Notícies i actualitat

Bona participació en la sessió informativa-deliberativa de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca

Data : 22/09/2017

Ahir capvespre dia 21, el Centre de Convencions des Mercadal acollí la sessió informativa que preveu el Pla de participació per a l'elaboració de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca (Ipcime), a la qual van assistir 21 persones representants de les entitats relacionades amb la cultura popular menorquina, així com estudiosos i investigadors de les diferents manifestacions del patrimoni cultural immaterial.

El Consell Insular de Menorca, l'Agència Menorca Reserva de Biosfera i l'Institut Menorquí d'Estudi van iniciar, el 2016, el projecte d'elaboració de l'Ipcime, per al qual compten amb la col·laboració de l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), que va promoure l'Inventari de les Terres de l'Ebre, i s'han contractat els serveis de l'Institut del Patrimoni Immaterial (IPACIM), que col·laborà en l'Inventari del Montseny (la metodologia del qual ha estat reconeguda com a millor pràctica per la Unesco), per dur a terme una primera fase de l'inventari menorquí.

En la sessió, a la qual van assistir Miquel Àngel Limón, en representació de l'Institut Menorquí d'Estudis, i Miquel Truyol, director insular de Medi Rural i Marí, en representació del Consell Insular i la Reserva de Biosfera, la tècnica del Servei de Política Lingüística i Cultura Popular, Pilar Vinent, va explicar als assistents el procés que han seguit les entitats que promouen l'Ipcime fins arribar al moment actual, així com l'organigrama que s'ha definit i les diferents fases que s'han establert per dur-lo a terme.

A continuació, l'equip redactor de la primera fase de l'Inventari menorquí, integrat per Lluís Garcia Petit i Antoni Camps Extremera, van donar compte de l'estat d'execució del treball de camp i de documentació dels primers elements que formaran part de l'Ipcime. Lluís Garcia Petit es va referir, en primer lloc, al concepte de patrimoni cultural immaterial i explicà què és l'inventari, com s'elabora i qui hi participa; mentre que Antoni Camps va oferir una relació detallada dels 30 elements en què estan treballant en aquest moment i comentà amb els assistents algunes de les dificultats amb què s'han trobat en el moment de realitzar el treball de camp o a l'hora d'acotar la informació que ha de constar a la fitxa de cada element.

Posteriorment s'encetà un torn de paraules en què els assistents van participar activament amb propostes d'elements concrets per incloure en properes fases de l'Inventari i van plantejar alguns dubtes relacionats amb la informació que apareixerà en les fitxes, amb les categories i subcategories de l'Inventari, amb quins elements s'han d'inventariar o no, amb mesures de salvaguarda d'aquestes elements i amb com s'ha de reflectir l'evolució que experimenten aquests elements, qüestions que van aclarir els membres de l'equip redactor puntualitzant que són els portadors dels elements i els que els practiquen, és a dir els menorquins i les menorquines, els que han de decidir què volen que formi part de l'Ipcime i que un dels reptes que té aquest instrument és aconseguir de no fossilitzar els elements, ja que han de ser manifestacions vives, i per tant susceptibles d'evolució, de la cultura pròpia de Menorca.

Finalment, es va posar a disposició dels assistents i de totes les persones que vulguin participar en l'elaboració de l'Inventari l'adreça electrònica ipcime@cime.es, a través de la qual tothom que ho desitgi pot fer propostes i suggeriments en relació amb aquest inventari.

Si voleu saber més coses sobre l'Ipcime podeu accedir al web de Cultura Popular de Menorca on, a l'enllaç http://culturapopularmenorca.cat/continguts/?page_id=4635, podreu obtenir informació dels elements que s'estan inventariant en aquesta primera fase. També podeu mantenir-vos informats de les novetats que es vagin produint a través de la pàgina de Facebook Cultura Popular de Menorca.


Maó, 22 de setembre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS