Notícies i actualitat

Pitus Fernández dirigirà una obra de teatre sobre la vida del pintor Pasqual Calbó i Caldés

Data : 28/07/2017

El novembre de 2015, el Ple del Consell Insular de Menorca va declarar l’any 2017 com Any Pasqual Calbó. Al seu torn, el 13 de gener de 2016 el Govern de les Illes Balears va assumir com a pròpia aquesta efemèride, declarant el 2017 com Any institucional i nomenant el professor Miquel Pons Povedano com a comissionat autonòmic.

Des d’aleshores, la Comissió Any Calbó s’encarrega de proposar i coordinar les activitats commemoratives, d’entre les quals destaquen l’exposició que es pot veure durant tot l’any al Museu de Menorca, i el projecte d’edició dels tractats didàctics que va deixar manuscrits Pasqual Calbó, i que s’exhibeixen a l’esmentada exposició.

Ara les institucions impulsores volen fer una passa més per donar a conèixer millor la personalitat i l’obra del pintor menorquí més rellevant de l’època il·lustrada, i amb aquest objectiu promouen un espectacle teatral que s’ha encarregat al veterà director menorquí Pitus Fernández, que amb anterioritat ja ha portat a l’escena alguns textos dels autors il·lustrats menorquins.

El disseny i realització d’aquest projecte teatral, que durà per títol Calbó o el viatge d’Orfeu, compta amb la col·laboració de Miquel Pons Povedano, expert en la figura de Pasqual Calbó (Maó, 1752-1817).

Es preveu que els assajos comencin a principis d’agost, i que l’obra s’estreni aquesta mateixa tardor.

Pasqual Calbó i Caldés va viure la infantesa i els primers aprenentatges artístics a Menorca, va rebre formació acadèmica durant vuit anys a Itàlia –a Venècia i a Roma–, va esdevenir dibuixant de la cort de Viena el 1779, va retornar a Menorca i hi va exercir la seva carrera professional de pintor durant set anys (1780 – 1787), va emprendre un viatge de gairebé tres anys a Amèrica –al Carib– i es va establir definitivament a Maó el 1790, on a més de la feina d’artística de dibuixant i pintor va fer de mestre i pedagog dels joves menestrals i va escriure un compendi de vint-i-un tractats didàctics.

Pasqual Calbó és una figura cabdal del moviment de la Il·lustració i del Preromanticisme. L’obra didàctica és considerada com un dels corpus científics i tècnics més importants de la història de la llengua catalana del període.Maó, 28 de juliol del 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Departaments
Cultura i Educació
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS