Notícies i actualitat

El Consell retira quatre estructures de formigó col•locades als anys 50 als jaciments arqueològics per reforçar la candidatura Menorca Talaiòtica

Data : 16/11/2013

ImatgeDins dels treballs que engloben el projecte de candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, la Conselleria de Cultura, Patrimoni i Educació està duent a terme una serie d'actuacions en part dels 25 jaciments arqueològics que formaran part d'aquesta candidatura.

Aquestes primeres actuacions consisteixen en la eliminació dels Vèrtexs Geodèsics que afecten als jaciments candidats, concretament en trobam quatre damunt de talaiots. Aquesta setmana s'ha procedit a desmuntar els vèrtexs dels jaciments de So Na Caçana i Torellafuda. En les properes setmanes es traurà el del jaciment de Torelló, mentre que es farà el mateix amb el de Montefí quan es posi en marxa el seu projecte de restauració.

El Vèrtex Geodèsic és un petit monòlit de 120 cm d'altura i 30 cm de diàmetre amb una base de formigó, pintat de color blanc, que es van col•locar durant els anys 50 a llocs alts amb l'objectiu de servir com a fites visuals per a la elaboració de cartografia i mapes topogràfics. Actualment a Menorca en trobam una trentena repartits per tota l'illa.

Aquests elements distorsionen i varen malmetre, en el seu dia, els monuments on es van ubicar. Ara, el CIM ha decidit retirar aquestes bases de ciment dels monuments que formen part de la selecció de jaciments de la candidatura Menorca Talaiòtica, per la qual cosa s'ha optat per substituir-los per punts de molt menor impacte en forma de placa. Els costos d'aquesta actuació serà de 20.000 euros, on també intervindrà el Centre Nacional d'informació Geogràfica, depenent del Ministeri de Foment.

En aquest sentit, els treballs tècnics per eliminar i substituir aquests elements requereixen molta habilitat per no fer malbé els jaciments arqueològics i posar en perill d’aquesta manera la candidatura de la Menorca Talaiòtica davant la UNESCO.

“A part de tenir més punts davant la UNESCO, amb aquesta acció restituïm d’alguna manera l`essència originària d’un element bàsic de la cultura talaiòtica de Menorca per al conjunt de residents i visitants”, explica la consellera de Cultura, Patrimoni i Educació, Maruja Baíllo.


Maó, 16 de novembre de 2013


 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS