Notícies i actualitat

Visita institucional a l'excavació arqueològica d'Es Coll de Cala Morell

Data : 13/10/2017

Aquest matí, el conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, i el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca, Francesc Miralles, han visitat l'excavació arqueològica d'Es Coll de Cala Morell.

Aquesta intervenció arqueològica s'emmarca dins el projecte «Entre Illes. Insularitat, interacció amb l’exterior i complexitat social: els assentaments costaners de l’edat del bronze a les Illes Balears», que té com a objectiu recollir noves dades sobre els assentaments de l'edat del bronze situats prop del mar. Aquest projecte inclou també l'excavació del jaciment de Sa Ferradura (Manacor), i ha estat impulsat per l'Associació d'Amics del Museu d'Història de Manacor, l'Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella, amb el suport econòmic dels Consells de Menorca i Mallorca.

Es tracta de la setena campanya d'excavació d'un projecte que va començar el 2011. Els directors i responsables d'aquest projecte són els arqueòlegs Montserrat Anglada i Maria José León, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Mallorca.

Els consellers han destacat que aquest projecte és fruit d'una col·laboració en l'àmbit científic entre arqueòlegs de les dues illes; però també en l'àmbit institucional, ja que hi participen diverses institucions de totes dues illes. Pel que fa a la intervenció a Cala Morell, el Consell Insular de Menorca ha aportat enguany 8.700 €, a través de la convocatòria d'ajuts a la investigació històrica i arqueològica, i l'ajuntament de Ciutadella ha aportat 1.500 euros. Pel que fa a la intervenció a Sa Ferradura, el Consell Insular de Mallorca ha destinat 8.800 euros a les feines de laboratori relacionades amb la campanya d'enguany.

Quan es va iniciar aquest projecte, es disposava de poques dades sobre els assentaments costaners de l'edat del bronze a Mallorca i Menorca, tot i que aquest tipus de poblats són relativament abundants, sobretot a Menorca. La major part de les dades disponibles provenien només de les excavacions de Cap de Forma (Maó), excavat per un equip de la Universitat de Sàsser (Sardenya) des de 1997.

La interpretació tradicional d'aquests assentaments els relacionava amb el comerç marítim del bronze final, però gràcies a les investigacions desenvolupades a Cala Morell i sa Ferradura, avui sabem que alguns van estar ocupats ja durant la fase anterior, i que els contactes comercials amb l'exterior no semblen ser la motivació principal d'aquests assentaments. Aparentment, la seva ubicació a llocs costaners inaccessibles respon a la necessitat de defensar-se dels atacs d'altres comunitats, en diferents moments de la prehistòria que fins ara s'interpretaven com a eminentment pacífics. La prehistòria de les illes, per tant, es mostra més complexa que no es pensava fins fa uns anys. Cala Morell i Sa Ferradura, per altra banda, no van estar ocupats de forma simultània, ja la cronologia del jaciment menorquí se situa entre el 1600 i el 1200 aC, i la del mallorquí entre 1200 i 900 aC. Aquestes dades han estat recentment publicades a la prestigiosa revista científica Radiocarbon, de la Universitat d'Arizona.

És necessari destacar que el segon mil·lenni aC, l'època en la qual van estar ocupats aquests assentaments, és un dels períodes històrics en el qual hi ha més unitat cultural entre Mallorca i Menorca. En aquests moments, anteriors a l'època talaiòtica, s'hi desenvolupa la cultura de les navetes d'habitació: es tracta d'una cultura plenament autòctona i diferenciada d'aquelles que es desenvolupaven en el continent. La majoria dels trets culturals de les comunitats balears d'aquest moment (tipologia dels habitatges, estratègies econòmiques, utillatge) són molt semblants a les dues illes.

Els directors del projecte han destacat que durant aquesta campanya s'està excavant el que molt possiblement sigui un dipòsit de recollida d'aigua de pluja. Si es confirma aquesta hipòtesi, seria l'exemple més antic d'aquest tipus d'estructures a les illes Balears.

Per altra banda, han manifestat també la seva voluntat d'ampliar el projecte a les Pitiüses a través de l'excavació d'un jaciment eivissenc situat també en un cap costaner: la Punta des Jondal.

Els responsables del projecte han fet també una crida a la participació de voluntaris en els treballs de camp.

Després de visitar l'excavació, els dos consellers s'han desplaçat fins a l'exposició sobre els resultats del projecte «Entre Illes» que es pot veure a la sala del Roser. Aquesta exposició es traslladarà al Museu d'Història de Manacor el mes d'abril, coincidint amb la campanya d'excavació a Sa Ferradura.

Maó, 13 d’octubre de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS