Notícies i actualitat

La Menorca Talaiòtica tindrà una nova oportunitat per ser declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO

Data : 14/07/2017

LA MENORCA TALAIÒTICA TINDRÀ UNA NOVA OPORTUNITAT PER SER DECLARADA PATRIMONI MUNDIAL PER LA UNESCOSatisfacció dels representants del Consell Insular de Menorca per les intervencions molt favorables de diversos membres del Comitè de Patrimoni Mundial

El Conseller de Cultura i Educació del Consell Insular de Menorca, Miquel Àngel Maria, i el Director Insular de Cultura i Patrimoni, Antoni Ferrer, han assistit avui a Cracòvia a la sessió plenària del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO, afegint-se a la Delegació espanyola formada per l’Ambaixadora d’Espanya davant la UNESCO, Teresa Lizaranzu, la Subdirectora General de Patrimoni Històric, Elisa de Cabo, i la tècnica de Patrimoni Mundial del Ministeri de Cultura, Laura de Miguel.

La trobada de Cracòvia també ha estat aprofitada per mantenir, abans que es tractés el tema al Comitè, una reunió de treball amb els membres d’ICOMOS, durant la qual s’ha concretat que el nou expedient podrà mantenir la categoria de bé seriat, però haurà de tenir més en compte aspectes paisatgístics.

La candidatura menorquina ha estat tractada pel Comitè quan passaven deu minuts de les tres del capvespre. El projecte de resolució ha estat presentat per un membre d’ICOMOS, que ha fet un resum dels aspectes crítics detectats en el seu informe del passat mes de maig.

A continuació han pres la paraula els representants de diversos països membres de l’actual Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO (Cuba, Turquia, Kuwait, Zimbabwe, Jamaica, Croàcia i Portugal). Tots ells s’han expressat en termes semblants, felicitant Espanya per la candidatura presentada, destacant que la candidatura té potencial per ser declarada Patrimoni Mundial, posant en valor la feina realitzada fins aquest moment, i animant Espanya a continuar treballant perquè aquesta candidatura sigui inscrita, ja que aportarà un testimoni d’un tipus de béns i d’una cronologia poc representada a l’actual llista de Patrimoni Mundial.

L’Ambaixadora espanyola, Teresa Lizaranzu, ha agraït la feina d’anàlisi realitzada per ICOMOS, i ha posat en valor el potencial de la Menorca Talaiòtica per optar a la Declaració. Ha destacat com a punts forts de la candidatura la densitat i l’excepcional estat de conservació dels béns, els resultats positius assolits fins ara en educació, difusió i manteniment, l’impuls a la investigació i les millores en la gestió i l’accessibilitat. I ha demanat a ICOMOS una clarificació de les orientacions que es donen en el seu informe per afrontar amb garanties d’èxit la reformulació requerida de l’expedient de la candidatura.

L’Ambaixador de Portugal ha considerat que el valor universal excepcional, i en particular la integritat i autenticitat dels jaciments menorquins ja ha quedat demostrada amb la feina realitzada fins ara, i ha demanat que açò sigui tingut en compte. Ha sol·licitat a ICOMOS que en aquesta nova etapa es defineixi un full de ruta amb unes orientacions clares per garantir que la propera presentació de la candidatura menorquina davant el Comitè de Patrimoni Mundial compti amb totes les garanties per ser declarada.

La resposta de d’ICOMOS a les qüestions plantejades per l’ambaixadora d’Espanya i el representant de Portugal han seguit la mateixa línia que la conversa mantinguda al matí en petit comité: la candidatura menorquina pot optar, entre altres opcions, per mantenir la forma de bé seriat, prestant més atenció a l’aspecte paisatgístic.

Així mateix, s’ha acordat realitzar unes jornades de feina a Menorca la tardor d’enguany, a la qual hi assistiran experts d’ICOMOS i s’hi convidarà també el Centre de Patrimoni Mundial de la UNESCO, per debatre ja aspectes més concrets del nou plantejament de la candidatura i establir la continuïtat de l’assessorament d’ICOMOS.

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
Foto 1Foto 2
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS