Notícies i actualitat

El Consell Insular presenta el projecte d’itnieraris integrals d’inserció 2017-2018

Data : 17/10/2017

La conselleria d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports ha presentat avui els Itineraris Integrals d'Inserció, els quals entronquen directament amb el Processos d'Inserció per a l'Ocupació que es posaren en marxa el mes de març de l'any passat (2016). Així com ha explicat el conseller d’Ocupació, Projecció Econòmica, Joventut i Esports, Miquel Company, «treball i formació són, com s’ha dit des de principi de legislatura, una prioritat en les polítiques que desenvolupa el Consell Insular de Menorca».

Per a aquest projecte, el CIM rebrà una subvenció de 698.210,94€ de la convocatòria d'ajuts SOIB Itineraris Integrals d'Inserció, cofinançada pel Fons Social Europeu, en el marc del Programa Operatiu de les Illes Balears per al període 2014-2020.

Sota el nom d'Itineraris Integrals d'Inserció s'inclouen els projectes d'acompanyament a processos d'ajuda individual, personalitzada i integral, en els quals la persona, mitjançant diferents actuacions, construeix un projecte professional que integra les necessitats personals amb les exigències socials amb l'objectiu final d'incorporar-se al mercat laboral de manera regular. En definitiva, doncs, l'objecte final d'aquest projecte constitueix la inserció de col·lectius amb especials dificultats tant en el món laboral com en el sistema de formació.

La principal novetat i millora d'enguany és la divisió dels Itineraris d'Inserció en dues línies per tal d'oferir encara un servei més especialitzat als usuaris i, consegüentment, fer més efectiva la seva inserció.

La primera línia (Itineraris integrals d'inserció de col·lectius vulnerables) va destinada a col·lectius d'entre 30 i 65 anys en situació d'atur i amb especials dificultats d'ocupabilitat, parant especial atenció a aquelles persones amb càrregues familiars i majors de 45 anys.

La segona línia (Itineraris integrals d'inserció per a joves), que es posa per primera vegada en marxa aquest 2017, va dirigida a persones d'entre 16 i 30 anys en risc d'exclusió social i amb especials dificultats d'inserció laboral, és a dir, dirigeix l'atenció cap al col·lectiu jove de la nostra illa, la reinserció del qual en l'àmbit formatiu i, evidentment, també en el de treball constitueix una prioritat per al Consell Insular de Menorca.

Els serveis que aquest programa inclou són els següents, tenint en compte que cadascun d'ells compta amb dues línies segons l'usuari a qui van dirigits (majors de 30 anys o joves):

1. Orientació laboral, destinat a elaborar un itinerari personalitzat per a cada usuari que permeti la seva inserció en el mercat laboral. Aquest servei va créixer l'any passat amb l'ampliació dels punts d'atenció a tots els municipis de l'illa (vam passar de 4 a 8) i enguany el Consell referma, gràcies a la col·laboració dels ajuntaments, aquesta presència, la qual ha permès obrir el ventall del servei a tots els ciutadans de Menorca i garantir, així, la seva universalitat.

2. Tutorització per a l'autoocupació, dirigit, com el seu nom indica, a guiar, aconsellar i acompanyar en el procés de posada en marxa d'una nova empresa, fomentant, així, l'emprenedoria. Aquest servei inclou des de l'any passat com a punt a ressaltar la creació d'un certificat de viabilitat econòmica que serveix a les entitats bancàries amb les quals el Consell Insular signa un acord de col·laboració com a certificat vàlid i element positiu per a la valoració de cara a la concessió d'un préstec o crèdit per finançar el projecte. L'any passat s'adquirí el compromís de signar acords amb més entitats bancàries i de crèdit per tal de garantir més opcions de finançament per als projectes tutoritzats pel servei i així ha estat, actualment el Consell compta amb dues entitats bancàries col·laboradores més (en total, són ISBA, BMN, Caixa Colonya i Caixabank).

3. Intermediació d'empreses, que ofereix un servei clau per tal que la inserció dels usuaris i usuàries, finalitat última dels Itineraris Integrals d'Inserció, sigui realment efectiva: la connexió entre empreses i persones treballadores. En aquest sentit, l'any passat el Consell va potenciar el servei amb la incorporació d'una tècnic dual que tenia com a principal objectiu dur a terme una tasca de prospecció del mercat de treball i intermediació per tal de cercar i possibilitar acords amb empreses i entitats. Enguany, atesos els òptims resultats que aquesta incorporació (32 acords, dels quals 11 es van signar l’any passat) implicà, el Consell també compta amb un tècnic d'intermediació la tasca del qual serà continuar ampliant el ventall d'acords amb les empreses de l'illa per tal d'assolir la principal fita d'aquest programa: la inserció laboral.

A més, aquest programa també compta amb l'execució de diferents accions formatives, l'inici de la primera de les quals està previst per al mes d'octubre i que són les següents:
1. 2 cursos d’Operacions d'enregistrament i tractament de dades i documents (360h teoria+80h pràctica), un per a cada itinerari
2. Neteja de superfícies en edificis i locals (150h teoria+80h pràctica)
3. 2 cursos d’Activitats administratives en la relació amb el client (680h teoria+ 120h pràctica), un per cada itinerari.
4. Gravació de dades (360h teoria+80h pràctica)

L'èxit d'aquest programa, però, no només rau en les accions que pugui dur a terme el Consell Insular de Menorca, sinó que també és de vital importància la interrelació quant a coordinació, diàleg i treball conjunt amb totes i cadascunes de les entitats que també compten amb aquests serveis (Fundació per a Discapacitats, Creu Roja, Càrites, Projecte Home), interrelació que s’està convertint en una realitat gràcies a la col·laboració de tots plegats i que, sens dubte, enriqueix en la seva globalitat el programa.

Maó, 17 d’octubre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS