Notícies i actualitat

El Pla de Transició Energètica preveu incrementar renovables, la substitució del combustible de la central de Maó i un segon enllaç elèctric entre Mallorca i Menorca

Data : 29/06/2017

El Pla de Transició Energètica de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, que el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presentat al Consell Insular de Menorca, juntament amb la presidenta Maite Salord, preveu una sèrie d’actuacions que permetran que l’illa pugui assolir l’objectiu d’un 20% d’energies renovables al 2020, així com marca la Unió Europea. Les actuacions previstes en el pla es concreten en: reconversió de la central de Maó a gas natural, posada en marxa del parc fotovoltaic de Son Salomó, el segon cable entre Mallorca i Menorca i impuls de l’autoconsum.

El conseller Marc Pons i el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, han explicat cada un d’aquests projectes a desenvolupar.
El segon enllaç submarí per cable entre Mallorca i Menorca, amb una inversió de 84 milions d’euros, suposarà un reforç de la garantia de subministrament per a Menorca, a més de la reducció de les necessitats de generació local. Aquesta major interconnexió permet també una major integració de les energies renovables.  

El conseller ha explicat que aquest projecte implicarà l’ampliació de les subestacions de la localitat mallorquina d’Artà així com la de Ciutadella. Els trams terrestres seran soterrats i discorreran majoritàriament per camins o terrenys públics.

L’enllaç submarí contempla un sistema de corrent alterna, un enllaç tripolar amb fibra òptica integrada intel·ligent, una profunditat màxima de 75 metres i una tensió nominal de 132 kilovolts.   Aquest projecte ja compta amb la declaració d’impacte ambiental per part del Govern espanyol des de 2013 i ara inicia la següent passa de tramitació: s’obre la informació pública del projecte d’execució durant 30 dies per tal que la ciutadania i institucions puguin fer les corresponents al·legacions.  

El conseller també ha recordat que, addicionalment, recollint la petició dels ajuntament i Consell de Menorca, ha sol·licitat al Ministeri que s’aprofiti per substituir l’enllaç existent entre les Illes, que s’està apropant al final de la seva vida útil.  

Tancament del grups contaminants de la central de Maó

Un dels pilars del Pla de Transició Energètica és la substitució i el tancament progressiu dels grups més contaminants a les Illes Balears, mentre es produeix un augment de la producció amb gas natural i creix la instal·lació de renovables.

Per això, una de les principals mesures que incorpora el pla és la substitució del combustible actual de la central de Maó (gasoil i fuel) per gas natural. Aquesta central funciona amb gasoil i fuel, i és responsable del 56 % de les emissions de CO2 a Menorca. El canvi a gas natural, per sí mateix, permetrà reduïr un 33% les emissions de CO2.  

D’aquesta manera, en paral·lel a reduir la dependència dels combustibles fòssils gràcies a l’increment de renovables, es redueixen més ràpidament les emissions de CO2 i altres contaminants, el que permet reduir l’impacte de les Illes sobre el canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire.

Energies renovables

L’avanç de les renovables, especialment per la posada en marxa del parc de Son Salomó, és una peça clau del Pla de Transició Energètica de Menorca. Son Salomó permetrà que l’Illa sigui la única de les Balears que pugui arribar fins a un 20% d’energies renovables en 2020, complint els compromisos fixats per la Unió Europea del 20% en 2020.

El Ministeri d’Energia ha iniciat ja el procediment per revisar la planificació elèctrica estatal per incloure, entre altres modificacions, la connexió del projecte de Son Salomó a la subestació de Ciutadella i, per tant, el projecte està una passa més a prop de ser una realitat.  

Si el Govern estatal aprova aviat de manera definitiva la nova planificació, el Govern balear podria autoritzar el parc dins aquest mateix any.  
L’horitzó de futur cap el que Pla contempla avançar és el de la utilització del 100% d’energia provinents de fons renovables el 2050, en línia amb els acords de París contra el canvi climàtic. El tancament de les centrals més contaminants es farà de manera gradual i la primera fase, que inclou la reconversió de la central de Maó, s’ha de completar abans de 2020.  

En aquesta fase es potenciarà paral·lelament la producció amb gas natural i l’avanç en la instal·lació de sistemes fotovoltaics; i, en una segona, la seva desaparició en basarà en l’existència de centres de producció d’energia renovable suficients que permetin tant deixar de banda el gasoil i el fuel com anar reduint el gas natural.  

La intenció és que la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, actualment en redacció després d’un llarg procés participatiu, permeti continuar plantificant el desenvolupament de renovables.  

Així, d’aquesta manera, al mateix temps que es tanquen els grups més obsolets, els més nous es milloraran i se’n reduiran els efectes contaminants. La reconversió es realitzarà durant l’any 2019.    

Terminis per a Menorca  

1.- Es planteja, d’ara a l’any 2020, passar l’actual central de fuel a gas natural i que les obres d’adaptació comencin en aquesta mateixa legislatura.  
2.- Per dur a terme aquesta iniciativa, és imprescindible que el Ministeri d’Energia aprovi la instal·lació d’una planta de gas, que implicaria una important reducció de la contaminació.  
3.- Amb el parc fotovoltaic de Son Salomó es podrà cobrir el 20% de l’electricitat que necessita Menorca.    

Ajudes per a plaques fotovoltaiques

L’ impuls de l’autoconsum d’energia renovable és també essencial per dur endavant la transició energètica. En aquesta línia, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, ha participat en una jornada adreçada als empresaris per informar de les tres línies obertes per la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat per a la instal·lació d’energies fotovoltaiques.  

En primer lloc, estan les ajudes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques adreçades tant a empreses com a particulars i entitats, amb l’objectiu de fomentar l’ús d’energies netes i l’autoconsum. Per a 2017, hi ha una partida de 400.048 euros, cofinançada amb fons europeus FEDER, que suposa entre el 40 i el 50% de la inversió per a la instal·lació de plaques.  

També està oberta una línia dirigida a empreses i associacions empresarials mitjançant la qual se subvencionen instal·lacions fins a 30 kWp (kilowattpic) (si la instal·lació és major, només se subvencionen els primers 30 kWp) amb el 40% de la inversió.  

S’ha obert també una convocatòria per a administracions públiques, dotada amb 1,2 milions d’ euros.  

Finalment, està  en funcionament la finestreta única de tramitació d’autoconsum, amb l’objectiu de facilitar els tràmits i estalviar els costos per aquests tipus d’instal·lacions.

Maó, 29 de juny de 2017

 

Compartir:   Publicar en facebook  Publicar en twitter
 
 
Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) Pla Territorial Insular de Menorca (PTI) El PTI marca el model de desenvolupament de l'illa. Aquí podeu consultar el document en la seva integritat.
Carpeta Ciutadana Carpeta Ciutadana Apropam l'administració a la ciutadania. Els teus expedients a tan sols un clic. Demana el teu PIN CIUTADÀ
Menorca Talaiòtica Menorca Talaiòtica
Web Reserva de Biosfera Web Reserva de Biosfera Informa't de les novetats sobre les funcions de conservació, desenvolupament i de la Reserva de Biosfera.
IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca) IDE Menorca (cartografia i mapes de Menorca)
SAC SAC El Consell ofereix un servei integral d’atenció a la ciutadania. Informa’t de tots els tràmits que hi pots realitzar.
Contractació i Perfil del Contractant Contractació i Perfil del Contractant Contractes, licitacions, contractar, licitar, licitador
BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears BOIB - Buttletí Oficial de les Illes Balears
 
 
 

  © Consell Insular de Menorca - Pl. Biosfera, 5 - 07703 MAÓ
 
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  Mapa web  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS