Notícies i actualitat

Presentació del projecte teatral ‘Calbó o el viatge d’Orfeu’

Data : 11/08/2017

Avui s’ha presentat el projecte teatral ‘Calbó o el viatge d’Orfeu’ a la Sala Camus de Sant Lluís. A l’acte hi han participat Fanny Tur, Consellera de Cultura del Govern, Miquel Maria, Conseller de Cultura del CIMe, Miquel Pons Povedano, Comissionat autonòmic de l’Any Calbó, Antoni Garcia, regidor de Cultura de Sant Lluís, Josep Fernández, director, Cristina Bugallo, Produccions de Ferro, i Josefina Salord, vicepresidenta primera del Cercle Artístic de Ciutadella.

El novembre de 2015, el Ple del Consell Insular de Menorca va declarar l’any 2017 com Any Pasqual Calbó. Al seu torn, el 13 de gener de 2016 el Govern de les Illes Balears va assumir com a pròpia aquesta efemèride, declarant el 2017 com Any institucional i nomenant el professor Miquel Pons Povedano com a comissionat autonòmic.

Per a donar a conèixer millor la personalitat i l’obra del pintor menorquí més rellevant de l’època il·lustrada, les institucions impulsores volen promoure un espectacle teatral. Segons ha explicat el conseller de Cultura «avui presentam un projecte més ambiciós, també més agosarat, com és fer reviure Pasqual Calbó damunt l'escenari, a partir dels seus propis textos, de les seves cartes, de l'entrevista que li va fer Joan Ramis i Ramis, i del coneixement més gran de la seva trajectòria vital que anam tenint gràcies a la feina dels estudiosos».

Aquest projecte ha estat encarregat al veterà director menorquí Pitus Fernández. Miquel Maria ha assegurat que si algú podia afrontar el repte de construir un relat teatral per fer reviure Pasqual Calbó amb «credibilitat i a la vegada amb la seguretat de fer-nos gaudir de bon teatre», era el director Pitus Fernández. Miquel Maria també ha volgut agrair que hagi acceptat aquest repte, «tan difícil com apassionant, per ell mateix i per tots els que hi participen».

El disseny i realització d’aquest projecte teatral, que durà per títol ‘Calbó o el viatge d’Orfeu’, compta amb la col·laboració de Miquel Pons Povedano, expert en la figura de Pasqual Calbó (Maó, 1752-1817). Es preveu que l’obra s’estreni el proper 28 d’octubre en el marc del lliurament del Premi Born del Teatre del Cercle Artístic. Josefina Salord, ha volgut expressar «és una satisfacció pel Cercle Artístic que enguany, de manera excepcional, puguin convergir dos esdeveniments teatrals de primer ordre a la nostra illa: l’estrena de ‘Calbó o el viatge d’Orfeu’, i l’acte de lliurament del ‘XLII Premi Born del Teatre’».

Pasqual Calbó i Caldés

Pasqual Calbó i Caldés va viure la infantesa i els primers aprenentatges artístics a Menorca, va rebre formació acadèmica durant vuit anys a Itàlia –a Venècia i a Roma–, va esdevenir dibuixant de la cort de Viena el 1779, va retornar a Menorca i hi va exercir la seva carrera professional de pintor durant set anys (1780 – 1787), va emprendre un viatge de gairebé tres anys a Amèrica –al Carib– i es va establir definitivament a Maó el 1790, on a més de la feina d’artística de dibuixant i pintor va fer de mestre i pedagog dels joves menestrals i va escriure un compendi de vint-i-un tractats didàctics. Pasqual Calbó és una figura cabdal del moviment de la Il·lustració i del Preromanticisme. L’obra didàctica és considerada com un dels corpus científics i tècnics més importants de la història de la llengua catalana del període.


Maó, 11 d’agost de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS