Notícies i actualitat

El Consell i el Govern balear presenten els projectes patrimonials en marxa amb el Fons d’Impuls del Turisme Sostenible a Menorca

Data : 06/07/2017

El vicepresident i conseller d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló, i la presidenta del Consell, Maite Salord, han presentat avui les inversions en rehabilitació del patrimoni històric que es duen a terme a Menorca gràcies a la recaptació de l'Impost del Turisme Sostenible (ITS) del període 2016. A la presentació, també hi han participat la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons.

Els projectes aprovats en la primera convocatòria del Pla Anual de l'Impost del Turisme Sostenible que va presentar el Consell Insular de Menorca permetran tirar endavant la reparació i recuperació del traçat de l'històric Camí de Cavalls, així com la restauració i consolidació, garantint així la seva conservació per al futur, de tres monuments destacats de l'illa: la Torre de Rambla (Maó) i la Torre de Sanitja (Es Mercadal), dues torres de defensa britàniques, dels segles XVIII-XIX, i part de les murades del Castell de Santa Àgueda, una fortalesa islàmica medieval.

El vicepresident Barceló ha declarat que "un dels eixos importants de la llei de creació de l’Impost del Turisme Sostenible és el de rehabilitació i recuperació de patrimoni històric i cultural. Aquesta línia la va iniciar el Consell de Menorca l'any passat, i enguany el Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible tindrà aquest eix com una de les seves prioritats importants a totes les illes".

La presidenta Salord ha remarcat que "l'Impost de Turisme Sostenible té una doble funció, per una banda, compensar la petjada ecològica que l'activitat turística pot tenir damunt les illes i, de l'altra, també afavorir un model de turisme sostenible enfocat al medi ambient, a la cultura i a la natura".

Salord ha afegit que "els projectes de patrimoni ja estan en tramitació, i ben prest començaran a fer-se realitat"; i respecte al del Camí de Cavalls ha explicat que ja s’està treballant la proposta d’execució de les feines, que consistiran en "la rehabilitació dels l’empedrats deteriorats, fer-ne de nous, i plantejar canvis de traçat en alguns punts perquè l’erosió del camí sigui mínima".

El Camí de Cavalls és un camí històric que circumval·la l’illa de Menorca, constituït amb necessitats militars a l’època de la dominació francesa. El vicepresident ha destacat que "el projecte de rehabilitació del Camí de Cavalls encaixa perfectament en la línea d’impulsar un turisme sostenible, ja que es tracta d’un exemple de turisme actiu, i de recuperació un element emblemàtic a l'illa de Menorca". La singularitat i la condició paisatgística d’aquest camí, a més de la declaració com a sender de Gran Recorregut (GR), l’han posat en els circuits internacionals de turisme actiu, amb la creació d’un nou producte turístic. Amb el pas del temps el traçat s’hi va anar perdent progressivament, i fins ara no s’hi havien realitzat mai intervencions de rehabilitació. La recaptació de l'impost turístic permetrà la recuperació d’empedrats existents i la reparació mitjançant tècniques tradicionals de pedra en sec. El projecte, valorat en 260.695,99 euros, preveu també la creació d’una xarxa de camins centrada en aquest traçat

. La rehabilitació de la torre de defensa de Sanitja a Es Mercadal i de la torre de defensa de Rambla a Maó són dos més dels projectes que executarà el Consell. Sanitja, una torre de defensa costanera britànica, que va ser construïda durant els primers anys del segle XIX, es troba en greu perill de col·lapse. Els objectius del projecte de restauració de la torre de Sanitja són tres: en primer lloc, paralitzar el deteriorament actual al qual està sotmesa; en segon lloc, aconseguir l'aspecte que tenia originalment posant de nou les pedres existents al seu voltant; en tercer lloc, actuar en l'interior per tal d'evitar l'entrada d'aigua de pluja i refent tots els elements originals que es troben deteriorats. El pressupost d'aquest projecte és de 250.116,41 euros.

Per la seva part, també la Torre de Rambla es troba en greu perill de col·lapse. Es tracta d'una torre de defensa costanera britànica, construïda entre els segles XVIII i XIX. Està situada dins el Parc Natural de l'Albufera des Grau, i constitueix una fita paisatgística important en una de les zones més emblemàtiques de l'illa. L'objectiu principal del projecte és detenir el procés de degradació, consolidant els elements estructurals i que es vegi tal com ha arribat a l'actualitat, evitant que es perdin de manera irremeiable elements constructius. Es pretén garantir les condicions de seguretat i estabilitat necessàries per a un ús museístic exterior i de valor paisatgístic. La rehabilitació té un pressupost total de 177.054,56 euros.

Finalment, el Castell de Santa Àgueda constitueix el major jaciment arqueològic d'època islàmica de l'illa, amb estructures arquitectòniques monumentals. Aquest conjunt monumental rep actualment un nombre de visitants relativament elevat. El tram de murada que es proposa restaurar es troba, a l’igual que les dues torres de defensa esmentades, en perill de col·lapse. La intervenció preveu enderrocar un tram de tres metres que està en risc de caure, refer aquest tram i altres dues parts del mur ja caigudes i estabilitzar la resta que escara es troba en bones condicions. El pressupost total de restauració és de 118.089,59 euros.

A banda dels projectes presentats pel Consell, el Govern balear executa les obres de l'Antic Convent de Sant Diego d’Alaior (també conegut com a Pati de Sa Lluna) amb un pressupost de 884.693,28 euros. El vicepresident ha explicat que "la idea és acabar enguany les obres amb els fons que tenim per enguany i l'any que ve també dur a terme conjuntament amb el Consell Insular de Menorca la dotació d'equipament i mobiliari per a la seva obertura per als usos culturals i socials que s'estan determinant conjuntament".

Maó, 6 de juliol de 2017


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS