Notícies i actualitat

El Centre Artesanal de Menorca, finalista dels Premis Nacionals d’Artesania 2016

Data : 09/10/2017

La institució opta al Premi Promociona per a entitats públiques per la seva rellevant tasca de difusió i impuls al sector artesà de l'illa

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el proper 10 d'octubre a les 12:30 hores al Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i estarà presidida per la secretària general d'Indústria i de la PIME, Begoña Cristeto

L'objectiu d'aquests guardons, convocats pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través d'EOI i la seva càtedra Fundesarte, és impulsar l'activitat artesanal i incentivar la seva competitivitat i nivell d'innovació


El Centre Artesanal de Menorca ha estat seleccionat com a finalista als Premis Nacionals d’Artesania 2016, en la categoria Premi Promociona per entitats públiques. Els guanyadors es donaran a conèixer en una cerimònia que tindrà lloc el proper 10 d'octubre, presidida per la secretària general d'Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa, Begoña Cristeto.

Els Premis Nacionals d'Artesania són convocats anualment pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través de l'Escola d'Organització Industrial (EOI) i la seva càtedra Fundesarte. El seu objectiu és reconèixer les trajectòries i actuacions més destacades en el camp de l'artesania contemporània. D'aquesta manera, busca contribuir al desenvolupament i la competitivitat de les pimes del sector artesà, així com incentivar-hi la innovació, el disseny i la seva capacitat d'adaptació al mercat.

El Centre Artesanal de Menorca ha estat seleccionat pel jurat per la seva destacada tasca de difusió i promoció de l'artesania local, fonamental per entendre la importància d'aquest sector en l'àmbit socioeconòmic de l'illa. Aquesta entitat, amb més d'una dècada de trajectòria, és el punt de trobada dels artesans establerts a Menorca, nucli de difusió i entitat de gestió administrativa.

Destaca especialment la seva tasca de promoció en coordinació amb els departaments de formació, associacions artesanes i sector turístic, a través de campanyes de sensibilització per donar a conèixer la qualitat i diversitat de l’artesania de l’illa o la creació de rutes per visitar tallers i espais artesans.

L'entitat competirà per aquest reconeixement amb la Fundación Centro Galego da Artesanía e do Deseño i el Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (Escola JORGC).

En la seva onzena edició, als Premis Nacionals d'Artesania s'han registrat 80 candidatures de totes les comunitats autònomes. D'aquestes, 15 finalistes opten a les cinc categories a concurs:

Premi Nacional d'Artesania al conjunt d'una obra consolidada.
Premi Producte al millor producte o col·lecció dels últims dos anys.
Premi a l'Emprenedoria per a l'emprenedor o empresa que destaqui per la introducció de nous conceptes en el sector.
Premi Promociona en una doble vessant: entitats públiques i entitats privades que contribueixin de manera destacada a la promoció de l'artesania.

Les candidatures rebudes provenen d’una gran varietat de sectors, amb especial representació de joieria i bijuteria (15 candidatures), ceràmica (14), tèxtil (12), fusta (8) i pell i cuir (6).

Un sector sòlid que representa el 2,4% del PIB industrial

La importància de l'artesania no recau només en el seu incalculable valor cultural i artístic. És també un sector consolidat de l'economia espanyola, que representa entorn del 2,4% del PIB industrial i un 0,4% del PIB total. Així es desprèn de l'estudi 'Situació de l'artesania a Espanya. Informe de competitivitat i principals variables econòmiques ', primera anàlisi elaborat a Espanya des de 2010.

Aquest informe, dirigit pel Govern d'Espanya a través de l'Escola d'Organització Industrial (EOI) i la seva àrea de promoció de l'artesania, Fundesarte, conclou també que la competitivitat del sector artesà espanyol s'ha incrementat en els últims quatre anys, tot i al descens en el nombre d'empreses i llocs de treball provocat per la crisi.

Una altra dada encoratjadora és que, en aquest període de temps, la seva competitivitat s'ha incrementat de forma molt notable. En aquest sentit, cal destacar l'aposta dels artesans per la innovació i la incorporació de les TIC a la seva activitat, així com per la cooperació intra i intersectorial i per una major orientació dels seus processos cap a la comercialització del producte.

Sobre Fundesarte

Fundesarte és, des de 1981, l'organització de referència en la promoció i el desenvolupament de les empreses artesanes espanyoles. És una prioritat dels nostres programes potenciar, posar en valor i comunicar la qualitat del producte artesà i la sostenibilitat dels seus processos d'elaboració.

Actualment Fundesarte forma part de l'Escola d'Organització Industrial, fundació pública estatal i primera escola de negocis fundada a Espanya (1955). Amb el cofinançament del Fons Social Europeu, ha impulsat els negocis de més de 60.000 nous emprenedors a Espanya, inclosos alguns del sector artesanal, i fundat una Xarxa Nacional de 50 Espais Coworking.

Des de fa 11 anys, Fundesarte gestiona els Premis Nacionals d'Artesania, convocats pel Govern d'Espanya, que ofereixen reconeixement institucional al més alt nivell a aquelles trajectòries i actuacions reconegudes com a excel·lents i exemplars en el camp de l'artesania contemporània.

Madrid, 9 d'octubre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Més informació
www.fundesarte.org
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS