Notícies i actualitat

La XXVIII edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca comença avui la seva activitat

Data : 18/09/2017

Durant 10 dies el Llatzeret de Maó es converteix en el punt de trobada de més de 700 professionals que participaran a les activitats programades.

El programa internacional d'epidemiologia avançada i estadística (IPAES) és el primer dels cursos que s'imparteixen.

La inauguració oficial de l'Escola serà demà dimarts a les 11 hores al menjador del Llatzeret.


L'Escola de Salut Pública de Menorca comença avui dilluns la seva 28ª edició amb la vocació de ser «un punt de trobada i una gran cita per la salut pública», segons indica el seu director, Esteve Fernández.

Arranquen així 10 dies plens de cursos, trobades, jornades i tallers que reuniran a més de 700 professionals al Llatzeret de Maó. Pel que fa als alumnes que participen als cursos, un 30% dels inscrits provenen de les Illes Balears, un 21% són de Madrid, un 15% de Barcelona i, a part, també hi ha alumnes d'Astúries, País Basc, València, i quatre estrangers que arriben de Veneçuela, Portugal i la Índia. En referència a les trobades, les persones participants provenen de totes les Comunitats Autònomes d'Espanya, i per algunes, com la trobada E3 sobre la prevenció de la fragilitat a Europa, més de la meitat dels seus integrants són estrangers (Eslovènia, Grècia, Itàlia, Escòcia, Irlanda, Àustria, Anglaterra, Polònia i Bèlgica).

Tots ells es reuniran en un clima de treball distès i a la vegada profund ja que, en paraules del director, «aquesta és l'atmosfera que, any rere any, creem i així aconseguim que els participants sentin que han aprofitat la seva visita al Llatzeret, que tornin als seus llocs d'origen convençuts de no haver perdut el seu temps ni recursos, que tenguin ganes de tornar a l'any següent, que recomanin l'Escola als seus col·legues... i tot això sentint-se un poquet més feliços».

Cursos internacionals

L'Escola de cada vegada amplia més el seu interès a nivell internacional, i prova d'això són els cursos i trobades que s'imparteixen a càrrec de ponents estrangers exclusivament en anglès.

Un dels cursos més destacats d'aquesta edició, i el primer que ha començat la seva activitat aquest mateix dilluns, és l'International Programme of Advanced Epidemiology and Statistics (IPAE), el programa internacional d'epidemiologia avançada i estadística. Hi participen 25 alumnes procedents de Barcelona, Madrid, Guipúscoa, Àlaba, Alacant, Navarra, Portugal i Holanda, tant investigadors de l’àmbit de la salut com científics socials i estadístics interessats en aplicar la inferència causal com a mètode d’estudi en entorns observacionals. Entre avui i el 22 de setembre completaran tres mòduls impartits per professors reconeguts internacionalment com són el Dr. Felix Elwert, professor associat de Sociologia i Ciències de la Salut a la University of Wisconsin–Madison; el Dr. Tyler VanderWeele, professor d’Epidemiologia a Harvard T.H. Chan School of Public Health; i el Dr. Xavier Basagaña, professor associat de Recerca en bioestadística a l’Institut de Salut Global de Barcelona.

Altres cursos i trobades internacionals són el C4 sobre recerca en Salut Pública amb professionals de la University College London; el C12, coorganitzat amb la Universidad Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) que tracta de la investigació de salut en espais urbans i compta amb ponents de la Johns Hopkins University (Maryland, EUA), o la citada trobada E3 sobre prevenció de la fragilitat a Europa, que reuneix experts de diversos països.

Acte d'inauguració

La inauguració oficial d'aquesta edició de l'Escola de Salut Pública de Menorca es celebrarà demà dimarts a les 11 hores al menjador del Llatzeret de Maó. Hi assistiran Maite Salord, presidenta en funcions del Consell Insular de Menorca; Conxa Juanola, alcaldessa de Maó; Maria Cabrisas, consellera de Benestar Social i Família del Consell Insular de Menorca; Margalida Frontera, directora general d'Acreditació, Docència i Recerca en Salut del Govern de les Illes Balears; Montaña Cámara, vicerectora de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo; Antoni Aguiló, vicerector de Campus, Cooperació i Universitat Saludable de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i Esteve Fernández Crespo, director de l'Escola de Salut Pública de Menorca.

Més qualitat de vida i millor salut

El director de l'Escola, Esteve Fernández, comenta que l'àmbit de la salut pública «ha evolucionat favorablement, però els recursos per moltes activitats són limitats» i recorda que «la ciutadania percep la salut pública com un bé comú i molt preciós, però en el que encara podem avançar». En aquest sentit, l'increment de la qualitat de vida i la salut «és una qüestió de salut pública i de salut en totes les polítiques, no només de polítiques considerades tradicionalment 'de salut'». Actuacions en educació, urbanisme, medi ambient, hisenda... «totes tenen repercussió sobre la salut de les persones i s'haurien de tractar des d'aquesta perspectiva, des de diferents departaments i de manera inclusiva. Per fortuna, alguns dels nostres polítics ho estan afavorint en àmbits territorials determinats».

L'Escola de Salut Pública de Menorca no ha estat aliena a aquesta evolució. Fa 25 anys les necessitats formatives i el marc de discussió eren diferents dels actuals. Aquest punt de trobada s'ha anat adaptant a les necessitats de la salut pública. «Una virtut de l'Escola és que la proposta formativa s'origina entre els propis professionals i institucions de la salut pública, així que aquesta adaptació és una virtut que hem de preservar», conclou Fernández.

Maó, 18 de setembre de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS