Notícies i actualitat

Confirmada la presència de Morrut Roig a una palmera de Maó

Data : 11/10/2013

El departament de Medi Ambient del Consell Insular de Menorca ha detectat i confirmada la presència d'un exemplar de l'espècie Morrut Roig a una palmera d'un jardí particular de Maó, per la qual cosa ha activat el protocol d'actuació en aquests casos.

El Morrut Roig de les Palmeres, Rhynchophorus ferrugineus, s'ha estès de manera preocupant als darrers anys per tots els països de l'Arc Mediterrani, atacant un gran nombre de palmeres, sent la Phoenix canariensis la més afectada.

El Departament de Medi Ambient rep aquest 8 d'octubre l'avís d'un jardiner professional de què una palmera d'un jardí particular de Maó presenta símptomes de la presència d'aquest insecte. Aquell mateix dia els tècnics del Consell Insular es personen a la zona esmentada confirmant que efectivament els indicis semblen apuntar que es tracta de Morrut Roig, però no es pot contactar amb la propietària de l'habitatge.

Finalment, ahir dia 9 sí que es pot localitzar la propietària i després de tallar algunes fulles de la palmera es poden apreciar tres capolls, un dels quals ja tenia un espècimen d'adult desenvolupat dintre. Aquest fet va ser comunicat al cap de servei d'Agricultura del Govern balear per al seu coneixement.

Els símptomes que presenta una palmera amb aquest escarabat són:

- asimetria de la capçada.

- decaïment de les fulles.

- Debilitament de l'ull.

Si es detecten aquests símptomes, es prega que es contacti amb el departament d'Agricultura del Consell Insular de Menorca al telèfon 971 35 59 93 o través del web www.cime.es, a la secció de Participació Ciutadana, Informació, suggeriment i queixes.

El protocol d'actuació una vegada localitzat l'exemplar i confirmat que es tracta del Morrut Roig és:

- Tractar la palmera amb una primera dosi de clorpirifos.

- Tallar la part afectada.

- Incinerar-la a Milà

- Inspeccionar les palmeres dels voltants.

Si no es realitza cap tractament, l'atac del Picudo Rojo és letal per a la palmera infectada. De fet, aquests insectes demostren una capacitat de colonització elevada atès que poden mantenir vols de fins i tot cinc quilòmetres.

A Espanya, on es va detectar per primera vegada el 1993 a Granada, la plaga s'ha desenvolupat ràpidament pel sud, est i nord-est peninsular, estant present a totes les CCAA mediterrànies i també les Canàries.

Jornada informativa

Per la seva banda les instal·lacions de la Granja del Consell Insular van acollir el 29 de maig de l'any passat les jornades de Control Integrat de Plagues a Espais Verds, organitzades per Fundació Cajamar, Govern Balear i el Consell de Menorca.

En aquest sentit, un centenar de persones, entre tècnics i experts en jardineria, biologia i en gestió de parcs i medi ambient municipals, van rebre informació i van debatre sobre les darreres tècniques de tractament per a la plaga del Morrut Roig de les palmeres, entre d'altres temes.

Maó, 10 d'octubre de 2013


Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
Imatges relacionades
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS