Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca gestionarà un pressupost de 76,7 milions d'euros al 2014

Data : 11/12/2013

El president del Consell Insular de Menorca, Santiago Tadeo, la vicepresidenta i consellera de Serveis Generals, Pilar Pons, i el seu director insular, Adolfo Vilafranca, han presentat avui el projecte de pressupostos del Consell Insular de Menorca per 2014, el qual serà sotmès a votació per ple el 20 de desembre.

El Consell Insular de Menorca comptarà amb un pressupost de 76,7 milions d’euros, el que suposa una disminució del 5,5% en comparació amb el de 2013. Com ja va avançar el president Tadeo fa uns dies, aquest pressupost està elaborat amb el principi de prudència, per la qual cosa no s'han incorporat possibles millores de finançament que se'n puguin derivar de la nova llei de finançament de consells que es tramitarà en breu al parlament.

De fet, Santiago Tadeo ha recordat que una vegada la nova llei de finançament estigui tramitada al parlament, es durà a terme una incorporació de les millores que se'n derivin al pressupost del consell, i en conseqüència es podran dur a terme actuacions relacionades amb la promoció turística o obra pública que en el pressupost inicial s'han dotat amb recursos bàsics de funcionament.

En paraules de Santiago Tadeo, són uns pressupostos “austers i que volen potenciar l'economia productiva”, especialment pel que fa al camp, bijuteria, calçat i turisme, tal i com s'ha fet als anteriors exercicis d'aquest equip de govern. 

Els aspectes més destacables d'aquest nou pressupost són, per exemple, els recursos que es destinen al departament de Benestar Social, amb la xifra de 19,4 milions d'euros que significa la major dotació pressupostària que s'hagi fet mai per aquest departament, i que en conseqüència reflexa el ferme compromís amb el benestar dels ciutadans i ciutadanes de Menorca, especialment amb els col·lectius vulnerables. Un altre aspecte remarcable dels pressuposts és la repercussió municipal que suposara destinar 9,7 milions d'euros a actuacions relacionades amb la Cooperació amb Ens Locals, i que englobaran les aportacions a consorcis en l’àmbit sociosanitari, esportiu, escoles infantils, així com en els convenis amb ajuntaments, bombers, neteja de platges, entre d'altres.

Els pressupostos per a 2014 contemplen també programes per a la promoció i qualitat, l'artesania, comerç i indústria per import total de 981.000 euros: Potenciar els productes agroalimentaris i industrials de Menorca amb noves convocatòries de subvencions a les cooperatives, al sector lacti, a la promoció de productes agroalimentaris, al sector equí, a la promoció del Vi de la Terra, al sector industrial, entre d'altres, són algunes de les actuacions que més repercussió positiva tenen per a l'economia insular i per això mantindrem el nostre recolzament.

Igualment, es destinen 1,3 milions d'euros per consolidar el posicionament de Menorca com a destí, treballant amb el sector i culminar el procediment de fusió de les fundacions de turisme. També augmenta en un 15% el programa de transports, amb actuacions encaminades a millorar el servei insular, com ara la nova estació de Ciutadella, equipaments, entre d'altres.

Altres xifres importants són les destinades a accions relacionades amb la formació i la innovació, on s'hi destinen més de 900.000 euros, així com als treballs que es duran a terme per aconseguir que la cultura talaiòtica de Menorca sigui reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Mundial.

No podem obviar però que aquest pressupost també ha suposat un esforç de totes les conselleries, especialment pel que fa a la disminució dels recursos disponibles degut en gran part a tenir que fer front a les obligacions derivades de la sentència 338 (Cesgarden) que només per al 2014 suposa 1,5 milions d'euros. La consellera Pilar Pons ha explicat que “malgrat les dificultats existents, aquest equip de govern ha fet un esforç important i un exercici de responsabilitat en l'elaboració d'aquest pressupost, garantint la prestació dels serveis que s'ofereixen des del Consell de Menorca, i que tindran un efecte positiu per a la societat menorquina”.

Ha destacat també la importància de ser rigorosos amb la gestió dels comptes públics, en aquest sentit ha recordat que el consell està immers en el pla d'ajust aprovat al 2012 i on es marquen els objectius a aconseguir, i que la feina feta als darrers exercicis ja es veu reflectida en uns millors indicadors econòmics. 

És una aposta clara la de continuar treballant per millorar la transparència, s'ha fet una revisió del pla de subvencions, aprovat i gestionat per primera vegada al 2013. També reconeix que es van canviant progressivament subvencions nominatives per convocatòries, facilitant la lliure concurrència als ciutadans i entitats, i en conseqüència una distribució més justa dels recursos i una major eficiència.

Segons el president Tadeo, “en dos anys i mig hem donat la volta de forma radical a les finances de la casa” i afegeix “el Consell Insular de Menorca guanyarà en estabilitat i autonomia gràcies al nou sistema de finançament”.

Maó, 11 de desembre de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS