Notícies i actualitat

Més de 25.000 persones han visitat ja l'exposició itinerant sobre arquitectura talaiòtica

Data : 13/10/2017

L'exposició que porta per títol L'arquitectura talaiòtica a la Prehistòria de Menorca, organitzada pel Consell Insular de Menorca, es va desmuntar a finals del mes de setembre del Museu de Prehistòria de València, on s'hi ha pogut veure durant tot l'estiu. Durant aquests mesos l'han visitada un total de 6.164 persones. Sumades a les 14.721 visites que va rebre al Museu Arqueològic Nacional de la Comunitat de Madrid i les 4.390 al Museu Arqueològic d'Eivissa, sumen un total de 25.275 persones que ja coneixen un poc millor la cultura talaiòtica de Menorca.

L'exposició estava programada a València entre el 17 de maig i el 27 d'agost, però el Museu va decidir prorrogar-la fins al 24 de setembre. El Museu de Prehistòria de València ha organitzat diverses activitats relacionades amb l'exposició: visites guiades, en les quals hi han participat 662 persones; activitats infantils amb el títol “Construïm una naveta”, en les quals han participat 455 infants, dues conferències d'arqueòlegs menorquins n(Antoni Ferrer i Elena Sintes) a les quals van assistir 82 persones; i activitats vinculades a la Nit dels Museus, a les quals van participar 278 persones.

Aquesta exposició constitueix una més de les activitats destinades a donar a conèixer el patrimoni arqueològic menorquí fora de l'illa, en el context de la candidatura de la Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial.

Els objectius principals d'aquesta exposició són, per tant, donar a conèixer el ric patrimoni prehistòric de Menorca entre la població de diferents indrets d’Espanya, difondre la candidatura a Patrimoni Mundial i sol·licitar adhesions. Però no podem oblidar el potencial d'aquestes actuacions a l'hora d'estimular la visita a Menorca en el marc d’ofertes de turisme cultural i arqueològic. Són uns recursos, aquests, que l'illa pot brindar durant tot l'any i que, de fet, es poden gaudir molt millor fora de la temporada estival. L'excepcional patrimoni arqueològic de l'illa, per tant pot contribuir de forma significativa a l'oferta alternativa que ajudi a desestacionalitzar el turisme.

A nivell formal, en aquesta exposició s'ha intentat donar molta importància a la imatge, tant pel que fa a les il·lustracions (Dbòlit) com pel que fa a les fotografies (Ricard Pla). Algunes de les il·lustracions, com per exemple la que acompanya a l'eix cronològic, s'han refet i es reutilitzaran en el nou muntatge de l'exposició permanent del Museu de Menorca, el projecte del qual es troba actualment en procés de preparació. El mateix passa amb les maquetes que s'han fet per aquesta exposició, que representen els edificis més representatius de la prehistòria de Menorca i que s'integraran a la futura exposició permanent del Museu de Menorca o al centre d'interpretació de Torre d'en Galmés.

La utilització de tots aquests recursos visuals té com a objectiu connectar al públic no especialitzat amb el patrimoni prehistòric de Menorca i engrescar-lo a visitar l'illa.

Pel que fa a la selecció de peces arqueològiques de l'exposició, procedeixen dels fons del Museu de Menorca i el Museu Municipal de Ciutadella, que han col·laborat de forma activa en la selecció de les peces i el muntatge de l'exposició. S'han seleccionat peces que serveixin per il·lustrar i ajudar a entendre el discurs de l'exposició, centrat en l'arquitectura de la Menorca prehistòrica i la seva doble vessant: edificis per als vius i edificis per als morts. Però evidentment, també s'ha tingut en compte l'excepcionalitat i bon estat de conservació de les peces a l'hora de fer la tria. En aquest sentit, s'ha de tenir en compte que l'exposició pretén divulgar la nostra prehistòria, però també sorprendre el visitant i despertar-li la curiositat, la voluntat de conèixer més sobre el tema i, per tant, les ganes de visitar Menorca i veure els monuments in situ.

A partir del mes de gener de l'any que ve, es té previst que l'exposició es pugui veure al Museu Arqueològic de Barcelona.


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS