge, que explicarà experiències a altres indrets d'Espanya, així com el projecte que tenen per a Menorca.

En aquestes Jornades, com ha remarcat la tècnica d'Habitatge, també comptarem amb un vessant centrat en la situació a la nostra comunitat i la nostra illa, així com les accions que s'estan duent a terme per avançar cap a la garantia de l'exercici d'aquest dret. El marc més purament acadèmic estarà representat per l'aproximació de les dades que farà l'OBSAM sobre l'estudi que estan duent a terme respecte a «les xifres d'habitatge residencial a Menorca: el cas concret dels habitatges buits i de temporada». Aquesta imatge es profunditzarà el segon dia amb la taula rodona protagonitzada per associacions de veïns i sindicats.

Per últim, tractarem el cohousing com a alternativa de tinença d'habitatge de la mà de la cooperativa madrilenya Entrepatios i la catalana La Borda. Les diferents opcions en la tinença d'habitatges és un tema que ha ocupat diverses jornades i que és imprescindible per poder concebre que existeixen altres maneres més enllà dels models clàssics de lloguer o compra.

Maó, 18 d’octubre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
Programa de les Jornades
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS