Notícies i actualitat

El Consell Insular de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i el Cabildo de Lanzarote intensifiquen la relació per celebrar conjuntament els 25 anys com a reserves de biosfera

Data : 24/07/2017

FotoEl 7 d’octubre de 1993 la UNESCO va declarar dues illes completes, Menorca i Lanzarote, com a reserves de la biosfera. Dues illes molt diferents per geografia, paisatge i cultura, però força semblants en molts aspectes socials i problemàtiques ambientals.

Amb motiu de complir-se els 25 anys d’aquesta doble declaració, des de fa més d’un any el Consell Insular de Menorca i el Cabildo de Lanzarote treballen junts per organitzar conjuntament els actes commemoratius de l’aniversari, a través de diverses trobades entre totes dues reserves, en el marc del conveni d’agermanament entre les dues institucions, signat l’abril de 1996 a la Casa de los Volcanes, del Centre d’Art, Turisme i Cultura de los Jameos del Agua de Lanzarote. L’objectiu d’aquest conveni va ser reforçar la cooperació entre ambdues reserves de biosfera a través d’intercanvis de formació, elaboració de programes, models de recerca i l’aprofundiment en el coneixement de temes d’interès per a les dues illes.

La darrera d’aquestes reunions de treball s’ha realitzat a Lanzarote aquesta setmana, amb la participació, per part menorquina, del conseller de Cultura i Educació del Consell i president de l’IME, Miquel Àngel Maria, la coordinadora científica de l’IME, Josefina Salord, i el director de l’OBSAM, David Carreras.

El president del Cabildo de Lanzarote i responsable també de la Reserva de Biosfera de Lanzarote, Pedro San Ginés, va rebre dijous la delegació menorquina, en un encontre en el qual van participar també Óscar Pérez Cabrera, conseller de Cultura del Cabildo de Lanzarote, i Aquilino Miguélez, director de l’Observatori de la Reserva de Biosfera de Lanzarote.

Menorca i Lanzarote ja han compartit al llarg de vint-i-quatre anys diverses experiències i projectes com a reserves de biosfera, però amb motiu del 25è aniversari “és voluntat dels seus organismes gestors la intensificació dels vincles i l’establiment d’un marc específic que ens permeti, a les dues illes, l’aprenentatge mutu i valuós per enfrontar els reptes de futur de les dues reserves”, va apuntar el president del Cabildo, Pedro San Ginés. Al seu torn, el conseller Miquel Àngel Maria va destacar que “cada illa té molt a aprendre de l’altra. Hi ha aspectes de la governança i de la gestió de la reserva de biosfera en els quals Lanzarote ha avançat més que Menorca, i també a la inversa”. En aquest sentit, va destacar la seva satisfacció pel fet que a Lanzarote hi hagi un gran interès per conèixer l’origen, l’estructura i el funcionament de l’IME, amb previsió de posar en marxa una iniciativa acadèmica i científica inspirada en el model menorquí.

A més d’aquesta reunió institucional, durant tres dies els representants de Menorca s’han pogut reunir amb els responsables del Centro de Datos de Lanzarote, el projecte Memoria Digital de Lanzarote, el Centre de Publicacions del Cabildo, el conseller delegat de l’ens públic Centros de Arte, Cultura y Turismo, i d’altres serveis i projectes del Cabildo insular. Amb tots ells s’han tractat continguts tècnics i de funcionament, i els objectius de la commemoració conjunta d’aquest 25è aniversari.

Així, s’ha acordat la recopilació de les dades estadístiques del període comprès entre 1990 i 2017 per fer una lectura comparativa de l’evolució de les dues illes dins un marc a nivell estatal, amb una intenció informativa i de conscienciació, recopilació que serà editada i que podria donar lloc a una exposició.

També s’ha decidit la realització d’una enquesta de percepció i autoavaluació de les poblacions de Menorca i Lanzarote respecte a la reserva de biosfera. Aquest estudi quantitatiu seria complementat amb una aproximació qualitativa, a través de grups de discussió o entrevistes sectorials. El conjunt d’aquesta recerca permetrà conèixer què han significat vint-i-cinc anys de ser reserva de biosfera.

S’han plantejat, així mateix, idees i iniciatives per fomentar l’intercanvi cultural i artístic entre Menorca i Lanzarote, amb la possibilitat de fer alguna publicació conjunta o intercanviar realitzacions d’artistes visuals, músics, escriptors, o de l’àmbit de les arts escèniques, amb l’objectiu d’arribar al gran públic amb distints llenguatges i formats, amb el denominador comú de celebrar els vint-i-cinc anys i augmentar la implicació social amb aquest projecte i compromís davant el món que és una reserva de biosfera.

S’han explorat amb detall la transcendència, els objectius i els projectes de l’IME, organisme que, segons els responsables de la Reserva de la Biosfera de Lanzarote, es podria adaptar a l’illa de Lanzarote. Aquesta possibilitat ja havia estat plantejada per l’Oficina de la Reserva de la Biosfera de Lanzarote durant les seves últimes visites a Menorca, però ha estat durant la trobada d’aquests dies que s’ha plantejat com a proposta per treballar.

Des de Lanzarote es valora especialment que fos l’IME l’entitat que proposàs la formulació de la candidatura de Menorca davant la UNESCO per obtenir la declaració com a reserva de biosfera. Josefina Salord destaca que “allò que ha interessat més a Lanzarote ha estat el doble paper que ha jugat i juga l’IME, tant a nivell intern, com a creador i cohesionador dels principals projectes culturals desenvolupats a Menorca, com a nivell extern pel fet d’erigir-se en l’interlocutor institucional de referència al moment de plantejar qualsevol projecte cultural o científic relacionat amb l’illa.

Al seu torn, David Carreras, director de l’OBSAM, posa en relleu les bondats de comparar el treball que realitza a Menorca aquest observatori de l’IME, i el que duu a terme el Centro de Datos de Lanzarote. Tots dos recullen i analitzen la informació d’àmbit local i contribueixen a l’observació del canvi global des de la perspectiva de la sostenibilitat ambiental i social. L’aprenentatge mutu entre els dos projectes pot enriquir la seva evolució futura.

Les institucions implicades s’han emplaçat a continuar treballant al llarg dels propers mesos per concretar les iniciatives plantejades, amb la voluntat compartida de no limitar-se a la celebració dels vint-i-cinc anys com a reserves de biosfera, sinó de mantenir els vincles de col·laboració per respondre als reptes de la sostenibilitat global des de les respectives realitats locals.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS