Notícies i actualitat

Govern i Consell tracten el Pla d'Ocupació de les Balears i treballaran per fer-hi aportacions que atenguin les característiques específiques del mercat laboral de Menorca

Data : 28/11/2013El conseller d'Economia i Competitivitat, Joaquín García, ha presentat avui l'esborrany del Pla d'Ocupació de les Illes Balears 2013-2017 (PEIB) a la vicepresidenta del Consell Insular de Menorca i consellera de Serveis Generals, Treball i Innovació, Pilar Pons. El text és un document de treball obert que serà enriquit amb les aportacions dels agents socials i els partits polítics de la Cambra.

El pla persegueix el manteniment de llocs de treball i la creació d'ocupació. Els seus objectius són l'execució de reformes estructurals de creixement, la millora de l'ocupabilitat, l'augment de la generació, qualitat i estabilitat de l'ocupació, la promoció de la igualtat d'oportunitats, el foment de l'esperit emprenedor, la generació d'ocupació en àrees i sectors específics i facilitar el finançament a emprenedors i empresaris.

Per aconseguir-ho fixa fins a 208 accions concretes adreçades especialment a cinc col·lectius prioritaris: joves, majors de 45 anys, dones, persones amb discapacitat i en risc d'exclusió social.

Com a novetat, aquest pla avaluarà el grau de consecució dels objectius, l'eficàcia de les mesures aplicades i els resultats d'ocupabilitat. Es tracta d'un pla realista, plural, obert, mesurable, adaptable i revisable.

El Govern està treballant des del primer dia per a la creació d'ocupació a les illes duent a terme reformes imprescindibles, ajustant el dèficit i pagant a proveïdors, ja que el retard acumulat en els pagaments és una de les causes per les quals molts autònoms i pimes s'han vist obligats a tancar els seus negocis.

El pla té una dotació econòmica inicial de 500 milions d'euros procedents de l'Unió Europea, del Govern d'Espanya i de la pròpia Comunitat Autònoma. “Es tracta d'una primera reunió amb el Govern balear i en les properes setmanes es recolliran diferents aportacions perquè aquest pla pugui respondre a les necessitats laborals i formatives de Menorca, amb una especial dedicació per a la indústria i el turisme”, explica la consellera Pilar Pons. 

Inclou iniciatives d'ocupació juvenil destinades a joves d'entre 16 i 24 anys que ni estudien ni treballen ni reben formació. Entre les accions previstes per a aquest col·lectiu hi ha el finançament de projectes innovadors amb necessitat de capital de risc amb participació de joves d'entre 16 i 24 anys, l'incentiu de la contractació per a la formació i aprenentatge relacionats amb els certificats de professionalitat i els títols de formació professional (formació dual), i l'organització de campanyes de sensibilització per donar a conèixer la formació en alternança (FP Dual). Unes altres de les mesures contemplades són el foment de la subscripció de contractes de relleu i d'anticipació de l'edat de jubilació d'almenys 12 mesos amb treballadors de fins a 24 anys, el tràmit d'ajudes d'intercanvi a nivell europeu, el foment de la qualificació mitjançant l'execució d'oferta formativa modular adreçada a l'obtenció de certificats de professionalitat i títols de formació professional i el pagament de matrícules per a l'estudi de llengües estrangeres sempre que se superi de nivell a les Escoles Oficials d'Idiomes.

Per als majors de 45 anys, les dones i les persones amb discapacitat, s'agilitaran els serveis d'orientació i tindran prioritat en les activitats de formació. Respecte als majors de 45 anys, es desenvoluparan accions com la promoció de clàusules de no discriminació per raó d'edat en els convenis, i per a les dones, es promouran clàusules de no discriminació per raó de sexe en els convenis, entre d'altres actuacions. Per fomentar la contractació de persones amb discapacitat, es preveuen incentius per a la contractació indefinida, el finançament parcial de costos salarials i de la Seguretat Social i mesures de promoció a la vida autònoma. Finalment, es tractarà d'afavorir la igualtat d'oportunitats per a persones en risc d'exclusió social amb l'elaboració d'un pla de família que inclou el Programa de Renda Mínima d'Inserció, l'assignació anual de recursos i una protecció d'intensitat major.

La propera reunió per avançar amb el Pla, serà amb la Mesa Social Tripartida el proper 13 de desembre en la qual s'elaborarà un informe que inclourà les aportacions que vulguin els membres.


Maó, 28 de novembre de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS