Notícies i actualitat

El Consell Insular posa en marxa la campanya "Fes salut, fes natura" per fomentar pràctiques esportives respectuoses amb el medi natural

Data : 12/10/2013

El Departament d'Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca ha posat en marxa la campanya “Fes salut, fes natura”, amb l'objectiu de fomentar pràctiques esportives respectuoses amb el medi natural.

"Fes salut, fes natura" és el lema d'aquesta campanya de sensibilització ciutadana que té per objectiu conscienciar els esportistes sobre la necessitat de dur a terme una pràctica responsable d'esports al medi natural.

Una part de la campanya va dirigida a motoristes i conductors de 4x4, ja que s'ha detectat que l'afluència incontrolada d'aquests vehicles és una les principals causes dels problemes d'erosió i d'impacte paisatgístic. Però també es dirigeix a usuaris d'altres esports no motoritzats, que han augmentat aquests darrers anys, com ara ciclistes, cavallers i senderistes.

Amb aquesta finalitat s'han editat diferents materials com ara un decàleg de bones pràctiques, uns adhesius de la campanya i un buff promocional, que serà distribuït gratuïtament a través d'establiments d'esports que vulguin col·laborar i d'esdeveniments esportius. La Penya Ciclista de Ciutadella és un dels clubs que ja han col·laborat amb aquesta campanya.

El conseller d'Economia, Medi Ambient i Caça, Fernando Villalonga, explica que essent Menorca reserva de biosfera des de fa ja vint anys “és una necessitat seguir conscienciant la població sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient, perquè vivim en una illa petita i perquè hem d'intentar deixar-la a les generacions futures millor del que ens la vam trobar nosaltres”.

Life Reneix
Els paratges naturals de Menorca, i especialment els de la costa, estan entre els més valorats per la seva qualitat paisatgística i pels recursos que ofereixen, i sens dubte d'aquesta qualitat depèn en bona mesura l'economia i la salut ambiental de l'illa. A més, aquestes zones del litoral acullen les comunitats naturals més emblemàtiques de Menorca, com per exemple la comunitat de socarrells, singulars i únics al món, perquè estan adaptats a les peculiars condicions del litoral (vent i salinitat) i s'han conservat durant mil·lenis pel fet de trobar-se en àrees poc accessibles i poc aptes per a les feines agrícoles.

Però avui en dia les activitats humanes relacionades amb el turisme, l'esbarjo i l'esport han anat colonitzant els ambients litorals i han esdevingut una de les pressions més importants que pateixen els fràgils ambients de la costa. L'ús de les platges i del Camí de Cavalls en són exemples molt clars. De fet, un dels problemes més freqüents que s'originen quan no hi ha una bona ordenació de l'ús públic és el de l'erosió, amb la consegüent pèrdua de sòl i la degradació de la coberta vegetal.

Però en molts casos aquests processos es poden controlar i fins i tot revertir, i açò és una de les coses que es volen demostrar amb el projecte Life+ Reneix. Aquest projecte tracta de recuperar àrees ambientalment degradades per protegir algunes de les comunitats vegetals més diverses de l'illa, que alberguen espècies rares i en alguns casos úniques al món. Aquest és el cas des Alocs i de Binimel·là, on a causa de processos urbanístics es van moure terres i obrir vials que han anat degradant-se pel pas intensiu de persones i vehicles. Amb la recuperació ambiental també es recupera part de l'atractiu paisatgístic d'aquests indrets, que té un valor indubtable.

Per açò ha estat necessari reconduir alguns accessos i tancar camins innecessaris que alteraven zones ambientalment molt fràgils. Concloses les actuacions sobre el terreny, és necessari que la conscienciació social faci la resta. Per tant hi ha diferents campanyes i materials de sensibilització que apel·len a la responsabilitat dels usuaris per no malmetre l'entorn.

L'Agència Menorca Reserva de Biosfera, dependent del Departament d'Economia, Medi Ambient i Caça del Consell Insular de Menorca, desenvolupa durant el període 2010-2013 el projecte Life Reneix, finançat en un 50% pel programa Life de la UE.


Per a més informació: http://lifereneix.cime.es, Twitter: @lifereneix, i Facebook: Life reneix

Maó, 11 d'octubre de 2013

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS