Notícies i actualitat

El Govern presenta al Consell de Menorca accions concretes per a promoure la candidatura de la cultura talaiòtica de l’illa com a patrimoni mundial de la UNESCO

Data : 16/01/2014

La Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats es compromet a fer una aportació de fins a 200.000 euros

La consellera d’Educació, Cultura i Universitats, Joana Maria Camps, es reuneix avui migdia amb el president del Consell de Menorca, Santiago Tadeo, i la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell de l’illa, Maria Nieves Baillo, amb motiu de la primera reunió de la Comissió Mixta que gestiona el conveni de col·laboració que signaren ambdues administracions públiques el passat dia 25 de novembre per promoure la declaració de la cultura talaiòtica de Menorca com a patrimoni mundial de l’UNESCO.

El Govern de les Illes Balears ha confirmat, durant la reunió, una aportació de fins a 200.000 euros per dur a terme aquesta iniciativa i ha proposat avui accions ja determinades i concretes, que es gestionaran a traves de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), per un valor aproximat de 50.000 euros.

Aquestes accions concretes són: l’elaboració d’un estudi sobre el patrimoni immaterial relacionat amb el món dels talaiots i la prehistòria (rondalles, contes, toponímia, llegendes...); l’elaboració d’un estudi sobre la tècnica constructiva prehistòrica dels monuments ciclopis; la creació d’una pàgina web sobre els béns inclosos en la candidatura amb aplicacions interactives per a dispositius mòbils; la preparació d’audioguies dels jaciments que comptin amb centre d’interpretació també amb les seves pròpies aplicacions per als citats dispositius; la realització de guies i fulletons específics dels jaciments de la candidatura; i la confecció d’un programa didàctic dirigit a les escoles per explicar què és la cultura talaiòtica.

L’objecte del conveni, signat fa dos mesos a Menorca, era establir les línies generals de col·laboració que, per part de la Conselleria consistien a oferir assessorament tècnic i la seva xarxa de relacions amb el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport; ajudar en la investigació, promoció i difusió de la candidatura; revertir en la citada candidatura les quantitats que, vinculades a Menorca, es rebin en concepte de l’1 per cent cultural; i aportar finançament per cobrir part de les despeses que originin els projectes i treballs relacionats amb l’impuls de la declaració.

Així mateix, la feina del Consell Insular de Menorca és la de preparar l’expedient de la candidatura i els dossiers oficials de la nominació per presentar al Ministeri; promoure, dissenyar i divulgar les campanyes per donar a conèixer i implicar la societat en la candidatura; realitzar les intervencions necessàries per millorar l’estat i el coneixement dels béns objecte de declaració; o posar en marxa un pla per a la gestió dels jaciments, entre altres.

La declaració de patrimoni mundial de la cultura talaiòtica de Menorca suposarà un valor afegit a l’important patrimoni històric de l’illa de Menorca i de les Illes Balears en general, i en especial per als 25 monuments escollits com a representatius dels béns arqueològics de l’època talaiòtica, amb l’objectiu de garantir-ne la protecció de manera efectiva gràcies a l’aval internacional que suposaria l’obtenció del títol per part de la UNESCO de Patrimoni Mundial pel que fa a la Menorca Talaiòtica.

El Govern ja ha donat suport a projectes similars a altres illes de les Balears, com ara la declaració de Dalt Vila (Eivissa) com a patrimoni mundial de la UNESCO l’any 1999 o el paisatge cultural de la Serra de Tramuntana (Mallorca) l’any 2011.

Maó, 16 de gener de 2014.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS