Notícies i actualitat

El president Bauzá anuncia que l’Hospital General Mateu Orfila disposarà d’un servei de radioteràpia

Data : 19/11/2013

El president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, ha anunciat avui que l’Hospital General Mateu Orfila de Menorca disposarà d’un servei d’oncologia radioteràpica. En una roda de premsa que ha tingut lloc al Consell Insular de Menorca, juntament amb el president d’aquesta institució, Santiago Tadeo, i el conseller de Salut, Martí Sansaloni, s’han donat a conèixer els detalls d’aquest nou servei, amb el qual s’evitarà que els pacients de Menorca s’hagin de traslladar a Palma per rebre el tractament. Cada any, devers 80 ciutadans de Menorca es traslladen a Palma per ser tractats amb radioteràpia.

El president Bauzà ha explicat que amb aquesta iniciativa es fa “justícia social”. El president Tadeo, per la seva part, ha explicat que aquest anunci dóna resposta a una “reivindicació històrica” de Menorca “perquè ajuda a unir un territori fragmentat per la mar”. “Existeix altra forma de govern i aquesta notícia és la prova pel que fa a prioritzar els recursos en la sanitat”, ha afegit.

Per tal que l’Hospital pugui disposar d’un servei d’oncologia radioteràpica és necessària la construcció d’un búnquer, que s’ubicarà a la part de davant de l’Hospital Mateu Orfila en un espai aproximat d’uns 600 metres quadrats. L’estructura connectarà directament amb el centre hospitalari, de manera que els pacients puguin accedir al servei tant des de l’exterior com des de l’interior del recinte.

El Servei de Salut està definint l’avantprojecte d’execució del búnquer i redactant els plecs tècnics perquè el futur servei de radioteràpia de Menorca tingui les mateixes característiques que el d’Eivissa i el de Palma. Un cop definides aquestes directrius bàsiques s’adjudicarà el concurs per a la redacció i l’execució del projecte d’obra del búnquer. Aquests tràmits tenen una durada aproximada de dotze mesos, la qual cosa fa que la previsió d’acabament de la construcció d’aquesta infraestructura sigui el maig de 2015. El projecte tendrà un cost aproximat de 2 milions d’euros.

Una servei d’oncologia radioteràpica concertat sota la supervisió de Son Espases
Paral·lelament a la construcció del búnquer, s’adjudicarà un concurs per a la gestió del servei d’oncologia radioteràpica, que es preveu que atengui el primer pacient el desembre de 2015. El pressupost anual que el Govern destinarà a aquest nou servei, que serà concertat, és d’1,3 milions d’euros anuals. El nou servei es concertarà però estarà coordinat pel servei de Son Espases, quant als protocols de tractament, i se seguiran els mateixos paràmetres de qualitat que a l’hospital de referència de la comunitat autònoma. En aquest sentit, l’empresa adjudicatària haurà d’aportar proves de la solvència i l’experiència en la gestió d’aquest tipus de serveis. A més, serà la responsable d’adquirir la tecnologia sanitària (accelerador lineal i TAC), d’aportar el personal i de la tramitació de totes les llicències i els permisos necessaris per dur a terme tractaments radioteràpics.

El servei de radioteràpia tindrà un equip d’alta tecnologia i la cartera de serveis serà la mateixa que la de Son Espases: radioteràpia conformacional tridimensional, radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT), radioteràpia amb arcoteràpia volumètrica modulada, radioteràpia estereotàxica intracranial (radiocirurgia) i irradiació corporal total. Tots aquests mètodes permeten irradiar els tumors de manera més precisa i, d’aquesta forma, s’evita al màxim l’afectació del teixit sa que envolta el tumor.

El president del Govern, José Ramón Bauzá, s’ha reunit avui amb representants de l’Associació Espanyola Contra el Càncer ?junta local de Maó i Ciutadella?, l’Associació de Dones Afectades de Càncer de Mama (ALBA Menorca), l’Associació de Pares de Nins amb Càncer de Balears (ASPANOB) i l’Associació Democràtica d’Afectats de Càncer de Menorca. També hi han estat presents el director general del Servei de Salut, Miquel Tomàs, i el cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pardo. Durant la trobada, el president Bauzá els ha anunciat que l’Hospital General Mateu Orfila disposarà d’un servei d’oncologia radioteràpica.

Maó, 19 de novembre de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS