Notícies i actualitat

La Menorca talaiòtica a les X Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca

Data : 12/02/2014La candidatura de la Menorca talaiòtica a obtenir la declaració de patrimoni mundial de la UNESCO estarà present en les X Jornades d'Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca que tindran lloc a Alaior entre els dies 7 i 9 de març. Així ho ha explicat la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo.

Aquesta iniciativa, organitzada pel Centre d'Estudis Locals d'Alaior (CEL), rep el patrocini de la Conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular i de l'Institut Ramon Muntaner, i també hi col·laboren l'Ajuntament d'Alaior, l'Institut Menorquí d'Estudis, les cooperatives Sant Llorenç i San Crispín d’Alaior i el Centre Internacional de Gravat Xalubínia.

Els objectius d'aquestes jornades són, com ha dit el representant del CEL, Miquel Àngel Marquès, entre altres, adquirir un coneixement de la realitat més pròxima pel que fa a la història local i al patrimoni cultural de l’illa de Menorca i fomentar la conscienciació social de la importància d'aquest llegat cultural.

Els cinc blocs temàtics d’enguany són: Menorca cultura talaiòtica, els gegants d’Alaior, gestió del patrimoni cultural, novetats d’arqueologia i l'aigua i el seu aprofitament.

En l’àmbit de la petició perquè la cultura talaiòtica de Menorca sigui declarada per la UNESCO com a patrimoni de la humanitat, s'ha convidat Ángela Rojas, arquitecta i tècnica que prepara l’expedient perquè Menorca obtengui aquesta declaració.

El segon bloc és dedicat als gegants d’Alaior, sobre la història dels quals parlaran Llucia Mascaró i Margalida Pons. En aquest punt, la regidora de Cultura d'Alaior, Isabel Rodríguez, ha destacat la importància de la tasca que desenvolupa el CEL amb aquesta iniciativa, perquè posa Alaior al mapa cultural de Menorca durant aquests dies.

Dins el tercer bloc, destinat a la gestió del patrimoni cultural, el Centre d’Estudis Seniencs explicarà la iniciativa “Triangle dels oficis” que impulsen els pobles de la Sènia, la Galera i el Mas de Barberans (Tarragona), on es potencien els oficis artesans. A més, una comunicació dels Amics de l’Illa del Rei mostrarà el projecte de recuperació de l’hospital de l’illa del Rei.

El quart bloc és dedicarà al món de l’arqueologia. Bartomeu Vallori parlarà sobre el món romà a les illes Balears i de la importància de Pollentia. Les comunicacions aproparan els assistents al seguiment arqueològic fet a Santa Maria de Maó, a la la restauració de les peces de la Col·lecció Humbert Ferrer, a la descoberta dels enterraments musulmans a So na Caçana i a les excavacions de Son Olivaret i de Torre d'en Galmés.

Finalment, en un cinquè bloc temàtic es parlarà de l’aigua i del seu aprofitament. Joan Pons Alzina dissertarà sobre l’aljub des Mercadal, la seva construcció i la importància que va tenir en el segle xviii: mentre que els arquitectes Jesús Cardona Pons i Ferran Vizoso Rodríguez parlaran sobre l’arquitectura de la pluja de Menorca, treball becat per l’Institut Menorquí d’Estudis i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears.

Les jornades es completaran amb activitats culturals paral·leles. A l’Escola des Ramal, el Taller Internacional de Gravat Xalubínia organitza una exposició col·lectiva en la qual participen els seus alumnes, professors del taller i artistes lligats al centre.

Així mateix, al convent de Sant Diego es podrà visitar l’exposició sobre els gegants d’Alaior, fotografies del patrimoni cultural de Menorca realitzades pel Fotoclub des Castell, fotografies de l’illa del Rei i quadres de Cosme Sans Mercadal.

Divendres es farà una projecció audiovisual a càrrec de l’Arxiu d’Imatge i So, i diumenge una desfilada de vestits d’època. A més, per al diumenge matí s'organitza una visita cultural per diversos indrets de Menorca.

Encara que són jornades obertes al públic en general, els destinataris tipus solen ser estudiants universitaris, professors de primària i secundària, guies turístics, a més de polítics i tècnics. Tot i que es pot assistir lliurament a les xerrades o als actes, qui s'hi vulgui inscriure farà un donatiu de 10 € i rebrà un certificat d'assistència del CEL. La inscripció estarà oberta fins al mateix dia de l’inici de les jornades.

L'any passat aquestes jornades van comptar amb 95 assistents a les xerrades i amb 1.296 persones que van participar en els diferents actes programats.

Maó, 12 de febrer de 2014


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS