Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca s’assessora amb Antequera per continuar el camí de Menorca Talaiòtica

Data : 21/09/2017

El conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria, i el director insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, han visitat Antequera per conèixer de primera mà el camí exitós de la candidatura dels Dòlmens d’Antequera a Patrimoni Mundial

Els dies 20 i 21 de març, els representants del Consell Insular de Menorca han dut a terme dues intenses jornades de treball a la ciutat andalusa d’Antequera amb els responsables institucionals i els equips tècnics que van preparar la candidatura dels Dòlmens d’Antequera a Patrimoni Mundial, inscrits a la llista de la UNESCO el 15 de juliol de 2016.

L’alcalde d’Antequera, Manuel Barón, i el director del Conjunto Arqueológico Dólmenes de Antequera, Bartolomé Ruiz, han estat els amfitrions de la delegació menorquina. Miquel Àngel Maria destaca l’amabilitat i interès amb què han estat rebuts, i agraeix el profitós programa de treball que s’ha pogut desenvolupar durant aquests dos dies.

S’han visitat tots els llocs del bé cultural seriat –el mateix model de candidatura que defensa Menorca–, s’han mantingut reunions amb tècnics de l’equip que va redactar l’expedient de la candidatura. També s’ha comptat amb l’assessorament dels tècnics municipals d’urbanisme, que duen a terme una important tasca d’ordenació territorial i planificació urbanística per resoldre satisfactòriament els requeriments de millora dels aspectes paisatgístics plantejats per ICOMOS. De fet, la inscripció d’Antequera a la llista de Patrimoni Mundial va ser condicionada al compromís de realitzar, en els propers tres anys, diverses actuacions de millora de la qualitat del paisatge de la zona, que si no es realitzen podrien implicar la retirada de la declaració.

La candidatura dels Dòlmens d’Antequera es va començar a gestar l’any 1986, i després de diversos intents d’entrar en la llista indicativa espanyola, ho va aconseguir l’any 2012, per representar Espanya al 40è comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO celebrat a Estambul el juliol de 2016, on va aconseguir la declaració.

Tant l’alcalde d’Antequera com el director del conjunt arqueològic han reconegut a la roda de premsa celebrada a l’Ajuntament el gran potencial de la candidatura menorquina, pel valor indiscutible dels béns prehistòrics de Menorca, i més enllà de l’assessorament ofert durant aquests dos dies s’han posat a disposició del Consell Insular de Menorca per mantenir oberta la col·laboració per culminar satisfactòriament el procés de Menorca. Per Manuel Barón, “la declaració és sobretot un compromís davant el món, per conservar i millorar els béns inscrits i el seu entorn”.

Per la seva banda, el conseller de Cultura menorquí ha declarat que “volem aprendre de les bones pràctiques, i Antequera n’és un cas evident”. Entre les raons que han impulsat la candidatura dels Dòlmens d’Antequera a la declaració, Miquel Àngel Maria destaca la espectacularitat i el valor excepcional dels monuments, el treball científic sistemàtic realitzat durant més de tres dècades, l’elaboració d’un magnífic expedient, i l’acompanyament del procés de concepció i elaboració de l’expedient amb diverses trobades científiques i d’experts en patrimoni mundial.

Al seu torn, Antoni Ferrer ha destacat que podem aprendre moltes coses del procés seguit per la candidatura d’Antequera, tant per la manera com s’ha treballat, com per la capacitat de respondre satisfactòriament a les qüestions plantejades per ICOMOS. Antoni Ferrer, demanat pels mitjans de comunicació locals pel tipus de candidatura que presenta Menorca, ha explicat que té semblances i diferències amb els béns prehistòrics d’Antequera: d’una banda, en els dos casos es tracta d’arquitectura prehistòrica monumental, però els dòlmens d’Antequera corresponen a una fase més antiga de la prehistòria. Així, el més recent dels monuments d’Antequera, el tholos de El Romeral, se situa cap al 3.000 ANE, mentre que les manifestacions més antigues de la cultura talaiòtica, en sentit estricte, són de poc abans de l’any 1.000 ANE.

Al final de la roda de premsa, l’Alcalde, el Director del Conjunt Arqueològic i diversos regidors dels grups municipals amb representació a l’Ajuntament d’Antequera, s’han traslladat a la sala de plens per expressar junts el suport a la candidatura menorquina, fent el gest “Som talaiòtics” i gravant un breu vídeo, que es distribuirà per les xarxes socials, amb la locució “El sitio de los dólmenes de Antequera apoya la candidatura de Menorca Talayótica a Patrimonio Mundial”.

Maó, 21 de setembre e 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS